EU a Srbsko podepsaly strategické partnerství v oblasti udržitelných surovin, hodnotových řetězců baterií a elektrických vozidel

EU a Srbsko podepisují strategické partnerství

EU a Republika Srbsko dnes podepsaly memorandum o porozumění, kterým se zahajuje strategické partnerství v oblasti udržitelných surovin, hodnotových řetězců baterií a elektrických vozidel.

Cílem partnerství je podpořit rozvoj nových místních průmyslových odvětví a vysoce kvalitních pracovních míst v celém hodnotovém řetězci elektrických vozidel při plném dodržování přísných environmentálních a sociálních norem a zároveň zcela transparentně řešit obavy místních komunit.

Partnerství rovněž poskytuje rámec pro silné víceúrovňové zapojení veřejného a soukromého sektoru mezi orgány a institucemi EU, průmyslovými subjekty, podnikatelskými sdruženími, sociálními partnery, zástupci občanské společnosti, příslušnými ministerstvy zainteresovaných členských států a Srbska, veřejnými organizacemi, finančními institucemi a investory.

Výkonný místopředseda Evropské komise pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled Maroš Šefčovič podepsal memorandum o porozumění s ministrem pro těžbu a energetiku Republiky Srbsko Dubravka edovič Handanović. Slavnostní podpis se konal během summitu na vysoké úrovni o kritických surovinách v Bělehradě.

Partnerství vychází z dohody o stabilizaci a přidružení, která vstoupila v platnost dne 1. září 2013, a je v souladu s novým plánem růstu EU pro západní Balkán. Představuje stavební blok, pokud jde o pokrok Srbska v integraci do jednotného trhu EU a další posilování hospodářského, sociálního a environmentálního sbližování Srbska s EU.

Pět oblastí spolupráce

Toto memorandum o porozumění v souladu s dohodou o stabilizaci a přidružení zavádí úzkou spolupráci mezi Srbskem a EU v těchto pěti oblastech:

  • Posílit rozvoj hodnotových řetězců pro suroviny, baterie a elektrická vozidla usnadněním úzké spolupráce mezi EU a srbskými průmyslovými subjekty a zúčastněnými stranami. Memorandum o porozumění podpoří rozvoj vzájemně prospěšného seznamu projektů se zvláštním zaměřením na průmyslový ekosystém elektrických vozidel.
  • Spolupráce v oblasti výzkumu a inovací prostřednictvím mapování stávajících oblastí spolupráce v rámci rámcového programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa a dalších režimů. Na základě memoranda o porozumění budou obě strany sdílet znalosti a technologie související s udržitelným průzkumem, těžbou, zpracováním a recyklací druhotných surovin.
  • Uplatňování přísných environmentálních, sociálních a správních norem a postupů bude usnadněno vzájemnými konzultacemi a výměnou informací o příslušných politikách a iniciativách v rámci celého hodnotového řetězce, mimo jiné uplatňováním zvýšené náležité péče a sledovatelnosti v hodnotovém řetězci baterií.
  • Mobilizace finančních a investičních nástrojů na podporu investičních projektů v rámci partnerství, zejména prostřednictvím Invest EU, investičního rámce pro západní Balkán a jednotného projektového plynovodu v Srbsku, jakož i v rámci Evropské aliance pro suroviny a Evropské bateriové aliance.
  • Rozvoj dovedností nezbytných pro vysoce kvalitní pracovní místa v odvětvích surovin a baterií. To zahrnuje účast srbských organizací na evropské bateriové akademii surovin, včetně případného příspěvku Srbska prostřednictvím specializovaných programů a stáží.

Další kroky

Po podpisu memoranda o porozumění vypracují EU a Republika Srbsko do šesti měsíců společně plán obsahující konkrétní opatření k uvedení strategického partnerství do praxe.

Pozadí

EU má dobře zavedený a rostoucí trh s ekologickými technologiemi, jako jsou baterie, který nabízí mnoho příležitostí pro dohody o odběru, společné podniky a společné projekty v oblasti výzkumu a inovací. Partnerství podpoří rozvoj udržitelných dodavatelských řetězců mezi oběma stranami a umožní prosazování environmentálních, sociálních a správních norem a výměny znalostí o surovinách.

Vzhledem k tomu, že kritické suroviny jsou základním předpokladem pro uskutečnění ekologické a digitální transformace, začala Komise v návaznosti na akční plán pro kritické suroviny a akt o kritických surovinách budovat řadu partnerství v oblasti surovin. Tyto dohody byly podepsány s Kanadou a Ukrajinou v roce 2021 s Kazachstánem a Namibií v roce 2022 s Argentinou, Chile, Zambií, Demokratickou republikou Kongo a Grónskem a v roce 2024 s Rwandou, Norskem, Uzbekistánem a Austrálií.

Cílem aktu o kritických surovinách je zajistit bezpečné a udržitelné dodávky kritických surovin do EU. Akt podporuje rozvoj projektů přispívajících k budování kapacit v oblasti strategických surovin ve všech fázích hodnotového řetězce, a to jak v rámci EU, tak mimo ni.

Pro více informací

Memorandum o porozumění

Evropská komise pro strategická partnerství v oblasti surovin

Diplomacie v oblasti surovin

Quote

Memorandum o porozumění mezi EU a Srbskem o udržitelných surovinách, hodnotových řetězcích baterií a elektrických vozidlech je důkazem našeho společného závazku podporovat ekologickou transformaci. Prostřednictvím strategické spolupráce v těchto klíčových odvětvích otevíráme obrovský potenciál pro udržitelný růst a inovace a zároveň posilujeme integraci Srbska do jednotného trhu EU a dále posilujeme jeho hospodářskou, sociální a environmentální konvergenci s EU.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-07-18

Podpis memoranda o porozumění mezi EU a Srbskem o udržitelných surovinách, hodnotových řetězcích baterií a elektrických vozidlech představuje důležitý základ pro hlubší integraci Srbska do dodavatelských řetězců zelených technologií EU a podporuje klíčové cíle nového plánu růstu EU pro západní Balkán. Naše spolupráce vytvoří nové pracovní příležitosti v průmyslových odvětvích, která mají zásadní význam pro budoucnost, mají přidanou hodnotu při rozvoji zpracování a výroby baterií a mají značné hospodářské přínosy. Rovněž znovu potvrzuje cestu Srbska do EU. Na základě sdílených hodnot nabízí perspektiva EU komplexní a udržitelnou transformaci společností a ekonomik s cílem vybudovat dlouhodobou prosperitu a odolnost.
Olivér Várhelyi, komisař pro sousedství a rozšíření 2024-07-18


Zařazenopá 19.07.2024 11:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3922&language=cs
guid/IP/24/3922/
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.