Integrace cizinců v MČ Praha 11 v roce 2024

V roce 2024 realizuje MČ Praha 11 devátým rokem projekt na podporu integrace cizinců v rámci dotační podpory Ministerstva vnitra ČR a UNHCR. Děkujeme tímto velice za finanční podporu, bez níž bychom projekty nemohli realizovat.

Projekt je financovaný z národního dotačního titulu v rámci „Systému výzev na výdaje realizované v rámci projektů obcí na podporu integrace držitelů dočasné ochrany na lokální úrovni v roce 2024“ a spolufinancován z prostředků Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), díky kterému mohl být tento projekt podpořen.

Projekt je spolufinancovaný městskou částí Praha 11.

Projekty jsou letos formálně dva "Podpora integrace cizinců v MČ Praha 11" a "Podpora integrace cizinců v MČ Praha 11 - druhé kolo" , fakticky jeden, který se jmenuje "Podpora integrace cizinců v MČ Praha 11" a má deset podprojektů.


Největším dílčím projektem je mimoškolní výuka českého jazyka v MŠ a ZŠ, projekt na podporu zlepšování jazykových dovedností žáků a další podpůrné aktivity pro žáky a rodiče. I v roce 2024 budeme rozvíjet interkulturní práci. Neopomeneme rubriku v angličtině a ukrajinštině ve zpravodaji Klíč ani pomoc se školní přípravou v knihovně. Budeme realizovat kurzy češtiny pro dospělé. Za velmi důležitou považujeme možnost psychosociální podpory pro příchozí ženy z války v Ukrajině. Velmi se nám osvědčila podpora kulturních a komunitních aktivit, při nichž příchozí zažívají pocity štěstí, bezpečí a sounáležitosti.


Kontaktní osoba zodpovědná za celý projekt:

Jméno a příjmení: Mgr. Barbora Matysová

Funkce: koordinátorka rozvoje sociálních věcí, externích dotací a práce s cizinci

Email: matysovab@praha11.cz

Telefon: +420 267 902 156

MV CMYK 1

Horizontal blue

logo


Podle statistik Českého statistického úřadu k 31. 12. 2022 (datum poslední aktualizace 8.8.2023) bylo evidováno ve správním obvodu MČ Praha 11 (společně s městskými částmi Praha - Křeslice, Praha - Šeberov a Praha – Újezd) 16 991 cizinců, tj. přibližně (data za obyvatelstvo jsou k 31.12.2022) 20,3 % obyvatelstva správního obvodu. Počet cizinců se v městské části zvýšil meziročně o cca 5 203 osob (s největší pravděpodobností se jedná o větší počet osob z Ukrajiny).

Mezi cizineckou populací mají největší zastoupení v Praze 11 Ukrajinci (za MČ: 8 027 osob, za správní obvod dohromady: 8 648 osob), Vietnamci (za MČ: 1 854 osob, za správní obvod dohromady: 2 122 osob), následují Slováci (za MČ: 1 449 osob, za správní obvod dohromady: 1 590 osob) a Rusové (za MČ: 739 osob, za správní obvod dohromady: 852 osob).

Podle statistik MV ČR ke 8.1.2024 bylo evidováno v městské části Praha 11 celkem 7 217 držitelů dočasné ochrany, kteří uprchli z války v Ukrajině. Za správní obvod se jedná o 7 519 osob. Jedná se z větší části o ženy, těch je v součtu 4 279. Dále se jedná o 1 612 dětí do 18ti let, z čehož je 385 mladistvých od 15 do 18 let.


Dle předchozích zkušeností, nejen na naší městské části víme, že primárně by se zvolené aktivity měly realizovat ve školských zařízeních, neboť zde je největší kumulace cizinců (děti a jejich rodiče). Školy jsou tak základní institucí a partnerem integrace, proto jsou také náklady na dílčí projekt č. 2 nejvyšší. Dále se v minulých letech osvědčilo rozvíjet integrační aktivity i skrze kulturní a komunitní vyžití, jazykové vzdělávání a interkulturní práci. Ze zkušeností roků 2022 a 2023 si uvědomujeme, že právě interkulturní práce v sídlištní městské části je jedním z nosných směrů rozvoje integrace cizinců. Interkulturní pracovníci a pracovnice mohou být jistými „majáky“ v nepřehledném světě značně rozdrobených institucí a organizací, působících v městské části. Díky práci interkulturních pracovnic, která byla v roce 2022 a 2023 hrazena i z dotace Magistrátu hl. m. Prahy, jsme mohli nabídnout skutečnou podporu příchozím lidem z války v Ukrajině.

