Vyšlo červencové číslo resortního časopisu A report

Vyšlo červencové číslo resortního časopisu A report Další fotografie Další fotografie

17.7.2024

Vyšlo červencové číslo resortního časopisu A report

Autor: redakce A reportu

V aktuálním čísle resortního časopisu A report přinášíme rozhovor s velitelem vzdušných sil NATO v Evropě, generálem Jamesem B. Heckerem. Z nejpovolanějších úst se dozvíte, jak si v dnešních časech stojí Severoatlantická aliance ve vzdušné doméně, jaká je vlastně role letectva na multidoménovém válčišti, zda se dočkáme nepilotovaných stíhaček a jakou roli bude do budoucna hrát umělá inteligence. „Technologie jsou tady, a pokud jsou lepší a NATO bude díky nim v bezpečí, jsem pro jejich využití,“ říká generál Hecker. „Vývoj nezastavíte.“ Ale říká také důležitou věc: i když by evropské síly NATO podle něj byly schopny odolat případné agresi samy, Američané by v každém případě přišli na pomoc.

Ví se, že čeští vojenští chemici patří ke špičce už desítky let. Málokdy mají ovšem možnost cvičit se skutečnou radioaktivní látkou, jako při mezinárodním cvičení chemických jednotek států NATO Coronat Mask 2024 ve Vojenském újezdu Hradiště, ve výcvikovém prostoru Pereč na Žatecku a na polygonu Boreček v Ralsku. Po šesti letech se uskutečnilo tradiční cvičení 53. pluku průzkumu a elektronického boje Ghost Hunters, „lov protivníka“ pomocí inovačních technologií, sloužící k ověření vlastních schopností jednotky ISR (zpravodajství, sledování a průzkum). Úkolem cvičící jednotky bylo plánovat a řídit průzkumné prostředky v reálném čase a ze získaných informací vytvářet produkty pro podporu rozhodovacího procesu vyššího stupně velení.

Ve vyškovských kasárnách Dědice proběhl přebor resortu MO ve vojenském pětiboji s mezinárodní účastí. Šest vojenských pětibojařek a 41 pětibojařů z celkem osmi států poměřilo své síly a dovednosti v jednom z nejkomplexnějších vojenských sportů.

„Tam, kde jiní nestačí“ – motto 4. brigády rychlého nasazení si vzalo za své bezmála 2000 odhodlaných závodníků, kteří se v Žatci postavili na start historicky prvního závodu Army Urban Challenge. „Nemůže být nic lepší, než si ráno zaběhat,“ uvítal generál Řehka všechny běžce před tím, než se s částí z nich vydal zdolat 15 km terénu s bezmála třemi desítkami překážek. O zhruba devadesát minut později doběhl do cíle zabahněný od hlavy k patě. Náčelník Generálního štábu si šel zaběhat i do Plzně na úvodní díl Běhu pro Paměť národa. Běžel už cestou na start. Krátce předtím totiž v katedrále sv. Bartoloměje navštívil bohoslužbu, kterou sloužil druhý biskup plzeňský Tomáš Holub, válečný veterán a bývalý vojenský kaplan. „Po skončení bohoslužby následoval úprk,“ líčil Řehka. „Já musel shodit uniformu, Tomáš kněžský oděv a pan hejtman oblek.“ Řehka dodal, že projekt Paměti národa je obdivuhodný, neboť v dnešní době je potřebné si statečné lidi připomínat. Bez vlasteneckého cítění totiž není ani obrana. Časopis A report v 9. ročníku Běhu pro Paměť národa vzdal hold obětem akce Kámen, za níž stála StB. V její pasti skončili i vojáci, jako navigátor a pilot 311. československé bombardovací perutě RAF i Jan Paťcha nebo bývalý příslušník RAF a letectva Svobodných Francouzů major Josef Hnátek. Další podrobnosti přidává vedoucí oddělení vojenské historie VHÚ Prokop Tomek.

  • Časopis v elektronické podobě najdete zde.

Zařazenost 17.07.2024 10:07:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vyslo-cervencove-cislo-resortniho-casopisu-a-report-252685/
KategorieZpravodajství

Související témata

ADP report
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.