Ceny v průmyslu v červnu opět vzrostly o procento, v zemědělství zpomalil pokles

Ceny průmyslových výrobců v Česku v červnu stejně jako o měsíc dřív meziročně vzrostly o procento. V zemědělství se výrobní ceny snížily čtrnáctý měsíc po sobě, v červnu zpomalily pokles na 7,5 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 3,5 procenta, u stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 2,2 procenta. Informace dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Ve srovnání s květnem ceny v průmyslu klesly o 0,3 procenta, ceny zemědělských výrobců vzrostly o 1,9 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta, stavební práce byly podle odhadů dražší o desetinu procenta.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly ceny energií o 4,2 procenta a výrobků investiční povahy o 3,2 procenta. Snížily se ceny meziproduktů o 2,8 procenta," uvedl ČSÚ k meziročnímu vývoji. Zvýšily se ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 4,2 procenta a údržby a instalace strojů a zařízení o 4,7 procenta. Klesly ceny dřeva, dřevěných a korkových výrobků o 5,4 procenta, základních kovů o sedm procent a ropy a zemního plynu o 17,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků se snížily o 3,8 procenta.

V zemědělství na červnových 7,5 procenta výrobní ceny zpomalily po květnovém poklesu o 10,1 procenta. V rostlinné výrobě meziročně klesly o 12,6 procenta, v živočišné o 1,4 procenta. Dolů šly ceny obilovin o pětinu, brambor o téměř 12 procent a zeleniny o desetinu, ceny ovoce se zvýšily o 3,8 procenta. Ceny vajec se snížily o 17,4 procenta, klesly také u drůbeže a prasat, vzrostly u skotu 6,6 procenta a mírně také u mléka.

Červnový meziroční růst cen stavebních prací o 2,2 procenta následoval po zvýšení o 2,1 procenta v květnu. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v červnu meziročně nižší o 1,1 procenta.

Mírně zrychlil také meziroční nárůst cen tržních služeb pro podniky na 3,5 procenta z 3,2 procenta v květnu. Zdražily služby v oblasti zaměstnání o 8,2 procenta a v oboru nemovitostí o 7,6 procenta. Za reklamní služby a průzkum trhu se platilo o sedm procent víc než loni v červnu, za právní a účetnické služby o 6,1 procenta víc.


Zařazenost 17.07.2024 09:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5984732/ceny-v-prumyslu-v-cervnu-opet-vzrostly-o-procento-v-zemedelstvi-zpom...
KategorieEkonomika
AutorČTK
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.