19.07.2024 / 00:29 | Aktualizováno: 27.07.2024 / 00:33
Z iniciativy velvyslanectví ČR byl v Santiagu de Chile uspořádán týden české kuchyně. V restauraci Amandine Bistró Hotelu Hyatt Centric Las Condes připravoval české speciality šéfkuchař Petr Král z MZV ČR. Akce se konala v rámci aktivit ke 100. výročí navázání diplomatických styků mezi ČR a Chile.
S mimořádným úspěchem se setkal "Týden české kuchyně", který uspořádalo velvyslanectví v Santiagu de Chile v rámci aktivit ke 100. výročí navázání diplomatických styků mezi ČR a Chile. Na jeho pozvání přijel do Chile šéfkuchař MZV ČR Petr Král, který v restauraci Amandine Bistró Hotelu Hyatt Centric Las Condes připravoval po dobu celého týdne, od 15. do 20. července 2024, speciality české kuchyně.
Před zahájením celé akce se na velvyslanectví konala tisková konference, na které Petr Král představil výběr českých jídel a poskytl rozhovor zástupcům chilských médií. V průběhu týdne rovněž prezentoval kuchařskou Master Class v místním technickém institutu INACAP, který je nejvýznamnější vzdělávací institucí v oblasti gastronomie v Chile.
Samotný týden české kuchyně probíhal formou přípravy českého tříchodového menu pro večeře v restauraci Amandine Bistró. Na jídelníčku nechyběl hovězí tataráček, bramboračka, pečený buček s listovým špenátem a bramborovo-křenovým pyré, hovězí guláš na černém pivu s karlovarským knedlíkem a pečené kachní stehno s červeným zelím a bramborovými lokšemi. Mezi dezerty měly úspěch dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ale také klasické věnečky z odpalovaného těsta se šlehačkou a hruškový závin s ořechy a vanilkovou zmrzlinou. K jídlu si hosté mohli objednat české pivo Czechvar a také likéry z produkce společnosti R. Jelínek. Velvyslanectví připravilo pro speciální hosty také degustaci moravských vín.
Akce měla velký ohlas mezi místní českou komunitou, ale také mezi diplomatickým sborem, představitelů chilských insitucí, obchodních partnerů a také mezi širokým okruhem přátel ambasády.
Šéfkuchař Petr Král si vysloužil kulinářský obdiv nejen u zaměstnanců kuchyně restaurace Amandine Bistró, ale také mezi studenty institutu INACAP a celkově i u hostů úspěšného Týdne české kuchyně v Santiagu.
Vydařená akce navazovala na návštěvu české houslistky P. Tesařové v Chile, která měla v Santiagu 2 vystoupení s Chilským národním symfonickým orchestrem. Pro krajanskou komunitu se uskutečnil speciální koncert v prostorách velvyslanectví ČR, po kterém většina hostů zavítala na "českou večeři" do zmíněné restaurace. "Něco podobného jsme tady dlouho nezažili", komentovali čeští krajané, viditelně potešeni nezapomenutelným vystoupením houslistky P. Tesařové a chutnými pokrmy z dílny šéfkuchaře P. Krále.
Galerie
Týden české kuchyně v Santiagu/Semana Culinaria Checa en Santiago
![Tisková konference na velvyslanectví / Conferencia de prensa en la Embajada](https://mzv.gov.cz/public/88/6e/20/5529597_3251116_IMG_20240711_WA0028.jpg)
![Představení české kuchyně / Presentación de la cocina checa](https://mzv.gov.cz/public/6b/1/c2/5529616_3251117_IMG_20240711_WA0033.jpg)
![Master Classe české kuchyně v institutu INACAP / Clase Maestra de cocina checa en INACAP](https://mzv.gov.cz/public/44/22/cf/5529635_3251118_IMG_20240717_WA0023.jpg)
![Master Classe české kuchyně v institutu INACAP / Clase Maestra de cocina checa en INACAP](https://mzv.gov.cz/public/86/99/9f/5529654_3251119_IMG_20240717_WA0027.jpg)
![Vaření v hotelové restauraci / Preparación de la comida en el restaurante del hotel](https://mzv.gov.cz/public/db/d8/44/5529673_3251120_IMG_20240715_WA0005.jpg)
![Česko-chilský tým z restaurace / Equipo checo-chileno del restaurante](https://mzv.gov.cz/public/35/84/67/5529692_3251121_IMG_20240715_WA0012.jpg)
![Šéfkuchař P. Král v akci / Chef P. Král en acción](https://mzv.gov.cz/public/dc/41/3e/5529711_3251122_IMG_20240716_WA0011.jpg)
![Předkrm / Entrada](https://mzv.gov.cz/public/bf/13/5d/5529730_3251123_IMG_20240715_WA0015.jpg)
![Bramboračka / Sopa de papa](https://mzv.gov.cz/public/ea/ef/5e/5529749_3251124_IMG_20240715_WA0017.jpg)
![Guláš s knedlíkem / Gulash con dumplings](https://mzv.gov.cz/public/a9/20/5/5529768_3251125_IMG_20240715_WA0018.jpg)
![Kachna se zelím a lokšemi / Pato al horno con repollo y tortillas de papa](https://mzv.gov.cz/public/68/51/ab/5529787_3251126_IMG_20240715_WA0019.jpg)
![Dukátové buchtičky / Bollos de ducado](https://mzv.gov.cz/public/39/9c/13/5529806_3251127__20240716_212515.jpg)
![České menu / Menú checo](https://mzv.gov.cz/public/ea/24/30/5529825_3251128_IMG_20240715_WA0014.jpg)
![Věnečky / Coronitas](https://mzv.gov.cz/public/c3/b8/44/5529844_3251129_IMG_20240715_WA0020.jpg)
![S hosty v restauraci / Con los huéspedes en el restaurante](https://mzv.gov.cz/public/5d/75/6d/5529884_3251161_IMG_20240716_WA0009.jpg)
![Připravený stůl v restauraci pro hosty / Mesa del restaurante preparada para los visitantes](https://mzv.gov.cz/public/2f/6a/73/5533374_3253384_Restaurace1.jpg)
![Hosté v restauraci / Visitantes en el restaurante](https://mzv.gov.cz/public/ee/b8/ad/5533393_3253385_Restaurace2.jpg)
![Tým z kuchyně restaurace / Equipo de la cosina del restaurante](https://mzv.gov.cz/public/55/9b/95/5533412_3253386_Tym_kuchne_Amandine.jpg)
Zařazeno | so 27.07.2024 00:07:00 |
---|---|
Zdroj | MZv ČR Santiago |
Originál | mzv.gov.cz/santiago/cz/vzajemne_vztahy/chile/kulturni_a_skolska_spoluprace/tyden_ceske_kuchyne_v_san... |