Přesvědčili jsme se o tom, že podávat jen informace v ukrajinštině na webu či skrze letáčky, a předpokládat, že to bude pro podporu stačit, není pravda. Nově příchozí uprchlíci z Ukrajiny nejvíce oceňovali lidskou přítomnost někoho, kdo mluví jejich jazykem a podpoří je fyzickou přítomností při doprovodech či při poradenství. Rozumět jazyku je jedna věc, ale druhá věc je pochopit sdělení. V pochopení sdělení a orientaci v českém systému byla nezbytná přítomnost interkulturních pracovnic.

Rozvoj interkulturní práce v městské části považujeme za důležitý, protože nám tato práce přináší mnoho pozitiv, mezi které patří například lepší znalost potřeb cizinců v městské části, zodpovědnější přístup úřadu v oblasti informování, poradenství a další podpory cizinců a v neposlední řadě nabídky možnosti zapojení cizinců a cizinek do života v městské části. Právě aktivizace a zapojování do kulturního a komunitního života městské části je pro nás jeden z důležitých aspektů, jak jako úřad můžeme veřejnosti sousedů odlišného původu, ukázat naši vstřícnost a otevřenost.


Pro rok 2024 ucelíme projekt do deseti podprojektů , abychom proces integrace cizinců v městské části nadále podporovali v nastavené míře. Budeme nadále pokračovat v kulturně - komunitních a výukových aktivitách, interkulturní podpoře, psychosociální podpoře a informovanosti. Nově projekt rozšíříme o školení zaměřená na zmírnění negativních postojů a předsudků vůči ukrajinským uprchlíkům, posílení interkulturních kompetencí klíčových aktérů integrace a podporu sociální soudržnosti v rámci integračního procesu.


  • Dílčí projekt č. 1: „Dialog kultur 2024“: integrační dílčí projekt z oblasti kultury, umění a vzdělávacích programů zajistí Kulturní Jižní Město, o. p. s. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: PhDr. Iva Jirovská, dramaturgyně a fundraiserka společnosti Kulturní Jižní Město, o.p.s.

  • Dílčí projekt č. 2: „Mimoškolní výuka českého jazyka, podpora a integrační aktivity pro děti držitele dočasné ochrany a děti cizince s OMJ v MŠ a ZŠ na Praze 11“: celoroční dílčí projekt na podporu zlepšování jazykových dovedností žáků a rozšiřování komunikačních kompetencí v českém jazyce. A dále zaměřený na začlenění žáků s odlišným mateřským jazykem do kultury české republiky a zároveň rozvíjení vlastní kultury žáků s odlišným mateřským jazykem. Nově projekt nabídne i rozšíření letních kurzů ČJ a další podpory pro rodiče a žáky (kariérní, psychosociální, speciálně pedagogické). Realizaci projektu zajistí 4 MŠ a 4 ZŠ z naší městské části. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Martin Platz, vedoucí OŠK.

  • Dílčí projekt č. 3: „Interkulturní pracovnice pro vietnamskou menšinu v MČ Praha 11“: dílčí projekt zaměřený na podporu komunikace mezi Vietnamci a institucemi i majoritním sousedstvím. Realizaci projektu zajistí koordinátorka rozvoje sociálních služeb, externích dotací a práce s cizinci, Mgr. Barbora Matysová ve spolupráci s interkulturní pracovnicí vietnamského původu. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Gabriela Hostomská, vedoucí OSVZ.

  • Dílčí projekt č. 4: „Interkulturní pracovnice pro nově příchozí uprchlíky a pro další ukrajinsky a rusky mluvící obyvatele v MČ Praha 11“: dílčí projekt zaměřený na podporu informovanosti a poradenství mezi nově příchozími osobami s dočasnou ochranou, obyvateli ukrajinského původu a rusky mluvícími. Mezi základní činnosti interkulturních pracovnic bude patřit sociální poradenství, doprovody do různých institucí, tlumočení, překlady, síťování klientů na sociální a návazné služby síťování integračních aktérů mezi sebou. V projektu jsou zahrnuty i náklady na skupinové a individuální supervize. Realizaci projektu zajistí koordinátorka rozvoje sociálních služeb, externích dotací a práce s cizinci, Mgr. Barbora Matysová ve spolupráci s interkulturními pracovnicemi. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Gabriela Hostomská, vedoucí OSVZ.

