Rada města jednala o podobě novoroční akce v Turnově

Novoroční ohňostroj 2025 se plánuje v tradiční podobě, na kterou je Turnov zvyklý. Rada města rozhodla o zachování ohňostroje i celé akce Na Lukách. Předcházelo tomu několik diskuzních setkání i online anketa pro veřejnost.

Ať máte na každoroční ohňostroj v Turnově jakýkoli názor, patří k nejnavštěvovanějším akcím roku vlastně už od devadesátých let. Od roku 2009 se koná Na Lukách na Nový rok odpoledne. V posledních letech bezesporu narůstá diskuze o negativních vlivech této světelné show, a to s ohledem na znečištění ovzduší, zvířata, limity hluku i další souvislosti. Potřebu širší diskuze určitě vyvolala i situace na sklonku loňského roku, kdy tragická událost na Filozofické fakultě UK vyústila k doporučení na restrikce oslav, což vyvolalo polemiku o smyslu a způsobu oslav samotných.

Otázka oslavy příchodu nového roku spojené s ohňostrojem, či jinou vizuální či multimediální atrakcí byla vícekrát diskutována už v minulosti. Vedení města se v letošním roce snažilo zareagovat na současnou polemiku turnovské veřejnosti, proběhlo proto několik jednání na téma podoby novoroční akce 2025. Diskutoval se současný průběh i podoba organizace akce, možné jiné alternativy, do anketního šetření jsme zapojili i vás. Rovněž výstupy z anketního šetření, které proběhlo letos na jaře, měla k dispozici rada města, která na svém červencovém jednání stála před rozhodnutím o podobě akce pro rok 2025.

V Turnově je její formát mnoho let velmi podobný. Na plochách autobusového nádraží a parkoviště u Jizery v podvečerních hodinách probíhá koncert povětšinou místního hudebního seskupení doplněný o stánky s občerstvením a dalšími produkty. Večer je zakončen ohňostrojem v délce trvání zhruba 8 minut. Koncert a jeho příprava je tradičně v režii města, ohňostroj pak obvykle kompletně zajišťuje firma pana Zdeňka Pohla. Město na ohňostroj samotný přispívá 25.000 Kč, další náklady na něj pokrývají sponzoři. Bez nich by v této podobě ani nemohl být realizován.


Novoroční ohňostroj 2024


Na jednáních, kterých se účastnilo vedení města i organizátoři akce se řešily alternativy, které by připadaly v úvahu a vedly by ke snížení hluku i emisí. Byla to třeba varianta „tichého“ ohňostroje, který funguje jako doplněk standardního ohňostroje a v kombinaci s ním snižuje hladinu hluku, nebo dronová či laserová show. Řešila se i možnost akci úplně zrušit. Výsledkem diskuse byl závěr, že jakákoliv alternativa oproti stávajícímu stavu (kromě kompletního zrušení akce) by byla dražší (některé velmi výrazně), případně navíc méně atraktivní (například s ohledem na viditelnost v údolí Jizery).

Jako podpůrný prostředek pro rozhodnutí o další podobě a organizaci pravidelné novoroční akce v Turnově byla publikována a zpracována také online anketa. Zveřejněna byla v komunikačním systému Munipolis, odkazem a QR kódem byla šířena na městském webu, sociálních sítích, emailovou rozesílkou, prostřednictvím QR kódu byla uveřejněna také v novinách Turnovsko v akci. Anketní šetření probíhalo od 20. dubna do 7. května 2024.


Podoba ohňostroje 2025.png


Celkem se vyjádřilo 595 respondentů, ze zadaných statistických údajů vyplývá, že se vyjádřilo 329 (55 %) žen a 229 (38 %) mužů, 37 (6 %) statistické údaje nezadalo. Nejčastěji se vyjádřily osoby ve věkovém rozmezí 25 až 54 let. S ohledem na množství odpovědí i statistickou skladbu respondentů se nejedná o reprezentativní vzorek populace Turnova, jde spíš o přibližný obraz postoje obyvatel k této akci.

Celkem 438 (74 %) respondentů ankety se někdy akce Novoroční ohňostroj účastnilo, 89 (15 %) nikoli, 68 (11 %) ho obvykle odněkud sleduje. To znamená, že 85 % respondentů ankety se vyjadřuje k akci, kterou už někdy navštívili nebo alespoň sledovali. Většina z nich chodí každý rok 227 (38 %) nebo občas 120 (20 %) respondentů. Většina z 89 respondentů, kteří ohňostroj nenavštívili, ohňostroje nemá ráda.

Na nejzásadnější otázku, zda se jim líbí současná podoba akce Novoroční ohňostroj v Turnově (v anketě bylo vysvětleno, že se jedná o ohňostroj, koncert a stánkový prodej), se 271 (46 %) vyjádřilo, že ano a bez výhrad. Dále 95 (16 %) respondentů ano, ale s určitými výhradami. Celkem se tedy akci pozitivně vyjádřilo 62 % odpovídajících. Kompletní shrnutí ankety Novoroční ohňostroj 2025? ikona souboruke stažení.

Rada města Turnov vzala na vědomí všechny výsledky jednání o alternativách novoročních oslav a ohňostroje i výstupy anketního šetření a na svém jednání nakonec schválila zachování současné podoby této akce také pro rok 2025.


Marcela Jandová,

tisková mluvčí

Náhled pro tisk
Vytvořeno 11.7.2024 7:35:00 | přečteno 1x | marcela.jandova

Zařazenočt 11.07.2024 07:07:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/kultura/rada-mesta-jednala-o-podobe-novorocni-akce-v-turnove.html
guidwww.turnov.cz clanek 356649
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.