Žádost

Poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, žádost doručená povinnému subjektu dne 06.07.2024.

Dotaz žadatele:

1. „O jakou legislativu se lze opřít, když nemocnice tvrdí, že já nemám právo jakožto pacient nahlížet do své zdr. dokumentace nebo zdr. dokumentace svého nezl. Dítěte v době hospitalizace a v den, kdy požádám a jsem posílána na ředitelství vyřídit si žádost a čekat lhůty 5-15 dní, když potřebuji nahlížet ke konzultaci o další léčbě s jiným lékařem ještě ten den či co nejdříve a ani nemůžu z lůžka nebo od dítěte odcházet někam si podat žádost?“,

2. „O jakou legislativu se lze opřít, když chci nahlížet do zdr. dokumentace zdarma?“,

3. „O jakou legislativu se lze opřít, když nemocnice tvrdí, že první kopii dokumentace nechci hradit?“,

4. „Žádám jména a kontakt na nezávislé odborníky, které má krajský úřad k dispozici při šetření stížnosti dle §94/372 a to v těchto oborech: nezávislí odborníci: gynekologie a prenatální diagnostika těhotných, porodnictví (gynekologie), neonatologie, interní lékařství dospělých, dětská anesteziologie, dětský lékař-chirurgie, interna, dětský neurolog, gastroenterolog dětský, gastroenterolog adult.“,

5. „Pakliže je nezávislý odborník současně i soudním znalce (není pravidlem), prosím do poznámky, který: nezávislí odborníci: gynekologie a prenatální diagnostika těhotných, porodnictví (gynekologie), neonatologie, interní lékařství dospělých, dětská anesteziologie, dětský lékař-chirurgie, interna, dětský neurolog, gastroenterolog dětský, gastroenterolog adult.“


Odpověď:


Dne 06.07.2024 byly na Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor zdravotnictví (dále jen „Krajský úřad“), doručeny prostřednictvím datové schránky dvě žádosti o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím (dále jen „Zákon č. 106/1999 Sb.“). Druhý dokument považujeme za doplnění první žádosti a odpovídáme tak souhrnně na všechny Vaše otázky.

Ad 1. Náležitosti zdravotnické dokumentace a s ní spojené úkony upravuje zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (dále jen „zákon o ZS“). Nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořizování jejích výpisů nebo kopií upravuje ustanovení §§ 65-67 zákona o ZS. Ustanovení § 66, odst. 1, písm. a stanoví, citujeme: „Pokud si osoba, která je podle § 65 odst. 1 nebo odst. 2 písm. b) až k) oprávněná k pořízení výpisu nebo kopie zdravotnické dokumentace, nepořídí výpis nebo kopii vlastními prostředky na místě, pořídí kopii zdravotnické dokumentace poskytovatel. Výpis zdravotnické dokumentace pro osoby uvedené ve větě první poskytovatel pořídí pouze v případě, je-li to účelnější než pořízení kopie, a to po dohodě s oprávněnou osobou. Poskytovatel pořídí výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace a) pro osoby uvedené v § 65 odst. 1 do 30 dnů od obdržení žádosti pacienta nebo jiné k tomu oprávněné osoby,“. Poskytovatel má tedy umožnit nahlížení do zdravotnické dokumentace osobám uvedeným v § 65, odst. 1 a to v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem. Termín, kdy musí být nahlížení do zdravotnické dokumentace umožněno je dán lhůtou 30 dnů od obdržení žádosti.

Ad 2. § 65, odst. 1, písm. a zákona o ZS stanoví, citujeme: „Do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi mohou v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie a) pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta; do záznamů autorizovaných psychologických metod a popisu léčby psychoterapeutickými prostředky může pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta nahlížet nebo si pořizovat výpisy nebo kopie pouze v rozsahu záznamu popisu příznaků onemocnění, diagnózy, popisu terapeutického přístupu a interpretace výsledků testů,“. V ustanovení § 66, odst. 3, písm. a zákona č. 372/2011 Sb. v platném znění sice hovoří o možnosti poskytovatele požadovat úhradu za pořízení vyžádané kopie zdravotnické dokumentace ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením výpisu nebo náklady vynaložené na pořízení kopie zdravotnické dokumentace, je však známo, že znění tohoto ustanovení je ovšem v rozporu s rozsudkem Soudního dvora Evropské unie ze dne 26.10.2023 ve věci C-307/22. Více v odpovědi k otázce č. 3. O zpoplatnění samotného nahlížení do zdravotnické dokumentace se zákon č. 372/2011 Sb. nezmiňuje.

Ad 3. K nároku na bezplatnost pořízení kopie zdravotnické dokumentace, sdělujeme, že Ministerstvo zdravotnictví České republiky (dále jen „Ministerstvo“) si je vědomo znění a dopadu rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 26.10.2023 ve věci C-307/22. Dopad rozsudku na znění zákona o ZS, konkrétně pak § 66 tohoto zákona, Ministerstvo zpracovalo formou změny zákona, která je právě v legislativním procesu. Novela zákona o ZS dosud nenabyla účinnosti. Do doby nabytí účinnosti novely Ministerstvo apeluje na poskytovatele zdravotních služeb, aby postupovali v souladu se závěry Soudního dvora Evropské unie. Součástí vyjádření Ministerstva k této problematice je i zmínka o situacích, kdy jsou žádosti o výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace zjevně nedůvodné nebo nepřiměřené, zejména proto, že se opakují. V těchto situacích může poskytovatel zdravotních služeb buď stanovit přiměřený poplatek zohledňující administrativní náklady, nebo může takové žádosti nevyhovět.

Ad 4. Krajský úřad obecně nedisponuje žádnými nezávislými odborníky pro šetření stížností. Nezávislost odborníků je vždy posuzována ve vztahu ke konkrétní stížnosti. Krajský úřad při potřebě odborného posouzení nezávislým odborníkem, soudním znalcem, či znaleckou komisí vyvěšuje poptávku po nezávislém odborníkovi, soudním znalci, či znalecké komisi na úřední desku Krajského úřadu, případně odborníky, znalce, či komise vyhledává na veřejně dostupných stránkách např. https://seznat.justice.cz.

Ad 5. Viz odpověď na otázku 4.

Zodpovídá: Alena Bačíková
Vytvořeno / změněno: 22.7.2024 / 22.7.2024

Zařazenopo 22.07.2024 09:07:00
ZdrojÚstecký kraj
Originálkr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=450018&id=1788985
guid1788985

Související témata

IPhone 6 | Windows 7
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.