Pozor na nebezpečí vzplanutí baterií elektrokoloběžek a elektrokol

12.7.2024

Policisté s hasiči vyjížděli na Novojičínsku v uplynulých dnech hned k několika případům požárů, které vznikly vzplanutím baterií elektrických zařízení elektrokoloběžek a elektrokol. Vzhledem k těmto událostem, bychom chtěli upozornit občany, aby byli opatrní a správnou manipulací a dodržováním bezpečnostních pravidel eliminovali možnost vzniku požáru na těchto zařízeních. Nejčastější příčinou vzniku požárů akumulátorů výše uvedených elektrických dopravních prostředků bývá mechanické poškození baterie nebo nevhodné nabíjení. Následkem pak mohou být vysoké škody na majetku a také zranění osob.

Co je důležité u elektrokoloběžek a elektrokol dodržovat?

Při koupi dát přednost kvalitní a osvědčené značce, tento elektrický dopravní prostředek sice může být cenově dražší, ale vyšší cena ve většině případů znamená vyšší kvalitu (větší odolnost baterie proti vlhkosti a mechanickému poškození). Je potřeba dát si pozor na přehnaně lákavé nabídky a upřednostnit renomované prodejce.

Řídit se doporučením výrobců, jak ve vztahu k bezpečné manipulaci, taki co se týče životnosti baterie (i stáří baterie může být nezanedbatelným faktorem vzniku vzplanutí a dle doporučení výrobce je pak vhodné po určité době stávající baterii vyměnit za novou).

Bezpečné umístění/parkování – eliminace zahoření objektu, především obytných ploch. Bezpečné nabíjení akumulátoru – důležité je vždy použít originální nabíječku, zvolit vhodné místo a čas např. nabíjení baterky v noci v bytě/domě, kde spí lidé, může znamenat velké nebezpečí. Při dobíjení ať už elektrokoloběžky nebo baterie elektrokola, je potřeba mít dopravní prostředek/baterii pod dohledem, aby bylo možné co nejrychleji řešit případné problémy. Před nabíjením je rovněž vždy potřeba provést kontrolu baterie/zařízení, zda nejeví známky viditelného mechanického poškození.

Jak postupovat při vzplanutí baterie při nabíjení?

Dle doporučení moravskoslezských hasičů je potřeba ve chvíli, kdy se při nabíjení začne z baterie kouřit, ihned vypnout nabíječku a pokud je to ještě možné ve vztahu k teplotě a vývoji kouře, dostat baterii (popřípadě celý elektrický dopravní prostředek, který nemá vyjímatelnou baterii) z domu ven. Pokud už to možné není, ihned opustit objekt. Následně je potřeba co nejrychleji zavolat hasiče, jelikož je nepravděpodobně, že se požár podaří uhasit doma laickými prostředky. Pomoci může ponoření do nádoby s vodou, vše se ale odvíjí od rychlosti rozvoje požáru a především od bezpečnosti pro občany, kteří by se neměli kvůli majetku ohrozit na životě či zdraví.

por. Mgr. Darina Veselá, oddělení prevence Policie ČR


Zařazenopá 12.07.2024 07:07:00
ZdrojNový Jičín
Originálnovyjicin.cz/aktualne/pozor-na-nebezpeci-vzplanuti-baterii-elektrokolobezek-a-elektrokol/
KategorieAktuálně
AutorRadka Nováková

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.