Bylo Bidenovo odstoupení vůbec nějakým překvapením?

Bylo Bidenovo odstoupení vůbec nějakým překvapením?

Antonín Hudec
08:28 23. července 2024

Klíčové body

  • Joe Biden nebude kandidovat na znovuzvolení americkým prezidentem.
  • Na trhy Bidenovo nedělní oznámení mělo minimální vliv.
  • Koruna posílila do rozpětí 25,20 až 25,25 EURCZK. Další vývoj může ovlivnit srpnové zasedání ČNB či případné komentáře členů v průběhu tohoto týdne.
Zdroj: Depositphotos

Joe Biden se podzimních voleb nezúčastní. V neděli večer oznámil, že kandidovat nebude. Tato událost měla na trhy pouze mírný vliv. Dolar mírně oslabil, ale ještě během včerejšího obchodování své ztráty smazal během několika hodin. Do jisté míry se dá konstatovat, že s variantou Bidenova odstoupení se počítalo jako s pravděpodobnou možností.

Současný americký prezident Joe Biden na podzim kandidovat nebude. Od kandidatury odstoupil. Se spekulací, že Biden do pondělí odstoupí, přišel v pátek deník Financial Times. A v neděli večer se tak opravdu stalo, když Biden vydal prohlášení na sociální síť X. Přestože demokratická strana nepotvrdila, že současná víceprezidentka Kamala Harris zaujme ve volbách Bidenovo místo, je v současnosti nejpravděpodobnějším Trumpovým protikandidátem. Sám Joe Biden ji vyjádřil svojí podporu. Podle serveru Polymarket šance Kamaly Harris, že bude zvolena, vzrostly na necelých 30 %. Ještě v neděli odpoledne byla pravděpodobnost 18%. Naopak republikánskému kandidátovi Donaldu Trampovi šance na zvolení mírně klesly pod 65 %. Stále ale zůstává favoritem. Pro zajímavost, na třetím místě se s 4% pravděpodobností zvolení nachází bývalá první dáma Michelle Obama.

Jak na Bidenovo rozhodnutí reagovaly trhy? Dolar na začátku pondělní asijské seance oslaboval a dostal se až nad 1,0900 EURUSD. V průběhu několika hodin však tyto ztráty umazal návratem pod tuto hranici. Americké dluhopisové výnosy klesaly. Index S&P500 po pátečním propadu v pondělí otevřel o zhruba 0,6 % po páteční uzávěrce. Pravděpodobně se jedná o korektivní pohyb, přímou souvislost po Bidenově odstoupení z voleb bych zde nehledal. Výraznější zelená svíčka vyrostla na akciích v Evropě. Ty začaly růst po týdenním propadu hned po pondělním otevření burzy. Index Euro Stoxx 50 byl v zisku o více než 1,5 %. Opět se může do jisté míry jednat o korekci, ale je potřeba vzít v potaz, že růst šancí demokratického kandidáta na vítězství je pozitivnější zprávou pro evropské firmy. Případná demokratická vláda by totiž byla méně protekční vůči své domácí ekonomice a méně by tlačila na případná cla oproti případné vládě republikánského Donalda Trumpa.

Po výrazném oslabení koruny nad hranici 25,40 EURCZK, přišla v průběhu minulého týdne korekce posilující tuzemskou měnu. Česká měna se od pondělí obchoduje v užším rozpětí 25,20 až 25,25 EURCZK. Kurz bude pravděpodobně na těchto úrovních konsolidovat, dokud nepřijde nějaký výraznější kurzotvorný impuls. Uvidíme, jestli bude koruna ještě tento týden ovlivněna nějakým komentářem ze strany ČNB ohledně jejich dalších kroků, než začne členům bankovní rady mediální karanténa. Přestože by česká ekonomika určitě uvítala další snížení sazeb o 50 bazických bodů, v Roklenu se přikláníme spíše k variantě poklesu o 25 bodů. Bankovní rada podle nás vezme v potaz aktuální stav relativně slabé koruny. V případě, že se bude guvernér Michl prezentovat jestřábím stylem na následné tiskové konferenci, nelze vyloučit návrat koruny pod hranici 25,00 za euro.

Začátek týdne je na data mírně chladnější. Ve čtvrtek bude zveřejněno předběžné měření růstu amerického HDP za druhý kvartál. Podle tržního očekávání by měla ekonomika růst mezikvartálně o 2 %. V pátek pak bude ve Spojených státech zveřejněn PCE index a také index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity. Ohledně monetární politiky nás dneska čeká rozhodnutí maďarské centrální banky a ve středu kanadské centrální banky. V obou případech trhy očekávají snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0884 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,30 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0850 do 1,0927 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,26 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,20 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,17 až 25,32 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,09 do 23,28 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenoút 23.07.2024 08:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/bylo-bidenovo-odstoupeni-vubec-nejakym-prekvapenim/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=161207
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.