Léto přináší nejen vysněné dovolené, ale i více dopravních nehod

Léto je tady a s ním i doba vytoužených dovolených. Pro mnoho Čechů to znamená sbalit kufry, naložit auto a vyrazit na cestu za sluncem do jihoevropských destinací. To výrazně ovlivňuje provoz na českých dálnicích a silnicích 1. třídy, zejména na jižních tazích. Bohužel, s intenzivnější dopravou v tomto období roste i počet dopravních nehod. Podle analýzy Portálu nehod totiž na komunikacích směřujících na jih České republiky v době prázdnin naroste počet nehod oproti průměru celého roku o 20 %.

Dlouhé hodiny na dálnicích a silnicích 1. třídy, proplétání se mezi ostatními nadšenými cestovateli a časté zastávky na benzinkách s výhledem na nekonečné řady aut. I to jsou cesty za odpočinkem na jih k moři do Chorvatska, Slovinska a Itálie či k rakouským jezerům. A právě tyto cesty a destinace patří k letním měsícům na českých silnicích.

Analytici Portálu nehod (www.portalnehod.cz) proto analyzovali nehody na dálnicích a silnicích první třídy vedoucích na jih za posledních čtrnáct let (2010 až 2023). Z analýzy vyplývá, že během prázdninových měsíců dochází na jižních tazích k většímu počtu karambolů než během zbytku roku. Zaměřili se přitom na jižní okresy Čech a Moravy, přes které nejčastěji míří motoristé cestou za dovolenou. Jedná se o silnice 1. třídy a dálnice v okresech Břeclav, České Budějovice, Český Krumlov, Domažlice, Hodonín, Jindřichův Hradec, Klatovy, Prachatice, Strakonice, Tachov, Třebíč a Znojmo.

„V porovnání s průměrem za celý rok se v červenci v těchto okresech zvýší počet nehod na dálnicích a silnicích 1. třídy o 20,4 %, a v srpnu dokonce o 22,2 %. Tyto nehody mají bohužel i závažnější následky. U téměř 60 % nehod, které se stanou v červenci a srpnu, dojde k lehkému nebo těžkému zranění, případně úmrtí. V nehodově nejklidnějším únoru to přitom není ani 45 %,“ komentuje Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

Nejčastějšími příčinami nehod jsou nevěnování se řízení, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Podíl na nehodách, zejména při cestách zpět domů z dovolené, má i únava řidičů.

Řidiči by proto měli předem naplánovat svou trasu a zahrnout do ní dostatečné přestávky. Je důležité mít aktuální informace o dopravní situaci a případných uzavírkách. Na nehodově riziková místa upozorní řidiče Portál nehod. Díky spolupráci Portálu nehod se společností Seznam.cz mají motoristé upozornění na nejnebezpečnější riziková místa pohodlně v navigaci Mapy.cz. Před dlouhou cestou je nezbytné zkontrolovat technický stav vozidla, včetně pneumatik, brzd a světel. A samozřejmě klíčové pro bezpečnost na silnicích nejen během dovolené je dodržování předepsané rychlosti. Řidiči by měli přizpůsobit rychlost aktuálním podmínkám na silnici. Zvýšená opatrnost může výrazně přispět k bezpečnější a příjemnější cestě na dovolenou či k návratu zpět domů.

Riziková místa při cestách na jih

Podle počtu nehod od počátku roku 2022 do konce roku 2023 patří k nejrizikovějším místům při cestách na jih „esíčko“ na silnici E53 nedaleko železniční stanice Běšiny v okrese Klatovy. Jedná se o důležitý tah z Klatov na Železnou Rudu a dále do Bavorska. „Esíčko“ čeká na řidiče pod železničním podjezdem, kde železniční val znesnadňuje výhled do zatáčky v místě zúžení vozovky. Za poslední dva roky se zde stalo třináct nehod, kde hlavní příčinou byla nepřiměřená rychlost.

Dalším rizikovým místem je kruhový objezd na kraji Českých Budějovic na průtahu městem od Prahy po D3 směrem k hraničnímu přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Na kruhovém objezdu na ulici Okružní došlo za dva roky ke dvanácti nehodám, jejichž nejčastější příčinou byl způsob jízdy.

Riziková je i křižovatka na kraji Hodonína na E55, která vede k jihomoravským hraničním přechodům s Rakouskem a Slovenskem. Na křižovatce E55 a silnice 432 se za dva roky stalo devět nehod způsobených nedáním přednosti v jízdě.


Zařazenoút 16.07.2024 17:07:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/pojistny-trh/skody/leto-prinasi-nejen-vysnene-dovolene-ale-i-vice-dopravnich-nehod/c:2...



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.