Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za květen 2024

Publikováno:
15.7.2024
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Domácí průmyslová produkce v květnu znovu meziročně klesla. Nejvýrazněji meziročně poklesl zpracovatelský průmysl, a to nejvíce v odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Třetí měsíc po sobě poklesla i výroba motorových vozidel, což byl nejvýraznějším přispěvatelem poklesu. Tržby z průmyslové činnosti také klesly. Naopak hodnota nových průmyslových zakázek zaznamenala mírný růst. Index nákupních manažerů výroby oproti předchozímu měsíci klesl. Celkový pesimismus tedy přetrvává v tuzemském průmyslu a vzhledem k výhledu vývoje v německém průmyslu nelze očekávat výrazné zlepšení ani v nadcházejících měsících,“ uvedl vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně klesla o 3,2 %. Zpracovatelský průmysl, oproti dubnu, vykázal pokles. Naopak těžba a dobývání i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu zaznamenaly nárůst.

Meziměsíčně objem produkce zaznamenal pokles, a to o 2,2 %, kde se nejvíce dařilo těžbě a úpravě černého a hnědého uhlí.

Zpracovatelský průmysl meziročně klesl o 4,0 %. Pokles vykázalo 14 z 22 odvětví, což je ve srovnání s minulým měsícem výrazné zhoršení. Dvouciferný pokles zaznamenala 4 odvětví, a to nejvíce výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Nejvýraznější růst vykázala výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba papíru a výrobků z papíru a výroba nápojů. Pokles vykázala i výroba motorových vozidel, kde se projevil nejhorší letošní měsíční výsledek a vyšší srovnávací základna.

Hodnota nových průmyslových zakázek v běžných cenách ve sledovaných odvětvích vykázala meziroční růst o 0,8 %. Zakázky ze zahraničí vzrostly o 0,8 % a tuzemské nové zakázky vzrostly také o 0,8 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek nižší o 3,0 %.

Tržby vykázaly nominální pokles o 2,7 %, který byl dán především tržbami z přímého vývozu, které klesly o 3,4 %, přičemž tržby z tuzemska poklesly o 1,9 %. Ceny průmyslových výrobců v květnu meziročně vzrostly o 1,0 %.

Průmyslová výroba v Německu v dubnu znovu zaznamenala propad, a to o 3,7 %, Tento pokles však již nebyl tak výrazný, jak v předchozích měsících. Výhled pro Německou ekonomiku je stále pesimistický, což se negativně promítá také do tuzemské ekonomiky.

Český zpracovatelský sektor se držel i v červnu stále v útlumu. Index nákupních manažerů (PMI podle S&P Global) klesl z květnových 46,1 na červnových 45,3 bodu. Jedná se o signál, že silně poklesly provozní podmínky v českých zpracovatelských firmách a sektor se v aktuálním zhoršení zdraví potýká již dvacet pět měsíců. Nové zakázky ve výrobě znovu poklesly. Firmy dál hlásily slabou poptávku a klesly také exportní zakázky, zejména z klíčových trhů. Zaznamenán byl nejrychlejší pokles zaměstnanosti za čtyři měsíce a dle evidence volných kapacit se propouštěli i pracovníci na plné úvazky. Podnikatelé byli nicméně optimističtí ve svých výhledech na budoucí výrobu a očekávání.

Bariéru růstu firem nadále představují nedostatečná poptávka i nedostatek zaměstnanců.

Společně s údaji za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje za stavebnictví, k nimž vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v květnu meziročně opět klesla, a to výrazněji něž v předchozím měsíci. Pokles byl způsoben poklesem produkce jak v pozemním, tak i v inženýrském stavitelství. Výhled se ovšem částečně zlepšil, jelikož důvěra podnikatelů ve stavebnictví mírně vzrostla. Podnikatelé očekávají, více jak v minulém měsíci, růst cen stavebních prací.“

Stavební produkce v květnu meziročně klesla o 6,8 %, jelikož produkce v pozemnín stavitelství klesla o 7,1 % a i inženýrské stavitelství kleslo o 6,3 %.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 18,2 % na 2 819 bytů a počet dokončených bytů poklesl o 2,1 % na 2 905 bytů.

Stavební úřady vydaly meziročně o 4,6 % méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota také klesla o 9,2 % na 52,5 mld. Kč.

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví se v červnu 2024 meziměsíčně mírně zlepšilo, na hodnotu -13,5. Ve srovnání s květnem se vnímání vývoje stavební činnosti v minulých 3 měsících a očekávané poptávky v příštích 3 měsících skoro nezměnilo. Podnikatelé očekávají růst cen stavebních prací více jak v květnu. Meziměsíčně se podíl podnikatelů očekávajících v období příštích tří měsíců pokles stávajícího počtu zaměstnanců nezměnil. Meziročně je však důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.

Bariérami růstu ve stavebnictví jsou nadále nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.



Zařazenopo 15.07.2024 11:07:00
ZdrojMPO.cz - Průmysl
Originálmpo.cz/cz/prumysl/komentar-k-vyvoji-prumyslu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum...
AutorOdbor ekonomických analýz
guid282066
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.