Dluhopisy: Co dělat, než se inflace stabilizuje

Dluhopisy: Co dělat, než se inflace stabilizuje

Althea Spinozzi
10:51 11. července 2024
Zdroj: Depositphotos

Výnosy amerických i evropských vládních dluhopisů se budou navzdory umírněnější monetární politice i ve 3. čtvrtletí držet v úzkém pásmu. Příčinou jsou nejisté inflační vyhlídky. Rozdíl v nedávném vývoji amerických a evropských sazeb přispěje ke zvýšení volatility dluhopisů, takže budeme preferovat kvalitní obligace a krátkou duraci. Úvěrový spread má podle všeho zůstat stabilní, aktivita na primárním trhu zpomaluje a současná míra inflace nutí investory hledat vyšší výnosy.

Snahy o zvýšení likvidity trhu sníží výnosy, klíčem zůstává inflace

V červnu začal Fed zmírňovat tempo kvantitativního zpřísňování (QT) a americké ministerstvo financí zahájilo zpětný odkup vládních dluhopisů, aby zvýšilo likviditu na trhu. Navzdory těmto snahám se očekává, že zůstanou výnosy z amerických vládních dluhopisů zvýšené, dokud se inflační trend jednoznačně nevrátí k cílovým 2 %. Pokud se ekonomika ochladí, může to americkým vládním dluhopisům prospět, ale tuto poptávku patrně vyváží neochota Fedu výrazněji snížit sazby.

V Evropě zatím míra inflace klesla víc než v USA, což umožňuje ECB v případě potřeby zmírnit restriktivní monetární politiku, i když se inflace dál drží nad cílovými hodnotami.

To připravilo scénu pro nadcházející čtvrtletí, kdy může dál růst divergence mezi Spojenými státy a Evropou. I když se rozdíl úrokových sazeb mezi oběma regiony v letošním roce výrazně prohloubil, trh s forwardovými swapy předpokládá, že se tento spread v následujících třech letech vyrovná, protože není pravděpodobné, že by se jejich monetární politika dál rozcházela. Pokud však bude evropská inflace i nadále oslabovat rychleji než americká, může se rozdíl v úrokových sazbách vrátit na úroveň před pandemií, což by Evropě přineslo strmější výnosové křivky.

Navzdory všeobecně očekávanému a předem avizovanému červnovému snížení sazeb se zdá, že odpovědní činitelé ECB s dalším odklonem evropské monetární politiky od té americké váhají. I nadále se hodlají řídit daty a na zbytek roku se nezavázali k žádnému konkrétnímu postupu. A tak se dá čekat, že budou krátkodobé sazby nadále stabilní a výnosové křivky mírně zestrmí s tím, jak se bude evropská ekonomika zotavovat a v červenci začne s postupným útlumem programu PEPP.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Díky atraktivním výnosům podpoří silná poptávka korporátní dluhopisy

Navzdory trvalému úpadku firemních dluhopisů bude poptávka po korporátních dluhopisech investičního charakteru patrně dostatečná. Další vývoj inflace totiž zůstává nejistý a primární trhy upadají do zimního spánku. Fed zpomaluje QT a ECB začíná snižovat sazby, takže nejspíš dojde k dalšímu zúžení úvěrového rozpětí.

Podobně se očekává, že si po celé 3. čtvrtletí udrží podporu i korporátní dluhopisy s vysokým výnosem. Spready na trhu s rizikovými dluhopisy jsou sice ve srovnání s historickým průměrem malé, ovšem v posledních dvou letech se tyto instrumenty osvědčily jako klíčový prostředek zajištění proti inflaci. Vzhledem k tomu, jak nejistý je úspěch centrálních bank v boji proti inflaci, se očekává, že bude po korporátních dluhopisech s vysokým výnosem navzdory oslabujícím fundamentům poptávka po celé 3. čtvrtletí. V tomto prostředí bude zásadní pečlivý výběr a analýza zdola nahoru.

Investiční dopady

Vývoj na trzích úrokových sazeb je i nadále úzce svázán s vývojem inflace. Americká monetární politika se čím dál víc rozchází s tou evropskou, a tak je důležité zachovat opatrnost a omezit svou durační expozici. Dál proto preferujeme kvalitní dluhopisy a splatnost do pěti let, ale k úvěrovému riziku a delším duracím se stavíme opatrně.

Na rozvinutých trzích dosáhly krátkodobé sazby svého vrcholu v roce 2023, kdy nabízely držitelům obligací scénář, v němž se nedalo prohrát. Pokud například předpokládáme roční držbu, musel by výnos 2letých amerických státních dluhopisů stoupnout nad 10,6 %, aby byla návratnost záporná, zatímco v případě 2letých německých státních dluhopisů by musel výnos stoupnout nad 6 %.

Dlouhodobé sazby jsou i nadále ohroženy možným návratem inflace ke 2 % a případným opětovným zvýšením prémie za splatnost, zejména vhledem k rostoucím obavám ohledně udržitelnosti deficitů. Pokud si americká ekonomika udrží svou výjimečnost, mohou výnosy tamních státních dluhopisů znovu otestovat 5% hladinu a pak by s sebou vytáhly i výnosy evropských státních dluhopisů.

Zdroj Bloomberg, Saxo Bank

Zdroj Bloomberg, Saxo Bank

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Sazby

Zařazenočt 11.07.2024 10:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/dluhopisy-co-delat-nez-se-inflace-stabilizuje/
KategorieDluhopisy, Trhy Sazby
AutorAlthea Spinozzi
guidhttps://roklen24.cz/?p=160601
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.