„Jak to teda je?“ Garanční systém finančního trhu má novou kampaň

Generační konflikt, vzájemné neporozumění a rozdělení na „boomery“ a „zoomery“ – to je v posledních letech jedno z hlavních témat veřejného prostoru. Jde ale z velké části o uměle vyhrocený problém. „Každá generace je jiná. A to je dobře. Že jsme každý jiný přeci znamená, že se můžeme vzájemně obohatit a něco nového se od sebe naučit. Právě na tom staví naše nová vzdělávací kampaň s názvem „Jak to teda je?“ na podporu finanční gramotnosti mezi generací Z a seniory,“ popisuje výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Edukační kampaň Garanční systém připravil z toho důvodu, že vedle zajištění výplaty náhrad vkladů v případě pádu finanční instituce je jeho úkolem také podpora finanční gramotnosti. Finančně gramotní lidé totiž s menší pravděpodobností uvěří dezinformacím týkajících se financí, které mohou představovat potenciální ohrožení stability finančního trhu.

Vodítko ve složitém světě financí

Název kampaně „Jak to teda je“ odkazuje na to, že je ve veřejném prostoru spousta rad a informací týkajících se financí, které si často protiřečí. Zorientovat se v nich může být problém pro seniory, stejně tak jako pro mladé. „Chceme jim dát vodítko a zároveň předat ty nejdůležitější informace – jako hlavní tu, že jejich vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěné díky Garančnímu systému finančního trhu, a proto se o ně nemusí obávat,“ uvádí Renáta Kadlecová.

Garanční systém na seniory i mladé cílí svou komunikací dlouhodobě. Senioři jsou totiž jednou ze skupin nejvíce ohrožených dezinformacemi a tzv. šmejdskými praktikami v oblasti financí. Ve veřejném prostoru pak narážejí na přehršel informací, ve kterých se složitě orientují. To sice nevadí mladým, kterým se nabízí široká škála různých možností, jak naložit s čerstvě vydělanými penězi. Často jim ale chybí zkušenosti.

Stereotypy a drobná nadsázka

V sedmi krátkých videích, která budou od léta cílovým skupinám distribuována v online prostoru, vystupuje babička Vlasta a vnuk Vašek, kteří společně řeší základní finanční otázky: spoření, investice, hoaxy o pádech bank nebo třeba podezřele výhodné nabídky. S drobnou nadsázkou přitom představují své generační stereotypy. „Babička Vlasta se moc neorientuje v online prostoru a je s penězi až na nějaké výjimky opatrná. Na druhou stranu vnuk Vašek, který se právě připravuje na maturitu, by nejraději vše investoval do krypta a o tom, že jsou jeho peníze v bance automaticky pojištěné, vůbec netuší. Vzájemně se ale díky těmto generačním rozdílům perfektně doplňují a mají se od sebe co naučit,“ vysvětluje Renáta Kadlecová.

Videa doplní obsahová microsite www.jaktotedaje.cz, obsah z kampaně se také objeví v klasických i online médiích.

O Garančním systému finančního trhu

Garanční systém finančního trhu (GSFT) je zákonem zřízená instituce pro zajištění, správu a použití finančních prostředků k zabezpečení a udržení stability finančního trhu v České republice. Je řízen pětičlennou správní radou, kterou jmenuje a odvolává ministr financí, a tříčlennou výkonnou radou, která je statutárním orgánem.

Garanční systém finančního trhu spravuje dva fondy. Prvním je Fond pojištění vkladů, do kterého povinně přispívají všechny banky, stavební spořitelny a družstevní záložny se sídlem v České republice a pobočky bank z jiných než členských zemí EU, a je používán při krachu finanční instituce. Druhým fondem ve správě GSFT je Fond pro řešení krize, který slouží ke shromažďování finančních prostředků, které mohou být použity v případě ohrožení stability některé z finančních institucí – tak aby nebylo nutné ukončit její existenci a zahájit výplatu náhrad vkladů jejím klientům.

V rámci zákonného pojištění vkladů jsou pojištěny zejména kreditní zůstatky na běžných, termínovaných či vkladových účtech nebo vkladních knížkách, vklady potvrzené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem. Pojištění vkladů u GSFT garantuje náhrady za vklady vedené u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR a u poboček bank se sídlem mimo Evropskou unii ve výši 100 % vkladu, maximálně však do výše odpovídající částce 100 000 EUR na jednoho klienta v jedné bance. GSFT rovněž uzavřel dohodu o přeshraniční spolupráci se Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem, Polskem a Německem, což pro klienty zahraničních bank v Česku z těchto zemí znamená jistotu rychlé a hladké výplaty ze zákona pojištěných peněz.

Garanční systém finančního trhu vznikl 1. 1. 2016 přeměnou z Fondu pojištění vkladů na základě zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu (publikovaný ve sbírce zákonů pod číslem 374/2015 Sb.). V souvislosti s přijetím zákona o ozdravných postupech byla navazujícím zákonem č. 375/2015 Sb. upravena řada zákonů, přičemž největší změnou prošel zákon o bankách.


Zařazenočt 11.07.2024 16:07:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/spektrum/tiskove-zpravy/jak-to-teda-je-garancni-system-financniho-trhu-ma-novou-kampan...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.