Bohumín testuje spolupráci s automatickou třídicí linkou OZO Ostrava

Bohumín testuje spolupráci s automatickou třídicí linkou OZO Ostrava
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN/OSTRAVA – Do dvou let se naplní kapacita bohumínské skládky a město ji bude muset zavřít. Musí proto vyřešit, jak po roce 2026 s odpady naloží. Jednou z možností je využití nové automatické třídicí linky společnosti OZO Ostrava. Zkušebně na ni dnes (15. července) odjely dva popelářské vozy naplněné plasty ze žlutých popelnic.

„Jedno auto vezlo obsah kontejnerů umístěných v centru Bohumína, druhé pak náplň žlutých popelnic od rodinných domů, které fungují v rámci door-to-door systému. Tento zkušební vzorek nám napoví, jaká bude výtěžnost, protože zdaleka ne všechno, co skončí v nádobách na plast, je recyklovatelné. Na základě výsledků budeme schopni sestavit ekonomický plán. Naším cílem je od nového roku vozit veškerý separovaný odpad ze žlutých kontejnerů do OZO,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura. Město by tak mohlo zrušit provoz vlastní ruční třídicí linky, která není tak efektivní, přesná a navíc nese požadavky na personální zajištění.

Odvozu testovacího vzorku předcházela jednání s OZO Ostrava, provoz na její nové automatické lince si v červnu prohlédla bohumínská komise životního prostředí a doporučila městu variantu vyzkoušet. „Technologie dokáže vytřídit suroviny nejen ze separovaného, ale i směsného odpadu. Rádi bychom ji proto do budoucna využili také pro komunální odpad vyprodukovaný na sídlištích. Zkušebně proto necháme na linku odvézt i tento typ vzorku, pravděpodobně v druhé polovině srpna,“ popsal Macura.

Zatímco u plastů je budoucí spolupráce s OZO Ostrava prakticky jistá, u směsného odpadu bude záležet především na ceně a podmínkách. Konec skládkování v České republice je plánován na rok 2030. Po ukončení provozu naší skládky bychom mohli vozit odpad například na skládku do Horní Suché, což by pravděpodobně byla levnější varianta. Ale neřeší, co dál. Nejekologičtější a současně nejrozumnější možností, kterou máme, je právě využití automatické linky, a to buď té ostravské, případně nějaké konkurenční.“ konstatoval Macura s tím, že o iniciativě vybudovat novou třídírnu se hovoří například v Havířově.

Skládkování aktuálně vyjde město na téměř 1 500 korun za tunu, třetinu tvoří povinný poplatek 500 korun. Pokud do roku 2030 dojde k jeho zvýšení na 1 750 korun za tunu, pak by odvoz odpadu na třídicí linku měl být ekonomicky výhodnější, než ukládání odpadu do země.

Lidé v Bohumíně neplatí za svoz komunálního odpadu paušálně, ale podle obsahu a četnosti vývozu svých popelnic. Vzhledem k nízké ochotě lidí na sídlištích třídit je tam služba výrazně dražší než v rodinných domcích, protože technické služby musí kontejnery od bytových domů vyvážet častěji. „Chápeme, že pro některé obyvatele může být náročné najít motivaci k třídění odpadu, když například jejich sousedé třídit odmítají. Ale pokud se nám podaří zvýšit míru separace, můžeme společně udržet náklady na odvoz odpadu v přijatelné výši i v příštích letech. Pokud třídit nebudeme, zvyšující se poplatky nás nakonec doženou, a to nikdo z nás nechce,“ uzavřel místostarosta.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto nové automatické linky: OZO Ostrava



Zařazenopo 15.07.2024 17:07:41
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29745-bohumin-testuje-spolupraci-s-automatickou-tridici-lin...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.