Bavorsko se stává evropským Space Valley

15.07.2024 / 10:10 | Aktualizováno: 15.07.2024 / 10:59

K nejvýznamnějším odvětvím bavorské ekonomiky patří dlouhodobě automobilový průmysl a strojírenství. Méně známý je fakt, že Bavorsko také patří k evropským průkopníkům ve vesmírných technologiích. Bavorsko disponuje v tomto sektoru špičkovými vysokými školami, výzkumnými středisky a řadou inovativních firem. V obci Oberpfaffenhofen západně od Mnichova se nachází Německé vesmírné operační středisko Německého centra letectví a kosmonautiky a má zde vzniknout též tzv. Evropské měsíční řídící středisko. Bavorská vláda do vesmírného výzkumu obsáhle investuje, premiér Markus Söder představil již v roce 2018 bavorskou strategii kosmonautiky s názvem „Bavaria One“. Aktivity Bavorska v tomto odvětví skýtají řadu atraktivních příležitostí, které mohou být zajímavé také pro české firmy a univerzity.

V oblasti vysokých škol je nejvýznamnější institucí Fakulta letectví, kosmonautiky a geodézie Technické univerzity Mnichov (TUM) s příslušnou katedrou pro vesmírné technologie. Se zhruba tisícovkou studentů a 50 vyučujícími se jedná o největší fakultu tohoto zaměření v Evropě.

Bavorsko disponuje také řadou výzkumných středisek specializujících se na vesmírné technologie. Lze uvést např. mezinárodní interdisciplinární výzkumné středisko Bauhaus Luftfahrt ve městě Taufkirchen, které se zabývá především novými inovativními technologiemi v kosmonautice. Výzkumné instituce se nacházejí také v mnoha dalších bavorských městech, mimo jiné v Ottobrunnu, Augšpurku, Norimberku, Freilassingu či ve Würzburgu, kde je vyvíjen nový způsob sériové výroby satelitů.

Za centrum vesmírných technologií v Bavorsku lze označit obec Oberpfaffenhofen na západním okraji Mnichova. Sídlí zde mimo jiné Německé vesmírné operační středisko Německého centra letectví a kosmonautiky a řídící centrum navigačního systému Galileo, které jsou hlavními pilíři evropské kosmonautiky. Z tamějšího Columbova řídícího centra Evropské kosmické agentury (ESA) jsou již od roku 2008 dálkově řízeny a monitorovány laboratorní systémy na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Zároveň zde ESA zřídila také Business Incubation Centre Bavaria, které podporuje start-upy v této oblasti.

V březnu tohoto roku se bavorský premiér Söder zavázal k tomu, že v Oberpfaffenhofenu vznikne též tzv. Evropské měsíční řídící středisko. Otevřeno by mělo být do roku 2027. Dle generálního ředitele Evropské vesmírné agentury Josefa Aschbachera by již během následujících čtyř let mohla začít stavba mezinárodní stanice na Měsíci – proto by toto řídící středisko mělo v budoucnu hrát významnou roli.

Bavorská vláda vesmírný výzkum obsáhle podporuje také dotacemi. Nabízí několik dotačních programů v různých sektorech – např. v satelitních technologiích, nových nosných systémech, udržitelnosti a bezpečnosti nebo ve vytváření sítí ve vesmíru a konektivitě.

Silné zastoupení má vesmírný výzkum v Bavorsku také v soukromém sektoru. Sídlí zde řada firem vyrábějících např. speciální stroje či nářadí a také řada inovativních dodavatelů. Mezi nimi lze uvést zejména Isar Aerospace či Rocket Factory Augsburg. Velmi významnou pobočku má v Ottobrunnu/Taufkirchenu jižně od Mnichova společnost Airbus, která se zde specializuje právě na vesmírné technologie.

Zájem o kooperaci s Bavorskem v tomto sektoru již projevili i nejvyšší čeští političtí představitelé. V květnu 2023 bylo během setkání českého premiéra Petra Fialy a bavorského premiéra Markuse Södera v Řezně podepsáno memorandum o posílení spolupráce v oblasti letectví a vesmíru. Dle Fialy chce Česko rozšířit spolupráci nejenom na úrovni průmyslu či univerzitního výzkumu, nýbrž i s Agenturou Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA). EUSPA, do jejíž kompetencí spadá i řízení navigačního systému Galileo, sídlí od roku 2012 v Praze.

Špičkové výzkumné instituce a firmy v oblasti vesmírných technologií a celkový rozvoj tohoto odvětví v Bavorsku představují atraktivní příležitost také pro české univerzity a firmy. Univerzity se mohou pokusit o navázání spolupráce a participaci na výzkumných projektech s bavorskými institucemi, české firmy mohou cílit na nové obchodní partnery a zákazníky. Obchodní úsek Generálního konzulátu ČR v Mnichově je připraven zájemcům poskytnout asistenci ve formě zprostředkování relevantních kontaktů a informací. Informace o bavorském dotačním programu „Kosmonautika“ naleznete zde.

František Strnadel, stážista Generálního konzulátu ČR v Mnichově
Petr Janoušek, ekonomický expert Generálního konzulátu ČR v Mnichově
Lukáš Opatrný, konzul pro ekonomiku a politiku Generálního konzulátu ČR v Mnichově



Zařazenopo 15.07.2024 10:07:00
ZdrojMZv ČR v Mnichově
Originálmzv.gov.cz/munich/cz/obchod_a_ekonomika/bavorsko_se_stava_evropskym_space_valley.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.