Ministerstvo pro místní rozvoj startuje obnovu pevnostních měst Terezín a Josefov

16. 7. 2024

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo první výzvy ze Systémového programu obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín a Josefov. Desetiletý program poskytne až 1,2 mld. korun, tedy 120 milionů ročně. Částka se mezi obě pevnostní města rozdělí rovným dílem, přičemž první výzvy jsou vyhlášeny ve výši dvouleté alokace. Příjem žádostí MMR zahájí 1. srpna 2024.

Program vznikl ve snaze zastavit chátrání obou měst. Nejde jen o to, aby se zachovala jejich mimořádná historická hodnota, ale také aby zrekonstruované objekty našly nové smysluplné využití. Program je zaměřen na opravu a údržbu historických objektů obou pevnostních měst a souvisejících venkovních ploch. Bude z něj možné financovat také zpracování nezbytné projektové dokumentace a strategických plánů rozvoje pevnostních měst s důrazem na jejich budoucí využití. Část peněz bude možné použít na činnost speciálních útvarů, které se budou obnově a rozvoji Josefova a Terezína věnovat.

Charakter a rozsah potřebných oprav a údržby je natolik velký, že překračuje finanční, plánovací a realizační možnosti nejen obou měst, ale i dotčených krajů. „Rozhodli jsme se řešit problém, který díky nečinnosti našich předchůdců málem skončil nevratnými škodami. Základní parametry programu vláda schválila v polovině února, už koncem května byl celý program připraven a schválila ho vláda. A už v červnu jsme vyhlásili první výzvy. Účinná záchrana pevnostních měst takovou rychlost vyžaduje,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. K financování oprav některých objektů budou využity také prostředky z Havarijního programu Ministerstva kultury ČR. „Těší mě, že zde obě pevnostní města zůstanou i pro následující generace a najdou nové a smysluplné uplatnění. Vícezdrojové financování je podle mě jedinou cestou, jak obě pevnosti zachránit,“ doplnil Ivan Bartoš.

Cílem programu je zejména zastavení devastace obou pevnostních měst a nalezení směrů pro jejich další rozvoj a nové využití. Dotace může být poskytnuta až do výše 70 % celkových uznatelných výdajů projektu, přičemž do 30 % vlastních zdrojů žadatele o dotaci lze započítat finance z rozpočtů žadatele i kraje.

Oprávněnými žadateli o dotaci jsou podle toho zvoleného podprogramu města Terezín nebo Jaroměř, jejich příspěvkové organizace, příslušný kraj, tedy Ústecký pro Terezín a Královéhradecký pro Josefov, a příspěvkové organizace daného kraje.

Žádosti v rámci prvních výzev bude možné podávat od 1. srpna do konce letošního roku. Kompletní znění výzev je na odkazech níže:

Výzvu pro pevnostní město Terezín najdete zde.
Výzvu pro pevnostní město Josefov najdete zde.

Zařazenoút 16.07.2024 15:07:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/novinky/ministerstvo-pro-mistni-rozvoj-startuje-obnovu-pev
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.