Festival Poznej Vltavu 22. září

[perex]

Na Mezinárodní den řek v neděli 22. září ožije Vltava a její nejbližší okolí v Praze 1. ročníkem multižánrového festivalu pro širokou veřejnost Poznej Vltavu. V oblasti od Podolské vodárny až po Starou čistírnu odpadních vod v Bubenči se budou konat prohlídky, umělecké intervence, workshopy i speciální program pro děti. Aktivity budou až na výjimky pro návštěvníky zdarma.

[/perex]

Program v úplnosti

První akce tohoto druhu v hlavním městě spojuje více než tři desítky aktérů s cílem ukázat řeku v co nejširší podobě a souvislostech – od její důležité role v infrastruktuře města přes environmentální aspekty až po její vlivy na oblast kultury, ale třeba i sportu. Od pražského Podolí až po Bubeneč se budou konat prohlídky běžných i netradičních prostor, umělecké intervence, workshopy, speciální program pro děti na náplavkách včetně divadélka na lodi bratří Formanů Tajemství a mnoho dalšího.

Řeka jako odvěká součást veřejného prostoru města, zdroj vody, přirozená klimatizace, laboratoř přírody, učebnice historie, dopravní tepna, umělecká inspirace, místo oddechu, sportu, relaxace i zdroj pozitivní nálady. To všechno je dnes Vltava. Její funkce se během staletí měnily, stále je však nedílnou součástí městského ekosystému, kterou je potřeba spravovat a využívat udržitelně, tedy s ohledem na její přirozenou ochranu. A právě vzdělávání o řece a její ochraně je ústředním tématem festivalu, během kterého spolupracující organizace a společnosti zpřístupňují svoje prostory veřejnosti a připravují program pro různé věkové kategorie.

A na co se mohou návštěvníci těšit? Zpřístupní se prostory, kam se návštěvník běžně nedostane, jako ještě donedávna skrytý systém zásobovacích tunelů historické budovy Národního divadla vedoucí od zlaté kapličky k Vltavě nebo historicky cenná budova Staré čistírny odpadních vod v Bubenči. Otevře se i smíchovské stoleté zdymadlo, které budou moci lidé detailně poznat v rámci komentovaných prohlídek Povodí Vltavy. Na programu je také řada komentovaných prohlídek stálých i aktuálních výstav (například v Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně, v CAMP nebo v Rudolfinu), budou se konat i komentované procházky na téma historie pražských mostů. Pro děti jsou připraveny výtvarné workshopy v Galerii Rudolfinum a v Trojském zámku, speciální představení Řeka pro nejmladší návštěvníky připravilo Divadlo bratří Formanů na lodi Tajemství. Náplavky zaplní vzdělávací programy na téma ochrany životního prostředí v režii Muzea města Prahy a Lesů hl. m. Prahy, lidé se budou moci svézt na plachetnicích, otevřou se historické parníky, prezentovat se zde budou čisticí vozy Pražských služeb a uskuteční se ukázky integrovaného záchranného systému. Podél Vltavy bude projíždět tramvaj Architram a návštěvníci budou moci zdarma využít festivalové lodní dopravy mezi Holešovicemi a Bubenčí.


Festival pod hlavičkou Magistrátu hl. m. Prahy organizuje městská organizace Kreativní Praha ve spolupráci s magistrátním odborem ochrany prostředí a s odbornou garancí Institutu plánování a rozvoje (IPR). Festival získal záštitu Ministerstva životního prostředí ČR i městských částí (MČ Praha 1, MČ Praha 2, MČ Praha 4, MČ Praha 5, MČ Praha 6 a MČ Praha 7) a dokázal propojit mimořádné množství společností a organizací – do příprav je jich aktuálně zapojeno třicet pět, na programu je více něž osmdesát dílčích aktivit.

Seznam zapojených institucí

Pražské vodovody a kanalizace, Pražská vodohospodářská společnost, Povodí Vltavy, Ředitelství vodních cest, Pražské služby, TBG Metrostav, ROPID – Pražská integrovaná doprava, PRAGUE BOATS, Rekola, Český hydrometeorologický ústav, Vltavan, Lesy hl. m. Prahy, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kokoza, TRADE CENTRE PRAHA, Prague City Tourism, Národní galerie Praha, Národní divadlo, Galerie hlavního města Prahy, Česká filharmonie, Galerie Rudolfinum, Muzeum města Prahy, Museum Kampa, Národní kulturní památka Vyšehrad, Vltavská filharmonie Praha, Městská knihovna Praha, Loď Tajemství, Středočeská centrála cestovního ruchu, VILA Štvanice, Vlny Štvanice, Fakulta humanitních studií UK, Vysoká škola ekonomická v Praze, Centrum architektury a městského plánování, Skautský institut, Holešovická tržnice.


Zařazenopá 19.07.2024 13:07:00
ZdrojPraha 7
Originálpraha7.cz/festival-poznej-vltavu-22-zari/
KategorieAktuality, rodiny a děti, volný čas, život na Sedmičce
AutorHana Janišová

Související témata

Povodně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.