Beseda na téma života a díla Václava Havla v chilském Muzeu paměti a lidských práv

11.07.2024 / 17:21 | Aktualizováno: 12.07.2024 / 01:40

V rámci připomínky 100. výročí navázání diplomatických vztahů mezi ČR a Chile uspořádalo velvyslanectví ČR v Santiagu de Chile besedu o životě a odkazu ex prezidenta V. Havla.

Ve spolupráci s chilským Muzeem paměti a lidských práv (Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos) byla dne 9. července 2024 v Auditoriu Muzea uspořádána panelová diskuse/beseda na téma života a díla Václava Havla. Akce se uskutečnila v rámci nadcházejícího 100. výročí navázání diplomatických styků.

Na úvod besedy došlo ke slavnostnímu představení bronzové busty V. Havla zhotovené místním sochařem Cristianem Mesa Avedaňo (mj. autor sochy P. Aylwina před prezidentským palácem La Moneda) z prostředků sbírky mezi českými a slovenskými krajany a také s přispěním krajanské asociace a českých firem působících v Chile. Busta bude umístěna v prostorách sídla Poslanecké sněmovny chilského Kongresu ve Valparaísu, která pro tyto účely připravuje tzv. prostor demokracie (Espacio de la Democracia), spolu s bustami dalších významných státníků, podporovatelů demokracie, svobody a lidských práv, jako např. O. Palmeho nebo N. Mandely. Oficiální předání busty do chilského Kongresu je plánováno v rámci významné bilaterální návštěvy v nejbližší budoucnosti.

Po uvítání účastníků ze strany ředitelky Muzea paměti a lidských práv Maríi F. García vystoupili v panelové diskusi Mariana Aylwin, dcera prvního demokraticky zvoleného prezidenta Chile po pádu vojenské junty v roce 1990, náměstek pro otázky lidských práv chilského Ministerstva spravedlnosti Xavier Altamirano Molina, regionální zástupce vysokého komisaře OSN pro lidská práva pro oblast jižní Ameriky Jan Jařab a VZÚ Santiago Pavel Bechný. Diskusi moderoval Guillermo Holzman, známý chilský novinář, esejista a politický analytik. Václav Havel byl publiku představen z různých pohledů v historickém a politickém kontextu dění v Československu i v Chile, jako nositel idejí humanity a spravedlnosti, jako bojovník za lidská práva, svobodu a podporu hodnot demokracie. Panelová diskuse byla doprovázena promítáním fotografií V. Havla, filmu „Perfect Day“ a představena byla také část panelové výstavy MZV „Václav Havel v kostce“, která bude v rámci akcí VD prezentována také na chilské Univerzitě Andrés Bello srpnu t. r.

Vzpomínkové diskuse o životě a odkazu Václava Havla v auditoriu Muzea paměti a lidských práv se zúčastnilo více než 80 zástupců místního diplomatického sboru, MZV Chile a chilských kulturních a veřejných institucí, novinářů a také zástupců české a slovenské krajanské komunity.

Galerie


Beseda o V. Havlovi / Conversatorio sobre V. Havel

Odhalení busty V. Havla / Descubrimiento del busto de V. Havel
Busta V. Havla / Busto de V. havel
Beseda / Conversatorio
Vystoupení řediteky muzea / Discurso de la Directora del Museo
Vystoupení velvyslance / Discurso del Embajador
Beseda / Conversatorio
Beseda / Conversatorio


Zařazenopá 12.07.2024 01:07:00
ZdrojMZv ČR Santiago
Originálmzv.gov.cz/santiago/cz/vzajemne_vztahy/chile/kulturni_a_skolska_spoluprace/beseda_o_zivote_a_odkazu_...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.