Stop násilí na dětech a domácímu násilí. Piráti dnes ve Sněmovně podpořili návrhy, které lépe ochrání oběti a napomohou prevenci

Praha, 9. července 2024 – Piráti se dnes znovu postavili na stranu obětí a řekli násilí jasné “ne”. Do druhého čtení dnes poslanci posunuli novelu občanského zákoníku, která zavede jednotnou definici domácího násilí a přispěje tak k efektivnější ochraně obětí, i novelu, která zakáže tělesné trestání dětí. Násilí totiž často podněcuje další násilí a přispívá k začarovanému kruhu patologického chování ve společnosti. Ten je potřeba přerušit.

„Za mě osobně i za nás Piráty je jakékoliv násilí, ať už jde o fyzické, psychické, ekonomické či sexuální naprosto nepřijatelné. A pokud se ho na nás dopouští naši nejbližší – partner, partnerka, rodič nebo naopak potomek, je ještě mnohem obtížnější se mu bránit. Proto musíme udělat maximum pro to, abychom obětem pomohli a abychom násilí ideálně předcházeli. Věřím, že jak zákaz tělesných trestů dětí, tak jednotná definice domácího násilí tomu pomohou,” řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš ke změnám občanského zákoníku, které dnes i díky Pirátům postoupily do druhého čtení.

„Zákaz tělesných trestů dětí vnímám jako jednoznačně správný krok. Pokud totiž děti učíme, že se situace řeší bitím nebo fyzickými tresty, je velmi časté, že z těchto dětí vyrostou lidé, kteří ani v dospělosti nebudou umět k problémům přistoupit jiným způsobem. V zemích, které se k podobné právní úpravě uchýlily před námi, došlo k výraznému snížení míry násilí i mezi dětmi samotnými – jednoduše se ve škole mnohem méně praly,” vysvětlila poslankyně Klára Kocmanová. „Samotná deklarace v zákoně samozřejmě nevyřeší všechno. Velmi potřebná je ruku v ruce s tím také podpora rodin, podpora pozitivní výchovy, osvěta a také práce s původci násilí,” doplnila s tím, že ač je zákaz trestání dětí důležitý, sám o sobě násilí nevyřeší. Zkušenosti ze světa však ukazují, že tato či jí podobná legislativní úprava zpravidla spustí dominový efekt a ve svém důsledku podnítí také tolik potřebnou seriózní diskusi o problematice i na dalších, nelegislativních, úrovních.

Další klíčová úprava občanského zákoníku, která taktéž pomůže předcházet násilí, je pak jednotná definice domácího násilí. Domácí násilí je totiž nejrozšířenější forma násilí vůbec a může ho zažít kdokoliv, nehledě na pohlaví, věk, vzdělání, nebo sociální status. „Právě proto je zásadní, aby všichni aktéři táhli za jeden provaz a situaci obětí co nejvíc ulehčili. To ale nepůjde, pokud každý bude chápat domácí násilí jinak. Ve stejných případech prostě musí policie, soudy, OSPOD i pomáhající organizace hodnotit tyto případy stejně. Ať už se stanou v jakémkoli prostředí. Jedině tak budeme moct obětem pomáhat co možná nejlépe. Proto musíme současnou roztříštěnou praxi sjednotit,” uvedla Kocmanová k další důležité úpravě, kterou dnes poslanci projednali. „Chtěla bych také velmi poděkovat paní zmocněnkyni pro lidská práva Kláře Laurenčíkové a vládnímu odboru rovnosti, kteří na jednotné definici dlouhé roky pracovali, a organizaci Ne Násilí, která ji iniciovala,” dodala k návrhu jednotné definice domácího násilí.

„Problém současného stavu je v tom, že nyní právní řád České republiky definici domácího násilí neobsahuje – byť s ní pracuje asi v 10 předpisech. V důsledku toho pak dochází k tomu, že domácí násilí vnímají jednotlivé orgány i oběti různě. Oběti jsou pak navíc v určité pasti, kdy si někteří kvůli tomu, že nevědí, jestli jde, nebo nejde o domácí násilí, ani neříkají o pomoc,” navázal na Kocmanovou ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. „Nová definice vychází z poznatků praxe a reflektuje definice domácího násilí v právních řádech jiných evropských zemí. Je poměrně široká, pokrývá fyzické, psychické, sexuální, ale i takzvané ekonomické násilí. Navíc říká i to, že se násilí nemusí odehrávat pouze mezi partnery v rodině – pokrývá také násilí na seniorech a seniorkách ze strany osob, které o ně v domácnosti dlouhodobě pečují,” vyjmenoval s tím, že nových opatření je samozřejmě ještě více a že všechna dohromady mají zajistit, že o oběti domácího násilí bude stát pečovat s trošku větším zaujetím, než je to nyní.

Obě výše zmíněné úpravy přispějí k tomu, že bude do budoucna možné lépe předcházet násilí a pomáhat obětem. Vedle přijetí nové definice znásilnění, která mnohem lépe reflektuje skutečné situace, a vedle snah o ratifikaci Úmluvy o potírání násilí jde o další krok Pirátů směrem ke splnění slibu, který vláda dala občanům ve svém programovém prohlášení. V tom se zavázala k boji proti domácímu násilí a Piráti dlouhodobě stojí za tím, že sliby je nutné plnit.

Celou tiskovou zprávu najdete zde.

Videoarchiv semináře Zákon o regulaci lobbování, 24. 6. 2024 Poslanecká sněmovna


Zařazenoút 09.07.2024 19:07:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/michal_salomoun/aktualne/stop-nasili-na-detech-a-domacimu-...
KategorieAktuálně
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.