Začíná modernizace silnice mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi



V polovině července začne modernizace silnice II/324 mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi v celkové délce necelých pěti kilometrů. Stavba proběhne ve dvou etapách tak, aby byla zachována dopravní obslužnost a nedocházelo ke komplikacím. Pardubický kraj na financování stavby využije evropské dotace. Hotovo má být do konce příští stavební sezony.

„Současný stav silnice není s ohledem na její relativně velkou dopravní zátěž vyhovující. Proto jsme se rozhodli přistoupit k její modernizaci za částku přesahující 152 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Vzhledem k hustotě provozu se bude modernizovat ve dvou etapách. „Stavebníci začnou v úseku od obce Hrobice po okružní křižovatku „U Nouzů“ s tím, že provoz na dočasné provizorní křižovatce bude částečně zachovaný po celou dobu prací. Mezi Hrobicemi a okružní křižovatkou bude silnice zcela uzavřená, v Hrobicích se bude jezdit v jednom směru – v části opravovaného úseku budou semafory a v další části bude jednosměrný provoz,“ vysvětlil hejtman Netolický. Dokončení první etapy modernizace silnice by mělo být ještě v letošním roce, druhá etapa je potom naplánovaná na příští stavební sezonu.

„Silnice projde kompletní proměnou. Bude se měnit nejen kryt vozovky, ale na vybraných úsecích také konstrukční vrstvy. Dojde k úpravě svislého i vodorovného dopravního značení, výměně a doplnění svodidel. Rekonstruovány budou propustky i příkopy tak, aby silnice byla kvalitně odvodněna,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

Z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu a zpomalení dopravy, bude také zúžena šířka komunikace a vzniknou bezpečnostní ostrůvky a vjezdové brány. „Stavba je kompletně projednána s vlastníky dotčenými stavbou. Část pozemků jsme museli vykoupit,“ sdělil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
Součástí zakázky, kterou vysoutěžila Společnost: Hrobice (sdružení firem MI Roads a.s. a Doprastav a.s.), je nejenom samotná rekonstrukce komunikace, ale také příprava území před započetím prací. Součástí jsou také například likvidace náletových dřevin, ochrana zdravých stromů a keřů a nová sadová úprava.
„Souběžně se stavbou budou muset být také přeložena podzemní vedení inženýrských sítí. V části stavby vznikne nový chodník a položena bude zcela nová trasa metropolitní sítě. Projekt se podařilo dostat do Regionálního akčního plánu a má přislíbenou dotaci ve výši 85 procent způsobilých výdajů,“ sdělil radní Ladislav Valtr pro regionální rozvoj.
Součástí projektu je i tvorba a následné využití BIM metody. V praxi to znamená, že bude na základě skutečného provedení stavby zhotoven 3D model, který bude přímo propojený s databází následného správce stavby. Při budoucí správě komunikace tak bude možné využívat například informace o použitých materiálech, skutečné poloze inženýrských sítí a další podrobnosti.


Zařazenopá 12.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125557/zacina-modernizace-silnice-mezi-starym-hradistem-a-hrobicemi

Související témata

Silniční zákon
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.