Přeprava turistů se musí v Chorvatsku registrovat

11.07.2024 / 13:09 | Aktualizováno: 15.07.2024 / 15:39

Nejen během letní turistické sezóny, která je stěžejní pro chorvatskou ekonomiku (na HDP země se podílí téměř 25 %), na území Chorvatska platí povinnost registrace (a následné platby daně) za příležitostné přepravy osob (turistů). Daňoví poplatníci, kteří nemají sídlo v Chorvatsku a vykonávají příležitostnou mezinárodní silniční přepravu cestujících na území Chorvatské republiky (přeprava turistů) jsou povinni mít Registraci služeb mezinárodní silniční dopravy. Tato administrativní záležitost musí být provedena ještě před zahájením vlastní přepravy. Rovněž platí povinnost hlásit jízdy, které jsou těmito subjekty realizovány na území Chorvatska, chorvatské orgány často provádí důkladnější kontroly.

Postup on-line registrace českých přepravců turistů:

Registrace probíhá elektricky na internetových stránkách chorvatské Finanční správy (Porezna uprava) a na e-mailové adrese odjel.stranci@porezna-uprava.hr. V příloze korespondence je pak třeba zaslat všechny naskenované, podepsané a orazítkované formuláře. Veškeré dotazy mohou čeští přepravci / cestovní kanceláře zasílat na výše uvedený e-mail.

Potřebné formuláře k registraci:

a) Formulář P-PDV (Žádost o registraci pro účely daně z přidané hodnoty, DPH) – na formuláři se vyplní pouze žlutě označena místa a zašlou je v chorvatštině, pro lepší orientaci formulář je možné stáhnout i v angličtině nebo němčině (na stránkách viz P-PDV chorvatština, P-PDV angličtina, P-PDV němčina)

b) „Izjava o suglasnosti“ – formulář, prostřednictvím kterého přepravce požádá o zasílání formulářů elektronickou poštou. Opět, je možné v chorvatském jazyce nebo je možné si ho stáhnout v angličtině nebo němčině ("Izjava o suglasnosti" v chorvatštině, I"zjava o suglasnosti" anglicky a "Izjava o suglanosti" v němčině).

Pro účely registrace Finanční správa založí a zašle plátci DPH následující doklady:

-  OIB (Osvědčení o osobním identifikačním čísle)
-  PDV ID číslo (Rozhodnuti o přidělení identifikačního čísla pro DPH).

Tyto doklady (jejich kopie), musí být vždy v dopravním prostředku během přepravy cestujících na území Chorvatské republiky, příslušným kontrolním orgánům musí být kdykoli umožněno tyto formuláře zkontrolovat. Pokud má jeden plátce DPH v oblasti více než jeden autobus, pak musí do každého vozidla / autobusu vložit kopii tohoto potvrzení o OIB a rozhodnutí o přidělení PDV ID čísla.

Podáni daňového přiznaní

Každý plátce DPH, kterému bylo přiděleno PDV ID číslo, je povinen v Chorvatsku podat daňové přiznáni ("PDV Obrazac"). Podepsané a naskenované daňové přiznáni se zasílá elektronickou poštou, podává se v chorvatském jazyce, kvůli lepšímu porozumění je však přeložené i do angličtiny a němčiny (opět se na PDV formuláři vyplní pouze žlutě označená políčka).

Základ daně z příjmu

Základem daně je příjem, který přepravce obdrží v poměru k počtu ujetých kilometrů na území Chorvatské republiky. Například, pokud poplatník teoreticky vystavil fakturu za přepravu z ČR do Chorvatska, která probíhá na celkovém úseku silnic a dálnic v délce 1500 km za celkovou cenu 100 EUR a na úseku v Chorvatsku jen 200 km, tak odpovídající poplatek činí 13,33 EUR (200 km/1500 km = 0,13 %, 100 EUR * 0,13 % = 13,33 EUR). Z poplatku se vypočítá DPH přepočtenou sazbou DPH ve výši 25 % (služba přepravy cestujících je v Chorvatsku zdanitelná v této výši).

Registrace služeb mezinárodní silniční osobní dopravy

Služby mezinárodni silniční osobní dopravy se registruji pomoci formuláře MCP („Medunarodni cestovni prijevoz“), který je dostupný i v angličtině. Do formuláře se kromě základních údajů o plátci DPH je třeba uvést i tyto další údaje: Státní poznávací značka, datum přepravy do Chorvatska a vlastní trasa v Chorvatské republice. Formulář musí být odeslán na Finanční správu v Záhřebu předem (před každým jednotlivým vstupem do země) a to elektronicky pomoci aplikace pro elektronické předáni formuláře MCP, která je také uvedena na stránkách Finanční správy přeložená do angličtiny. Podrobnější uživatelský manuál pro elektronické vyplnění formuláře je k dispozici na stránkách Finančního správy, jak v chorvatštině, tak i v angličtině. Vyplněný formulář musí přepravce vytisknout a musí ho mít vždy u sebe při přepravě turistů v Chorvatsku.

Ustanovení o přestupcích

Zákon o DPH předepisuje přestupková ustanovení, podle kterých se budou za nedodržení této povinnosti a za přestupky ukládat pokuty:

a) Plátce DPH ve výši 265 EUR až 67 tis. EUR, pokud nepodá formulář MCP mezinárodní silniční přepravy cestujících a/nebo uvádí nesprávné a/nebo neúplné údaje, jakož i

b) Zodpovědná osoba právnické osoby ve výši 132 EUR 6 700 EUR. V dopravních prostředcích při přepravě cestujících na území Chorvatské republiky s Osvědčením o osobním identifikačním čísle a Rozhodnutím o přidělení „PDV ID“ čísla musí rovněž obsahovat i vyplněný formulář MCP, předložený Finanční správě (pokyny plátcům bez sídla na území Chorvatské republiky, kteří podnikají na území Chorvatska).

Více doplňujících informací mohou čeští podnikatelé najít na stránkách Finančního správy Chorvatské republiky, která spadá pod chorvatské Ministerstvo financí a rovněž i na Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, z. s. Praha.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Chorvatsku



Zařazenopo 15.07.2024 15:07:00
ZdrojMZv ČR Zagreb
Originálmzv.gov.cz/zagreb/cz/obchod_a_ekonomika/preprava_turistu_se_musi_v_chorvatsku.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.