Ministr Bek jednal s prezidentem Pavlem o rozpočtu i výuce jazyků

1
Praha, 23. července 2024 – Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek dnes na Pražském hradě jednal s prezidentem republiky Petrem Pavlem o posílení rozpočtu pro školství a dalších aktuálních tématech.

S panem prezidentem jsme o struktuře rozpočtu mluvili velmi detailně a já jsem mu vysvětloval, jaké priority máme v příštím roce. Je to za prvé posílení rozpočtu vysokých škol, které v posledních deseti letech poměrně výrazně stagnovaly ve srovnání s rozpočtem regionálního školství, a dále je to podpora investic do školní infrastruktury. Také jsme mluvili o alokaci peněz na platy učitelů a taky jsem vysvětloval panu prezidentovi naši ambici posílit financování nepedagogů,“ uvedl po jednání ministr školství.

Investice a navýšení kapacit vysokých škol jsou nutné proto, že na VŠ budou mířit silné populační ročníky. Navýšení kapacit je nezbytné např. v oborech vzdělávajících nelékařský zdravotnický personál, kde je kritický nedostatek kvalifikovaných odborníků.

2

Tématem jednání na Hradě byly také zvažované změny ve výuce cizích jazyků na základních školách. V současnosti se učí první cizí jazyk povinně od třetí třídy ZŠ, druhý cizí jazyk nejpozději od osmé třídy. „Jsem přesvědčený o tom, že bychom měli začít s prvním i druhým jazykem dříve. Prvním jazykem by podle mě měla být angličtina, nejlépe od první třídy, ne-li od posledního ročníku mateřské školy. A byl bych proto, aby se druhý cizí jazyk učil od šesté třídy,“ nastínil ministr možné úpravy výuky jazyků. Školy by musely nabízet alespoň jeden cizí jazyk z výběru němčina, francouzština a španělština. Střední školy by pak musely nabízet výuku všech těchto jazyků, aby mohli žáci učící se vybraný druhý cizí jazyk na základní škole plynule pokračovat i na střední škole.

Ministr představil hlavě státu také plánové změny v oblasti vyšších odborných škol. Ty by nově měly mít možnost nabízet i kratší než tříleté profesně zaměřené vzdělávací programy. Tento typ vzdělávání by měl reagovat na potřeby zaměstnavatelů a připravovat vzdělané odborníky do praxe. V budoucnu totiž bude čím dál větší podíl žáků studovat na gymnáziích či lyceích, a první odborné vzdělání tak budou získávat až na VOŠ či vysokých školách. Nová akreditační agentura by pak v budoucnu měla hodnotit vysoké i vyšší odborné školy, a přispět tak k lepší integraci terciárního vzdělávání v ČR.

Fota/zdroj: Zuzana Bönisch, Kancelář prezidenta republiky


Zařazenoút 23.07.2024 18:07:00
ZdrojMŠMT
Originálmsmt.cz/ministr-bek-jednal-s-prezidentem-o-rozpoctu-skolstvi-i-vyuce
Přílohy
11592.jpg (46.06640625kB)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.