Rusko opět hrozí. Jak se promítne zákaz vývozu benzínu na našich čerpacích stanicích?

Rusko opět hrozí. Jak se promítne zákaz vývozu benzínu na našich čerpacích stanicích?

Petr Lajsek
10:51 18. července 2024
Zdroj: Depositphotos

Pohonné hmoty v minulých dnech přerušily měsíc trvající trend růstu cen. V uplynulých 7 dnech dokonce nafta i benzín mírně zlevnily – a to o 2 haléře. Průměrná se tak cena za litr u nafty dostala na 37,13 Kč a u benzínu na 38,48 Kč.

Za stagnací cen pohonných hmot stojí mírná korekce na trhu s ropu. Barel ropy Brent na začátku měsíce atakoval hodnoty kolem 88 dolarů, nyní je o více než 4 dolary níže díky nevyplněným obavám z bouře Beryl, která měla způsobit velké škody v Texasu. Od začátku července tak zlevňují pohonné hmoty i na burze v Rotterdamu. Výrazného zlevnění se však v brzké době nedočkáme, do konce měsíce by pohonné hmoty měly spíše stagnovat a pohybovat se na jednu nebo druhou stranu o nižší desítky haléřů.

Zlevnění nyní brání velmi slabá česká koruna, která po datech k inflaci, průmyslové produkci a trhu práce oslabila až na 25,40 za EUR. Nižším cenám ropy a potažmo pohonných hmot by však mohla pomoci aktuální ekonomická situace v Číně. Ta v uplynulých dnech oznámila hned několik dat a prakticky všechna z nich ukazují na ochlazování ekonomiky. Inflace je v Číně jen 0,2 % a HDP za Q2 bylo “pouhých” 4,7 %. U obou statistik trh čekal vyšší čísla. Export byl sice nejvyšší za několik měsíců, je však jasné, že se odběratelé bojí sankcí USA na čínské zboží po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA a snaží se tak nyní předzásobit. Čína je největším importérem ropy a její slabší ekonomika by mohla brzy cenám ropy pomoci pod hranici 80 dolarů.

Ropě naopak nepomáhá situace na Blízkém východě, kde byla možná dohoda mezi Izraelem a hnutím Hamás o příměří opět smetena ze stolu po izraelských útocích z minulého týdne. Na lodě v Rudém moři také dále útočí jemenští rebelové, v minulém týdnu napadli hned dvě. Ještě větším stimulantem by však pro ropný trh mohlo být brzké snižování úrokových sazeb v USA. Sám guvernér Fedu Jerome Powell ve svém projevu připustil, že pokud bude centrální banka čekat na to, až inflace spadne na 2 %, tak čekala příliš dlouho. Powell navíc připustil, že data k inflaci a trhu práce za druhý kvartál byla velmi pozitivní. Trh tak nyní prakticky za 100 % zaceňuje první snížení sazeb již v září, do konce roku bychom se pak měli dočkat ještě jednoho. Tyto úvahy působí přímo proti americkému dolaru, jeho oslabení pak naopak napomáhá ropě.

Ruský ministr energetiky Novak navíc oznámil, že od srpna bude Rusko muset dost možná opět zakázat export benzínu kvůli stabilizaci domácího trhu. Rusko má velké problémy zejména s rafinací, jelikož se právě rafinérie stávají častým cílem útoků ukrajinských dronů. Na pozoru by se tak měli mít zejména řidiči benzínových vozů – omezení exportu z Ruska může dočasně zvýšit cenu benzínu na burze. Nebylo by to letos poprvé, co Rusko sáhne k takovému kroku. Export benzínu byl již omezen o března do konce května.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 18.07.2024 10:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/rusko-opet-hrozi-jak-se-promitne-zakaz-vyvozu-benzinu-na-nasich-cerpacich-stanicich/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=161071
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.