Nejsme v tom sami! Rytmus ulehčí těm, kteří pečují o své blízké s mentálním postižením



Nejsme v tom sami! To je název projektu neziskové organizace Rytmus Východní Čechy, která podporuje zejména lidi s mentálním postižením z celého Pardubického kraje ve všech oblastech jejich života.

„Klientům pomáháme hlavně s hledáním a udržením zaměstnání na volném pracovním trhu a zvyšováním dovedností, které jsou potřebné k co největší samostatnosti. Učíme je, jak pečovat o domácnost nebo třeba jak nakládat s financemi,“ uvedla ředitelka organizace Rytmus Východní Čechy Eva Sládková.

Projekt má podpořit vznik svépomocné skupiny

„Díky projektu Nejsme v tom sami bychom rádi podpořili vznik svépomocné skupiny pro rodiče, kteří pečují o dospělého člověka s mentálním postižením. Každý den sledujeme zátěž, se kterou se pečující osoby setkávají. Od pocitu samoty a vyloučení přes sníženou možnost věnovat se svým běžným aktivitám a zájmům až po stavy dlouhodobé únavy a vyčerpanosti. Chceme jim podat pomocnou ruku a vytvořit prostor pro vzájemné sdílení i řešení obtížných situací, v nichž se oni nebo jejich dospělé děti se znevýhodněním nacházejí,“ vysvětlila sociální pracovnice Markéta Blahetková.

Pomoct najít odpovědi na nejčastější otázky

Na první čtyři setkání svépomocné skupiny je v plánu pozvat odborníky na témata, která pečující rodiny pálí. A také jiné pečující osoby, které mají zkušenost s fungováním svépomocných skupin v dalších regionech. „Tato setkávání mají za úkol posílit vazby členů nově vznikající svépomocné skupiny. A zároveň pomoct hledat odpovědi na otázky spojené s péčí o dospělého člověka s postižením,“ podotkla Markéta Blahetková a dodala, že dalším krokem by bylo zprostředkování terapeutické podpory.

„Také chceme pro pečující rodiny připravit brožuru. Manuál, v němž by bylo možné najít odpovědi na časté otázky týkající se například invalidity, omezení ve svéprávnosti, dávek a příspěvků. Ale také dluhového poradenství, přehledu nejrůznějších služeb a možností, kam se mohou obrátit a které jim nebo jejich svěřencům pomohou v řešení naléhavých situací,“ řekla sociální pracovnice organizace Rytmus Východní Čechy, která má své hlavní sídlo v Chrudimi.

Dlouhodobě zvyšují kvalitu života hendikepovaným

„Rytmus Východní Čechy je potřeba ocenit za to, že dlouhodobě zvyšuje kvalitu života hendikepovaným. Jsem přesvědčen o tom, že i projekt Nejsme v tom sami je hodný podpory. Kvituji, že se tentokrát zaměřuje na pečující osoby. Ani na ně by se nemělo zapomínat,“ sdělil radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Pardubický kraj projekt Nejsme v tom sami podpořil na první letošní Burze filantropie. Tento výjimečný počin, který propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem, pořádá od roku 2011 Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) ve spolupráci s Pardubickým krajem.

Pomoc pro 515 projektů za téměř 20 milionů korun

„Za tu dobu pomohla Burza filantropie na svět celkem 515 bohulibým projektům z různých oblastí a míst Pardubického kraje. A to v celkové hodnotě téměř 20 milionů korun,“ konstatovala ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) Jana Machová, která je zároveň garantkou a fundraiserkou Burzy filantropie.

Více informací o Burze filantropie můžete najít rovněž na webové adrese www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/.


Zařazenočt 11.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125546/nejsme-v-tom-sami-rytmus-ulehci-tem-kteri-pecuji-o-sve-blizke-s-m...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.