Sezónnost trhů – skvělá strategie filtrování

Sezónnost trhů – skvělá strategie filtrování

Vladimír Holovka
10:51 16. července 2024
Zdroj: Depositphotos

Asi nikoho nepřekvapí, že sezónnost má výrazný dopad i na finanční trhy. Selský rozum nám říká, že dává smysl, aby období léta ovlivňovalo cenu kukuřice a čas Vánoc zase hodnotu akcií retailových obchodů. Jak ale tohoto aspektu v obchodování a investování správně využít?

Sezónnost je jednoduše tendence určitých aktiv vykazovat opakující se vzorce nebo trendy v určitých obdobích během roku. Pochopení různých forem sezónnosti může obchodníkovi pomoci zejména při určování priorit směru trhu, plánování a alokaci obchodních nápadů, případně při snižování podstupovaného rizika.

Účel použití

Hlavní úloha analýzy sezónnosti je v tom, že nám může pomoci filtrovat tržní signály. To znamená, že se nejedná o metodu, která by obchodníkovi přímo určovala místo nebo cenu vstupu či výstupu. Tato metoda má pomoci upřednostnit jeden ze směrů trhu v daném časovém období. Proto mnoho obchodníků využívá tento přístup jako vodítko před případným vstupem na trh, aby zjistili, zda je myšlenka obchodu korelována s aktuální sezónností trhu.

Opakování určitých cenových pohybů nebo vzorců lze pozorovat víceméně na všech trzích. Nicméně nejvýraznější sezónní trendy nalezneme zejména na komoditních trzích, a to i vzhledem k povaze jejich podkladových aktiv, dále pak také na akciových a indexových trzích.

Nejoblíbenější sezónní trendy

Jaké jsou tedy nejlepší příklady sezónnosti? Celkově je můžeme rozdělit do několika skupin:

  • Kalendářní sezónnost
    • zaměření na opakující se události v kalendářních měsících, sezónní změny, svátky a opakující se události.
      • Lednový efekt
      • Sell in May and go away (Prodej v květnu a opusť trh)
      • Santa Claus rally
  • Sektorová sezónnost
    • zaměření na určité odvětví nebo třídu aktiv po určitou dobu.
      • Zlato v letních měsících
      • Energie v zimních měsících
      • Maloobchodní společnosti a jejich akcie ve 4. čtvrtletí roku
  • Sezónnost na základě fundamentálních událostí
    • zaměření se na konkrétní události, např. hospodářské výsledky firem, prezidentské volby atd.
      • Volební rok v USA
      • Sezónnost zisků technologických firem
  • Sezónnost v rámci týdne
    • specifický přístup k vyhledávání vzorů a šablon, který porovnává výkonnost v jednotlivých obchodních dnech během týdne a víkendu.

Natgas a jeho sezónnost

Jednou z praktických analýz může být sezónnost amerického zemního plynu – Natgas. Tento trh má v zásadě dva hlavní sezónní trendy růstu, první je v jarních měsících, kdy probíhá kontraktování na léto, a druhý trend probíhá na přelomu léta a podzimu jako příprava kontraktů na zimu.

Na obrázku níže vidíte cenový graf a pod ním histogram indikátoru sezónnosti, zvýrazněná je právě jarní tendence růstu natgasu. Toto období naklání pravděpodobnost ve prospěch longových obchodníků, naopak shortaři by měli být v tomto období spíše konzervativní. Stále je ale nutné pamatovat, že sezónnost není svatým grálem obchodování a cena vždy může jít i proti trendu. Nicméně díky sezónnosti je možné jednoduše určit směrovou tendenci, která nám může být velmi nápomocná.

Zdroj: xStation , Pohled na předletní sezónnost na trhu se zemním plynem v USA.

Souhrn

Historická sezónnost je velkým pomocníkem, ale obchodník musí vždy brát v úvahu aktuální náladu na trhu, která se může od analyzovaného historického období výrazně lišit. Jako příklad může posloužit efekt Covid-19 na komoditním trhu, který měl výrazný negativní dopad na trh s ropou, nebo začátek rusko-ukrajinské krize, jejíž poptávkový šok, po americkém zemním plynu, způsobil jeho prudký nárůst. Všechny tyto události částečně eliminovaly vliv sezónních trendů.

Stejně jako všechny ukazatele a nástroje technické analýzy by se i sezónnost měla používat ve spojení s dalšími analytickými technikami a nástroji fundamentální analýzy. Identifikací a analýzou opakujících se vzorců a trendů mohou obchodníci potenciálně zvýšit svou ziskovost a přijímat informovanější obchodní rozhodnutí. Celkově lze říci, že začleněním sezónnosti do svých obchodních strategií mohou tradeři i investoři potenciálně získat významnou výhodu a zvýšit své šance na úspěch na trzích.

Pokud se o obchodování chcete dozvědět více, další informace na toto téma naleznete v videokurzu Trading pro začátečníky dostupném zdarma zde.

Zdroj: XTB

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenoút 16.07.2024 10:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/sezonnost-trhu-skvela-strategie-filtrovani/
KategorieInvestice, investice
AutorVladimír Holovka
guidhttps://roklen24.cz/?p=159886
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.