V Holicích začínají stavět Centrum sociálních služeb



Slavnostním požehnáním základního kamene Centra sociálních služeb byla zahájena stavba Centra sociálních služeb v Holicích. Ta bude sloužit především seniorům a jejich pečujícím rodinám. Stavbu realizuje Oblastní charita Pardubice ve spolupráci s městem Holice a s Místní akční skupinou Holicko.

Základní kámen požehnal otec biskup Josef Kajnek spolu s farářem místní farnosti otcem Radkem Martinkem a otcem Pavlem Rouskem, prezidentem Diecézní katolické charity Hradec Králové. S architektonickým řešením střediska přítomné seznámil jeho autor, architekt Lukáš Pavlík. Mezi přítomnými významnými hosty byli Jan Grulich, senátor za obvod Rychnov nad Kněžnou, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, ředitelka MAS Holicko Michaela Kovářová, starosta Holic Ondřej Výborný, starostové a představitelé obcí sdružených v MAS Holicko a další významní hosté.

„Velmi oceňuji, jak se k tomuto projektu postavilo město Holice, které věnovalo kromě financí i pozemek, ale také okolní obce. V rámci komunitního plánu MAS Holicko se všichni rozhodli, že nebudou drobit evropské prostředky na malé projekty, ale že je dají k dispozici na jeden větší s velkou potřebností. Ten umožní pečujícím rodinám mít své seniory v domácím prostředí s odlehčovacími službami Charity,“ řekl radní Pavel Šotola.

„Uvědomujeme si, že se stárnutím populace bude stoupat potřeba dostupnosti sociálních i zdravotních služeb. Navíc vše, co na Charitě děláme, směřuje k tomu, aby rodiny mohly zůstávat spolu i za ztížených životních podmínek v přirozeném domácím prostředí. Proto rozvíjíme síť služeb, které jim pomáhají. Jsem vděčná za podporu Pardubického kraje, MAS Holicko, Města Holice a dalších obcí v regionu. Také bych chtěla poděkovat místní cihelně, firmě Wienerberger, která daruje na stavbu veškeré cihly,“ uvedla Marie Hubálková, ředitelka Oblastní charity Pardubice.

Centrum vyroste po etapách

„Projekt má tři etapy, v té první vzniknou v Holicích Ambulantní odlehčovací služby, které pečují ve všední den o klienty, jejichž blízcí si potřebují odpočinout, odlehčit od náročné péče či mají jiné povinnosti, například chodí do zaměstnání,“ uvedl starosta Holic Ondřej Výborný.

Pardubická Charita zajišťuje každý den svozovou službu, klienty speciálními vozy pro přepravu lidí s hendikepem dopravuje do střediska a zpět do jejich domovů.

Ve druhé etapě vzniknou pobytové odlehčovací služby, kde budou klienti omezený čas (maximálně tři měsíce) i přes noc, aby pečující rodina mohla jet na dovolenou nebo zvládla své zdravotní záležitosti. Součástí budou i lůžka okamžitého přijetí.

Ve třetí etapě vznikne zázemí Domácího hospice Andělů strážných, jehož součástí bude půjčovna pomůcek.

obrázky

Základní kámen
Vizualizace
Vizualizace
Vizualizace
Zázemí tu bude mít i domácí hospic
Josef Kajnek a Pavel Šotola
Architekt Lukáš Pavlík
Marie Hubálková
Pavel Šotola
Michaela Kovářová
Ondřej Výborný
Slavnostní požehnání
Poklepání základního kamene

Zařazenočt 11.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125551/v-holicich-zacinaji-stavet-centrum-socialnich-sluzeb
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.