Po silnici v Dolním Újezdu už můžete jezdit, nová křižovatka je bezpečnější



Od úterý 16. července se bude obyvatelům Dolního Újezdu na Litomyšlsku i dalších okolních obcí lépe žít. Po téměř čtyřech měsících skončila již druhá etapa rekonstrukce komunikace II/359. Silničáři stihli projekt dokončit s více než měsíčním předstihem oproti plánovanému harmonogramu. Řidiči mohou po nové vozovce jezdit již od ranních hodin.

Silnice II/359 byla v obci Dolní Újezd silně poničena nadměrnou dopravou, na stavu vozovky se nejvíce podepsala těžká nákladní auta, která sváží materiál na stavbu dálnice D35 v našem regionu. Krajská samospráva již s ohledem na stav komunikace nemohla s opravou čekat. V dubnu si proto staveniště převzala stavební firma. „Celkem jsme nechali opravit téměř kilometr komunikace a rozdíl oproti původnímu stavu je patrný na první pohled. Silnice byla v opravdu špatném stavu, byly tam velké trhliny na povrchu a bohužel došlo i k poškození spodních vrstev. Proto jsme nechali vše kompletně opravit a silnice je teď uzpůsobena na stávající provoz. Po dokončení dálnice ale musíme společně se státem návozové trasy důkladně opravit. Bohužel je to daň za to, že se staví kritická infrastruktura. Lidem v Dolním Újezdu nová silnice určitě usnadní život. My se nyní intenzivně věnujeme přípravě navazujících oprav přetížených silnic nejenom v tomto regionu,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Kromě rekonstrukce silnice došlo i k obnově odvodnění, doplnění nových obrub a opravě dešťové kanalizace. „V rámci rekonstrukce se udělalo poměrně hodně práce. Například křižovatka silnic II/359, III/3595 a III/36028 je menší a hlavně přehlednější, takže dojde ke zvýšení bezpečnosti provozu. Úpravy se dotkly například i autobusové zastávky, která je zase komfortnější pro cestující. Tomu všemu samozřejmě odpovídá i vysoutěžená cena, která s daní činí téměř 25 milionů korun. Považuji to za velice dobrou investici v poměru cena/výkon, která odráží to, co jsme avizovali při schválení letošního rozpočtu. V roce 2024 plánuje Pardubický kraj investice v dopravě ve výši téměř tří miliard korun a nejedná se pouze o velké projekty, ale i ty lokální, které ale mohou výrazně zlepšit situaci v menších obcích po celém regionu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Další silnice jsou v hledáčku

Opravy silnic poničených nákladní dopravou samozřejmě nekončí v Dolním Újezdu. Krajská samospráva intenzivně jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic o rekonstrukci dalších komunikací. V případě Dolního Újezdu se jedná například o cestu do Desné nebo na Jarošov, které jsou ve špatném stavu. „Zejména cesta na Jarošov to odnesla kvůli opravě v Dolním Újezdu, takže na tu se chystáme přednostně a chceme začít co nejdříve. Silnice jsou ale samozřejmě poničené napříč krajem a okresy. Proto je nutné, aby na jejich opravu v případě, že jsou poškozené kvůli výstavbě dálnice D35, přispěl stát. A také je potřeba, aby i příští vedení kraje po podzimních volbách pokračovalo v nastaveném trendu a do oprav infrastruktur putovaly miliardy korun ročně,“ dodává náměstek Kortyš.

Více informací o aktuálních a připravovaných rekonstrukcích silnic, ale i dalších oblastech dopravy v Pardubickém kraji najdete na webu www.doprava.pardubickykraj.cz.


Zařazenopo 15.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125585/po-silnici-v-dolnim-ujezdu-uz-muzete-jezdit-nova-krizovatka-je-be...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.