  • Dílčí projekt č. 5: „Rubrika pro cizince ve zpravodaji městské části Praha 11 - KLÍČ“: projekt zaměřený na podporu informovanosti cizinců z městské části Praha 11 v anglickém a ukrajinském jazyce. Podklady pro překlad a komunikaci s překladatelkami zajistí koordinátorka projektu Mgr. Barbora Matysová. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Radek Pištora, vedoucí odboru kanceláře starosty.

  • Dílčí projekt č. 6: „Společně v knihovně – nízkoprahová pomoc se školní přípravou v Městské knihovně“: celoroční projekt zaměřený na podporu školních kompetencí a komunitního provázání s okolím. Realizaci projektu zajistí organizace Nová škola, o.p.s. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Michal Kryl, vedoucí Programů přímé pomoci a programu Společně v knihovně.

  • Dílčí projekt č. 7: „Jazykové kurzy českého jazyka pro dospělé cizinky a cizince z území správního obvodu Praha 11“: dílčí projekt zaměřený na jazykové vzdělávání českého jazyka pro dospělé cizince a cizinky, žijící ve správním obvodu MČ Praha 11. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Gabriela Hostomská, vedoucí OSVZ.

  • Dílčí projekt č. 8: „Odborná individuální psychosociální podpora pro příchozí ženy z války v Ukrajině“: projekt nabídne odborné individuální psychoterapeutické poradenství v rámci individuálních sezení (podpůrný rozhovor, práce s traumatem, rodinné poradenství, relaxační techniky, podpora zdravého životního stylu, prevence vyčlenění ze společnosti). Nabídne otevřený prostor pro sdílení, emoční uvolnění, získání důvěry a podpory v otázkách duševního zdraví, aktivní metody zvládání stresu. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Lucie Vacková, Ph.D., odborná asistentka Pražské vysoké školy psychosociálních studií, psychoterapeutka.

  • Dílčí projekt č. 9: „Sociální a komunitní aktivizace nově příchozích držitelů dočasné ochrany na území MČ Praha 11“: pro nově příchozí cizince komunitní aktivity slouží k účelu socializace, udržování sousedských vztahů, k podpoře seberealizace, ale i k informovanosti, potažmo získávání sociálního kapitálu. Právě sociální kapitál je pro úspěšnou integraci velmi důležitý, jeho objem (objem sociálních kontaktů či znalost místních institucí a organizací) může určovat šance na nacházení sociální podpory a opory v sousedství bydliště, poradenství, ale i možností pracovního uplatnění. Realizaci projektu zajistí koordinátorka rozvoje sociálních služeb, externích dotací a práce s cizinci, Mgr. Barbora Matysová ve spolupráci s interkulturními pracovnicemi. Osoba zodpovědná za realizaci dílčího projektu: Mgr. Gabriela Hostomská, vedoucí OSVZ.

  • Dílčí projekt č. 10: „Rozvoj interkulturních kompetencí a podpora sociální soudržnosti pro klíčové aktéry integrace na Praze 11“: projekt bude cílit na zmírnění negativních postojů a předsudků vůči ukrajinským uprchlíkům, na posílení interkulturních kompetencí klíčových aktérů integrace a na podporu sociální soudržnosti a integrace v komunitě. Setkání budou zaměřena na odstraňování předsudků a vyvracení nepravdivých informací či na školení, která budou moci podpořit lepší integraci na lokální úrovni.

Městská část Praha 11 vnímá rozvoj integračních aktivit pro cizince a cizinky nejen ze třetích zemí jako preventivní opatření proti rozvoji negativních jevů spojených s problémy v integraci a sousedském životě na Jižním Městě. Politické vedení Prahy 11 i Úřad městské části tak díky projektu mohou podpořit snahu o otevřenost a pomoc nejen občanům z majoritní populace, ale i sousedům cizího původu (dospělým i dětem), kteří jsou nedílnou součástí města a sousedství.

Od letošního rozšíření projektu očekáváme:

  • větší podporu přátelských a sousedských vztahů mezi cizinci a českými občany;

  • podporu sousedského soužití;

  • komplexnější podporu žáků a rodičů v zúčastněných školkách a školách;

  • přístupnost informací o kulturním a komunitním dění v městské části;

  • interkulturní podporu;

  • pomoc se školními kompetencemi nízkoprahovou formou;

  • podporu v rozvoji jazykových kompetencí pro dospělé;

  • možnost psychosociální podpory příchozím ženám z Ukrajiny;

  • posílení interkulturních kompetencí klíčových aktérů integrace.





Zařazenopo 15.07.2024 17:07:00
ZdrojPraha 11
Originálpraha11.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=1506&xsekce=7783&clanek=16459
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.