IEA: Globální poptávka po elektřině poroste nejrychleji za téměř 20 let

Celosvětová poptávka po elektřině by měla v letošním roce růst nejrychleji za téměř 20 let kvůli zvyšujícímu se zájmu o klimatizace v reakci na vlny veder, ale také kvůli silnému hospodářskému růstu a využívání technologií, jako jsou elektromobily a tepelná čerpadla. Tento trend bude pokračovat i v příštím roce a bude podporovat také výrobu elektřiny z uhlí, přestože se zvýší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Uvedla to ve svém výhledu Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Letos se má celosvětová spotřeba elektřiny zvýšit o zhruba čtyři procenta, nejvíce od roku 2007. Stejným tempem má poptávka růst i v roce 2025. V roce 2023 se přitom spotřeba zvýšila o 2,5 procenta.

"Růst celosvětové poptávky po elektřině v letošním a příštím roce bude patřit k nejrychlejším za posledních 20 let, což poukazuje na rostoucí roli elektřiny v našich ekonomikách i na dopady velkých veder," uvedl ředitel IEA pro energetické trhy a bezpečnost Keisuke Sadamori. Růst má být nejvyšší od roku 2007 s výjimkou mimořádného oživení v důsledku globální finanční krize a pandemie nemoci covid-19, upozornila IEA.

Kvůli vlně veder by rostoucí používání klimatizací mělo být primárním pohonem růstu poptávky. Aby se podařilo udržet spolehlivost dodávek, bude potřeba využít "špinavějších" zdrojů pro výrobu elektřiny, jako je uhlí. Růst poptávky po elektřině také způsobuje zájem o umělou inteligenci (AI).

Nejvíce se má poptávka letos zvýšit v Indii, a to o osm procent. V Číně stoupne o šest procent. V Evropské unii se má po dvou letech poklesu zvýšit poptávka o 1,7 procenta. Ve Spojených státech má poptávka vzrůst o tři procenta, když loni kvůli mírnému počasí spotřeba mírně klesla.

V příštích letech má růst také výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, které by na celkových dodávkách elektřiny měly mít v roce 2025 podíl 35 procent. Podíl elektřiny ze slunce a větru v globálním mixu překoná podíl elektřiny z vodních elektráren.

V roce 2025 by také celková výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů měla předstihnout výrobu z uhelných elektráren. V letošním roce však tento nejvíce znečišťující zdroj výroby elektřiny zůstane odolný a produkce uhelných elektráren stoupne o necelé jedno procento


Zařazenopá 19.07.2024 11:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5988036/iea-globalni-poptavka-po-elektrine-poroste-nejrychleji-za-temer-20-l...
KategorieEkonomika
AutorČTK

Související témata

Poptávka | Elektřina

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.