Obce v národních parcích mohou vyměnit veřejné osvětlení. Pomůže jim dotace Ministerstva životního prostředí

Obce v národních parcích mohou vyměnit veřejné osvětlení. Pomůže jim dotace Ministerstva životního prostředí

Energeticky úspornější, s levnějším provozem i s mnohem menším světelným smogem. Dotace ministerstva životního prostředí pomůže obcím v národních parcích vyměnit staré lampy veřejného osvětlení za šetrnější a úsporná svítidla. O příspěvek mohou požádat do konce února 2025. Ve výzvě z programu PUBGRID Modernizačního fondu mají nachystáno celkem 230 milionů korun.

„Vyhlásili jsme vůbec první výzvu z Modernizačního fondu, která je zaměřena na komplexní obnovu a modernizaci soustav veřejného osvětlení. Pro obce to ale není velká novina, jako ministerstvo podporujeme výměnu nevyhovujících pouličních světel dlouhodobě, a to nejen v národních parcích. Dosud jsme podpořili 115 projektů, které získaly celkovou dotaci ve výši téměř 143 milionů korun. Teď máme ve výzvě připraveno 230 milionů,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Program umožní samosprávám obcí na území národních parků investovat do moderního veřejného osvětlení. Ve městech a vesnicích tak mohou vyměnit staré světelné zdroje za nové. Přínosy budou pro samosprávy, občany i přírodu evidentní.

„Technologie jdou stále kupředu. Modernizací obce ušetří výdaje za energie, které jsou podstatnou položkou obecních rozpočtů. Přispějeme nejen ke snížení spotřeby, ale také k omezení světelného smogu, který má negativní dopady na lidský organismus i okolní ekosystémy. Navíc jsou sloupy veřejného osvětlení součástí veřejného prostoru a ty nové mohou být i hezčí,“ dodává ministr Hladík.

Výzva je vyhlášena z Modernizačního fondu z podprogramu PUBGRID. Dotace se týká nejen samotného osvětlení, ale také souvisejících opatření, které umožňují budoucí zapojení soustav veřejného osvětlení do širší městské infrastruktury. Mohou se tak instalovat inovativní technologické prvky, například na omezení světelného znečištění či pro alternativní dopravu.

Výše dotace se odvíjí od úspory primární energie, jíž se náhradou za moderní osvětlení dosáhne. „ „Výpočet bude vycházet z jednotkové dotace, která je 60 korun za 1 kWh uspořené primární energie, u jednotkové dotace pro pořízení inovativních technologických prvků to je 15 korun za 1 kWh. Obcím proplatíme až 75 % realizačních výdajů,“ „ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který žádosti o dotace přijímá a vyhodnocuje.

Výzva rezortu ministerstva životního prostředí je určena obcím, jejichž aspoň část katastru leží v národním parku. Seznam obcí je možné najít jako přílohu dotační výzvy. Příjem žádostí o dotace probíhá online u Státního fondu životního prostředí ČR a poběží až do 28. února 2025.

Investice do modernizace soustav veřejného osvětlení stát poskytuje městům a obcím řadu let, a to koordinovaně prostřednictvím titulů Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Zatímco MŽP se v aktuální výzvě zaměřuje na investiční podporu obcí v národních parcích, MPO má v programu EFEKT na rekonstrukci pouličních světel připraveny prostředky pro obce, ležící mimo katastr národních parků. V aktuálně otevřené dotační výzvě z Národního plánu obnovy mohou podávat žádosti do konce letošního roku.

Dokumenty k výzvě PUBGRID č. 1/2024 – pro obce v NP

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 058
e-mail: tiskove@mzp.cz

Obce v národních parcích mohou vyměnit veřejné osvětlení. Pomůže jim dotace Ministerstva životního prostředí

Obce v národních parcích mohou vyměnit veřejné osvětlení. Pomůže jim dotace Ministerstva životního prostředí

Energeticky úspornější, s levnějším provozem i s mnohem menším světelným smogem. Dotace ministerstva životního prostředí pomůže obcím v národních parcích vyměnit staré lampy veřejného osvětlení za šetrnější a úsporná svítidla. O příspěvek mohou požádat do konce února 2025. Ve výzvě z programu ...

Vlci z nelegálního chovu našli dočasný domov v záchranném centru CITES v ZOO Tábor

Vlci z nelegálního chovu našli dočasný domov v záchranném centru CITES v ZOO Tábor

Ve středu 17. 7. 2024 Ministerstvo životního prostředí umístilo vlky a jejich křížence chované v Praze ve zcela nevyhovujících podmínkách a bez příslušného veterinárního povolení do záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor. Zvířata se podařilo i díky zpřísněné ...

Česká republika získala v New Yorku „vodního Oscara“. OSN ocenila pokrok v hospodaření s vodou i zlepšení stavu řek

Česká republika získala v New Yorku „vodního Oscara“. OSN ocenila pokrok v hospodaření s vodou i zlepšení stavu řek

Za posledních 20 let došlo v České republice k enormnímu zlepšení ochrany vod, hospodaření s vodou v obcích a městech i ke snížení znečištění řek. Česko se nyní stalo první evropskou zemí, která od Organizace spojených národů (OSN) získala ocenění za pokrok v udržitelném přístupu k vodě. Na ...


Zařazenopá 19.07.2024 02:07:00
Zdrojmzp.cz
Originálmzp.cz/cz/news_20240719_Obce-v-narodnich-parcich-mohou-vymenit-verejne-osvetleni-Pomuze-jim-dotace-M...
AutorMinisterstvo životního prostředí


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.