Konec Liberty Ostrava? Chceme od vlády zprávy, i kdyby byly špatné, říkají odboráři

  • Zveřejněno: 13.07.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Situace v Liberty Otrava je kritická, zaměstnanci přitom mají minimum informací o svém dalším osudu. Podle zpravodajství serveru Novinky.cz předseda OS KOVO Roman Ďurčo, před čtvrtečním jednáním s premiérem Petrem Fialou, prohlásil, že odboráři z huti Liberty chtějí slyšet, zda a jak daleko pokročila jednání s případnými investory, a jak se bude řešit situace tamních pracovníků.

„Požádali jsme o jednání, protože chceme slyšet zprávy, i kdyby byly špatné,“ konstatoval Roman Ďurčo. K odborářům se, podle něho, například z médií i z tripartity donesly zvěsti o jednáních s potenciálními investory, ale nevědí, jak dalece pokročila a zda stále trvají. „Také bychom chtěli slyšet, zda těmto investorům vláda nabídne nějaké investiční pobídky a jaké,“ řekl pro server Novinky.cz.

Pro zaměstnance je to, podle něho, důležité i z toho důvodu, že náhrady mzdy, které jim poskytuje úřad práce, skončí v srpnu, a často nemají velký finanční polštář, aby vydrželi dále. A pokud by pokračovala výroba, tak je, podle něho, důležité i to, zda se bude jednat o prvovýrobu, protože pokud ne, skončila by část zaměstnanců i tak. „Řada z nich je před důchodem, takže by bylo dobré, kdyby mohli odejít do předčasné penze za stejných podmínek jako před časem horníci, totiž bez penalizace,“ řekl Roman Ďurčo.

Podle předsedy kováckých odborů není ani jasné, zda budou k dispozici nějaké sociální a rekvalifikační programy pro propuštěné oceláře. A to i kdyby skončila situace jen v prvovýrobě, kde jich pracuje asi 2,5 tisíce. Jsou na ně finančně navázány nejenom jejich rodiny, ale i další zaměstnanci v regionu, kteří z jejich výdělku a provozu Liberty žijí, konstatoval. Celkem by tak, podle odborů na Ostravsku, mohlo přijít o práci až dvanáct tisíc lidí.

Spory s předsedou ČMKOS Josefem Středulou

Situace v Liberty, mimochodem vyostřila již tak napjaté vztahy mezi OS KOVO a Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS). Její předseda Josef Středula, jak dále upozorňují Novinky.cz, totiž nějaký čas neplatil své základní organizaci, spadající pod OS KOVO, členské příspěvky, takže ho na čas vyloučili z odborů.

„Nyní nás základní organizace v Liberty požádala kvůli těžké situaci o to, aby jí byly odpuštěny na nějaký čas příspěvky. Budeme o tom jednat a chceme je podpořit, ale ČMKOS je proti, že prý musí postupovat s péčí řádného hospodáře,“ řekl tomu Roman Ďurčo.

Novinky.cz ve své zprávě dále uvádějí, že huť Liberty Ostrava, která vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, měla delší dobu problém platit závazky. Před věřiteli ji od loňského prosince chránilo půl roku soudní moratorium. Minulý měsíc se dostala do insolvence. Výplatu náhradních mezd převzal stát, hradí je za květen, červen a červenec. Výdaje činí asi 1,3 miliardy korun.

Společnost Tameh Czech, která Liberty dodávala energie, skončila v úpadku minulý rok v prosinci. Zdůvodnila to tím, že jí huť jako její jediný zákazník neplatila a dlužila přes dvě miliardy korun. Členové vlády opakovaně uvedli, že je pro ně prioritou zachovat v Liberty výrobu.

Zpráva dále konstatuje, že ministr Jurečka, i samotní odboráři z OS KOVO, několikráte vyzvali zaměstnance, aby z podniku neodcházeli, protože by bez nich případné obnovení produkce nebylo možné. Většina provozů stojí od prosince, převážná část z 5000 zaměstnanců je od té doby doma.

  • Zdroj: Deník.cz

Zařazenoso 13.07.2024 01:07:00
ZdrojASO ČR
Originálasocr.cz/obsah/54/konec-liberty-ostrava-chceme-od-vlady-zpravy-i-kdyby-byly-sp/335923
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.