Neuhrazené pokuty vedou k zadržení registračních značek: Mostečtí strážníci úspěšně bojují proti neplatičům pokut

Neuhrazené pokuty za dopravní přestupek po lhůtě její splatnosti již mnohým řidičům i provozovatelům vozidla v Mostě způsobily nepříjemné chvíle. Mostečtí strážníci se totiž od dubna roku 2023 zaměřili na neplatiče pokut a u každého přestupce kontrolují, zda není v evidenci osob s nedoplatkem vůči městu. Pokud strážníci při projednávání přestupku v dopravě zjistí, že řidič nebo provozovatel vozu nezaplatil splatnou pravomocně uloženou pokutu za dopravní delikt spáchaný na území města Mostu, požadují na místě její uhrazení.
Odebírání RZ

„Od roku 2023 jsme přistihli 90 přestupců s celkovým dluhem vůči městu ve výši více než 980.000 Kč. Z toho bylo na místě uhrazeno 292.000 Kč, na zbytek je uzavřen splátkový kalendář. Rekordman dluží městu 148.000 Kč, objevují se i částky v řádech desetitisíců,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

V případě, kdy řidič pokutu na místě v hotovosti nebo kartou nezaplatí, jsou totiž strážníci oprávnění mu zadržet registrační značky nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. botičkou. Pokud by řidič nadále řídil vozidlo bez registračních značek, hrozí mu pokuta a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, lidově „přijde o řidičák“.

„Hrozba zadržení vozidla je tvrdá a nepříjemná, ale zcela evidentně funguje. V 74 případech přestupce zaplatil pokutu na místě buď celou, nebo její část, a poté si domluvil splátkový kalendář. V 16 případech jsme pak museli přistoupit k zadržení registračních značek nebo zabránění odjezdu vozidla botičkou a v 9 případech jsme je již vrátili z důvodu uhrazení dluhu,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Strážníci mohou přestupci umožnit na místě zaplatit stanovenou část pokuty s tím, že se neprodleně dostaví na odbor finanční magistrátu města Mostu, kde si domluví splátkový kalendář. Pokud se tak stane a dodržuje domluvené splátky, je dlužník vyřazen z databáze osob s nedoplatkem vůči městu. Pokud splátkový kalendář nedodrží, vrací se do databáze a strážníci by v takovém případě přistoupili k zadržení registrační značky vozidla nebo zabránění odjezdu vozidla.

„Nedostatečná vymahatelnost pravomocně uložených pokut je dlouhodobý problém a v tomto případě nám změna legislativy jednoznačně pomohla. A to nejen vymoci pokuty za dopravní delikty, ale také dosáhnout určité spravedlnosti - vůči lidem, kteří pokutu řádně zaplatí,“ uvedl Jaroslav Hrvol.

Celé opatření funguje podle ředitele městské policie také preventivně: „Někteří přestupci měli i desítky pokut, nedělali si hlavu se s ohleduplným parkováním ani s placením pokut, protože jim v případném exekučním řízení nebylo co zabavit. Najednou tito recidivisté, které samozřejmě strážníci již dobře znají, nejen řádně splácejí nastřádané desetitisícové pokuty, na přestupky v dopravě si dávají pozor a případné další pokuty někteří dokonce uhradí raději hned na místě,“ uzavřel Jaroslav Hrvol.

Díky těmto opatřením se nejen zvýšila vymahatelnost pravomocně uložených pokut, ale také disciplína některých řidičů, kteří opakovaně odmítali dodržovat stanovená pravidla. Ředitel Městské policie Most věří, že tento trend bude i nadále pokračovat, a že se přístup k neuhrazeným pokutám může stát inspirací i pro další městské policie v České republice.

Za aktualizaci zodpovídá: Ing. Veronika Loucká
Vytvořeno / změněno: 23.7.2024 / 23.7.2024

Zařazenoút 23.07.2024 09:07:00
ZdrojMěsto Most
Originálmesto-most.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=9959&id=46804

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.