Volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů – informace pro občany v zahraničí

12.07.2024 / 16:30 | Aktualizováno: 12.07.2024 / 17:08

Volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů se konají ve dnech 20. a 21. září 2024 (případné 2. kolo senátních voleb by pak proběhlo ve dnech 27. a 28. září 2024). Hlasování probíhá pouze ve volebních obvodech na území České republiky, nikoli na zastupitelských úřadech. Čeští občané žijící v zahraničí zapsaní ve zvláštním seznamu vedeném zastupitelským úřadem (tj. nikoli Styčným úřadem ČR v Ramalláhu, který zvláštní seznam nevede) mohou s voličským průkazem v senátních volbách hlasovat na území Česka v jakémkoli volebním obvodu, kde jsou volby vyhlášeny. V případě krajských voleb mohou voliči zapsaní ve zvláštním seznamu vedeném zastupitelským úřadem hlasovat na území Česka podle místa svého trvalého pobytu, případně jim obecní úřad v místě jejich trvalého pobytu může vydat i voličský průkaz.

Chcete hlasovat v Česku?

Volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek 20. září 2024 a v sobotu 21. září 2024. Případné 2. kolo senátních voleb by se konalo v pátek 27. září 2024 a v sobotu 28. září 2024. Pokud chcete volit v senátních či v krajských volbách, musíte se k volbám dostavit v Česku.

Pokud v zahraničí pobýváte pouze krátkodobě, máte trvalé bydliště v Česku a nejste zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem, ve volbách hlasujete jednoduše ve volební místnosti obce, kde jste v Česku přihlášen/a k trvalému bydlišti, ve volebním obvodu, kde jsou volby vyhlášeny.

Volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky jsou vyhlášeny v těchto obvodech: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Pokud jste zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem, můžete velvyslanectví požádat o voličský průkaz a na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v senátních volbách v kterémkoliv obvodu na území Česka, kde jsou volby vyhlášeny. Žádost je možno zaslat buď písemně, přičemž musí být doručena zastupitelskému úřadu nejpozději do 13. září 2024 do 16:00 (případně pro 2. kolo voleb do 20. září 2024 do 16:00) nebo osobně, a to do 18. září 2024 do 16:00 (případně pro 2. kolo voleb do 25. září 2024 do 16:00). Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána prostřednictvím datové schránky (nestačí emailem).

O voličský průkaz můžete ve stejných lhůtách požádat také prostřednictvím Portálu občana. Pro tento typ žádosti musíte disponovat elektronickou identitou a datovou schránkou, kterou si lze zřídit i při podávání žádosti.

Pokud nemáte ani trvalý pobyt v Česku ani nejste zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem a nejste tedy veden/a v žádném seznamu voličů, můžete požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem. Žádost je nutno podat nejpozději 40 dnů přede dnem voleb, tj. do 11. srpna 2024. K žádosti musíte doložit svou totožnost, státní občanství ČR a bydliště v územním obvodu zastupitelského úřadu. Na základě zápisu ve zvláštním seznamu voličů vedeným zastupitelským úřadem je následně ve výše uvedených lhůtách možno zažádat o vydání voličského průkazu pro hlasování v Česku.

Pro hlasování v krajských volbách zastupitelský úřad o voličský průkaz nežádáte. Můžete hlasovat na území Česka podle místa svého trvalého pobytu, případně vám příslušný obecní úřad může vydat voličský průkaz.

Informace k zápisu do zvláštního seznamu voličů i k žádosti o vydání voličského průkazu naleznete na webových stránkách Velvyslanectví ČR v Tel Avivu. Styčný úřad ČR v Ramalláhu zvláštní seznam voličů nevede.

Podrobné informace k hlasování ve volbách do Senátu a do zastupitelstev krajů naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

přílohy

Rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb do... - 411 KB PDF (Acrobat dokument) 12.7.2024
https://mzv.gov.cz/file/5528089/Volby_do_Senatu_rozhodnuti_prezidenta_republiky.pdf

Seznam volebních obvodů, v nichž se budou konat volby do... - 178 KB PDF (Acrobat dokument) 12.7.2024
https://mzv.gov.cz/file/5528091/Volby_do_Senatu_seznam_volebnich_obvodu.pdf



Zařazenopá 12.07.2024 17:07:00
ZdrojMZv ČR Ramalláh
Originálmzv.gov.cz/ramallah/cz/zpravy_a_udalosti/volby_do_tretiny_senatu_parlamentu_ceske.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.