Dětská hřiště v Otrokovicích prochází postupnou obnovou

Rekonstrukce dětských hřišť se dočkají lidé v Kvítkovicích i na sídlišti Přednádraží. Proměna obou míst přijde radnici přibližně na milion korun. Staré nevyhovující části budou odstraněny, naopak přibydou nové herní prvky. Práce budou zahájeny ještě letos, hotovo bude do zimy.
hriste

Na území Otrokovic je přibližně osmdesátka dětských hřišť a sportovišť, které tvoří významný prostor pro trávení volného času nejen dětí, ale i sportující mládeže. Vzhledem k tomuto vysokému počtu má radnice zpracovánu koncepci zahrnující pasportizaci a plán obnovy. V souladu s ní pak postupně revitalizuje, ale i redukuje jednotlivá místa. Cílem celé koncepce je mít ve městě menší počet dětských hřišť a sportovišť , ale v dobrém technickém stavu , atraktivní, moderní a bezpečn é . Koncepce předpokládá v jednotlivých lokalitách centralizaci míst pro trávení volného času. To znamená, že menší hřiště, která nejsou v dobré kondici, budou redukována a namísto toho budou rozšířena jiná. Dětská hřiště byla ve velkém budována často spolu se sídlišti. Postupem času k nim přibývala i další, až k aktuálnímu počtu 79 míst, o které je třeba se postarat. To ale není snadný úkol a přesto, že město ročně investuje do dětských hřišť miliony korun, není možné zvládnout vše najednou. O po důležitější je efektivní plánování a etapizace,“ říká místostarosta Otrokovic Petr Ťopek.

V rámci koncepce se počítá s hřištěm mezi bytovými domy na ul. Bří Mrštíků v Kvítkovicích. „Staré dřevěné prvky nahradíme dětským domečkem se skluzavkou, což je herní sestava pro menší děti vyrobená z nerezové oceli a plastů,“ popsal úpravu prvního hřiště Vladimír Plšek, jednatel městské obchodní společnosti Technické služby Otrokovice. Výměna herního prvku přijde přibližně na 250 tisíc korun a děti se z něj budou moci těšit ještě během prázdnin. S realizací se totiž počítá v srpnu.

Větší rekonstrukce pak proběhne hned v září na sídlišti Přednádraží za poliklinikou - mezi bytovými domy v ul. Nádražní 1399 až 1406. „Zde budou odstraněny staré herní prvky včetně laviček a pergoly. Na jejich místo bude osazena moderní herní sestava ‚LOĎ‘, pružinová houpadla a samozřejmě nové lavičky. Pro zvýšení bezpečnosti hrajících si dětí, bude pod průlezkou zhotovena pryžová dopadová plocha,“ přiblížil Vladimír Plšek s tím, že rekonstrukce vyjde přibližně na 800 tisíc korun. Přestavby dětských hřišť jsou finančně náročné i vzhledem k tomu, že pracovníci se nejdříve musí vypořádat s odstraněním původních nevyhovujících částí. Kromě samotných herních prvků tvoří významnou položku rozpočtu také pryžová dopadová plocha, která je ale pro děti bezpečnější a při instalaci vyšších sestav určitě žádoucí.

Radnice naslouchá také zájmům obyvatel. „Při rekonstrukcích dětských hřišť město komunikuje s občany v dotčených místních částech. Takto vznikl i výsledný návrh rekonstrukce těchto dvou hřišť. Najdou se ale i lokality, kde občané dětská hřiště nechtějí a raději volí klid v místě bydliště,“ doplnil místostarosta Petr Ťopek.

Radnice do výstavby nových, obnovu i redukci stávajících dětských hřišť a sportovišť investuje ročně miliony korun. Finanční prostředky vynaložené na tuto oblast byly v roce 2022 ve výši 13 milionů korun, loni pak 6 milionů korun. Obdobně tomu bude i letos,“ konstatoval Petr Ťopek s tím, že kromě zmíněných dvou hřišť přibylo letos velké sportoviště v rámci revitalizace sídliště Trávníky v ul. Kpt. Nálepky a s novými herními prvky se počítá ještě v průběhu prázdnin v přístavišti. Zcela samostatně jsou pak řešena hřiště u základních a mateřských škol.

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 23.7.2024 / 23.7.2024

Zařazenoút 23.07.2024 13:07:00
ZdrojOtrokovice
Originálotrokovice.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=11673&id=27614
guiddokumenty27614

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.