Město pokračuje ve změnách systému placeného parkování

Město pokračuje ve změnách systému placeného parkování

Úpravy systému placeného parkování ve městě pokračují. I přes některá zdržení pokračuje vedení města v plánu, který by měl vést ke snížení dopravní zátěže a zlepšení dostupnosti parkovacích míst. Od začátku roku přibylo několik novinek, další změny se chystají v nejbližší době. Radnice se také zabývá podněty občanů a komisí městských částí, které k těmto změnám přicházejí.

Největším úkolem v současné době je revize a dobudování informačního systému parkování tak, aby byl připraven na nadcházející změny, především zavedení nových zón C a D. Jejich vznik se neplánuje dříve než ke konci příštího roku.

Systém se připravuje na nové zóny

Harmonogram jednotlivých kroků odsouhlasila na svém červnovém zasedání rada města. Prvním z nich jsou právě změny informačního systému, který zpracovává zaznamenané přestupky v dopravě. „Ten musí projít úpravou mimo jiné proto, aby zvládl navýšení počtu placených parkovacích míst v budoucnu, ale také proto, aby byl schopen lépe evidovat změny v dopravě, jako jsou například uzavírky. Kromě toho by měl být upraven také webshop, aby byl uživatelsky příjemnější,“ vysvětlil náměstek primátora Tomáš Pejpek, který má parkovací politiku na starosti. Na systém jsou totiž kladeny čím dál vyšší nároky už jen z toho důvodu, že se díky novým technologiím zrychlilo zaznamenávání přestupků.

Přestupků v dopravě přibylo

To je dáno hlavně tím, že od února letošního roku používá Městská policie Olomouc pro kontrolu úhrady poplatku za parkování speciální auto se skenovacím zařízením. Za tu dobu zkontrolovalo v zóně placeného stání více než 80 tisíc vozidel a zjistilo přes šest tisíc přestupků. To je zhruba 7,5 % protiprávního jednání na počet celkově zkontrolovaných vozidel. Pokuta za nezaplacené parkování se ukládá zpravidla ve výši 600 korun. „Jakmile jsme začali používat skenovací vozidlo, celý proces kontroly parkovného se zautomatizoval. Ubylo zejména administrativy, která s ním byla spojena. Strážníci jsou tak více v terénu, čemuž odpovídá i počet odhalených ostatních přestupků,“ podotkl ředitel městské policie Pavel Skalický. Podle něj počet přestupků v dopravě, a to jak statické, tak i dynamické, vzrostl. „V porovnání se stejným obdobím loňského roku se u některých typů přestupkového jednání jedná o nárůst v rámci jednotek procent, ovšem jinde až několik stovek procent. Například počet přestupků v pěší zóně se zvýšil o 1 600 zjištěných případů, stání v křižovatce o 10 %, přestupky chodců o 47 %,“ vyjmenoval Skalický.

Změny pro některé osoby se zdravotním postižením

Změny v placeném parkování se od srpna dotknou také osob se zdravotním postižením. Někteří držitelé průkazů ZTP nebo ZTP/P mají od 1. srpna 2024 možnost zaparkovat v centru bezplatně. „Podmínkou je, že musí prokázat, že v dané zóně, tedy A nebo B, pracují, nebo podnikají. Týká se to vždy jednoho vozidla, které mohou zdarma zaparkovat na běžných placených parkovacích místech,“ přiblížil náměstek Pejpek. O dlouhodobé parkovací oprávnění si musejí zažádat na přepážce odboru dopravy v přízemí budovy Magistrátu města Olomouce, Palackého 14, (Namiro). Všichni ostatní držitelé průkazů ZTP nebo ZTP/P mohou bezplatně využít pouze parkovací místa pro ně vyhrazená a označená. Na běžných parkovacích místech musí poplatek za parkování i nadále uhradit.

Nová aplikace EasyPark

Další chystanou novinkou je změna parkovací aplikace, která bude postupně spouštěna v průběhu srpna. Společnost EasyPark v Olomouci testuje novinku už v těchto dnech, přičemž dosavadní aplikace MPLA bude ještě nějaký čas v provozu. Uživatelé si mohou aplikaci EasyPark stáhnout už nyní. Bude to pro ně mít tu výhodu, že ji lze použít i v řadě dalších českých i zahraničních měst. Základní návod na její instalaci a užívání najdou na webu www.easypark.com/cz-cz/jak-to-funguje.

Město řeší podněty občanů i komisí

Vedení radnice se rovněž zabývá nejrůznějšími podněty občanů a komisí městských částí. „Není to tak, že něco spustíme a hotovo. Samozřejmě, že po spuštění v ostrém provozu každý systém může začít vykazovat nedostatky nebo situace, které není možné předvídat,“ vysvětlil náměstek Pejpek. Nejčastější podněty občanů se podle jeho slov týkají příliš úzce vymezených zón A a B, takže například při uzavírkách některých ulic je pro rezidenty nedostatek parkovacích míst v dané zóně. To potvrzuje i právě dokončené dopravní posouzení od společnosti CDV Brno, jehož experti navrhli dva způsoby rozšíření oblastí pro parkování rezidentů.

„Další věc, kterou se zabýváme, se týká doby placeného parkování. Obyvatelé centra si stěžují, že o víkendech a večer, kdy sem jezdí návštěvníci například za kulturou a parkují zadarmo, obsadí parkovací místa a místní nemají kde zaparkovat“ dodal Pejpek.

Fotografie:

| Poslední úprava: 19. července 2024 (pá)

A.I.

Zařazenopá 19.07.2024 08:07:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29289
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.