Práce na projektu POHO Park Gabriela pokračují

03 kopie.jpg Bývalý důl Gabriela se do tří let promění. Sousedící infocentrum bude částečně vbudováno do země.


06-zmensene.jpg

Strategický projekt POHO Park Gabriela má nově zpracovanou vizualizaci nové projektové dokumentace. Nejzásadnější změnou oproti původnímu architektonickému návrhu je zapuštění novostavby informačního centra pod úroveň terénu. POHO Park Gabriela bude bránou do pohornické krajiny Karvinska. Oživí chátrající důl a vytvoří z něj dynamické kulturní centrum.

„Jedeme podle plánu. Máme na stole novou skvěle zpracovanou vizualizaci vznikající projektové dokumentace rekonstrukce bývalé šachty, ze které se stane středobod pohornické krajiny Karvinska. Na dlouhém seznamu úkolů jsme si tak odškrtli další položku. Ten seznam začal nápadem zachránit chátrající důl. Posledním úkolem bude v roce 2027 slavnostně přestřihnout pásku POHO Parku Gabriela. Mez těmito milníky je na našem, jak se dnes říká, to do listu pořádná zásoba úkolů. Jeden za druhým se nám daří postupně plnit,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro chytrý region, průmysl a energetiku Jakub Unucka a připomněl, že projekt už získal financování z Operačního programu Spravedlivá transformace. Letos v červnu byla podána žádost o stavební povolení, tvoří se projektová dokumentace expozice a chystá se bezúplatný převod potřebných pozemků od státního podniku DIAMO a odkup od společnosti Asental.

POHO Park Gabriela bude propojovat historii Karvinska a těžby uhlí s moderními volnočasovými aktivitami. „Lidé sem budou mířit za odpočinkem i zábavou. Ze strojovny dolu vznikne multifunkční sál pro různé kulturní a společenské akce. Na nově vybudovaném náměstíčku budou relaxační zóny, stíněná posezení, dětská hřiště, foodtrucky nebo třeba letní kino. Adrenalinový zážitek a úchvatné výhledy nabídne ferratový výstup na jednu z těžních věží. Naopak ve sklepní části dolu vznikne interaktivní audiovizuální expozice nejen o hornické minulosti Karvinska,“ vyjmenoval jeden ze spoluautorů projektu Petr Birklen z krajské rozvojové agentury MSID s tím, že osvětlená pěší zóna propojí Gabrielu s nedalekým šikmým kostelem sv. Petra z Alkantary. Krátkou procházku budou provázet informační panely o historii původního zaniklého města a o jeho významných památkách a událostech.

„Z centra našeho města je to je k dolu Gabriela asi 5 kilometrů, nová síť cyklostezek toto místo propojí nejen s Karvinou, ale i s Havířovem a Orlovou. Věřím, že se POHO Park stane vyhledávaným místem, které obohatí volný čas našich obyvatel a posílí komunitní život. Nabídne nové zajímavé možnosti pro zábavu i vzdělání a zároveň bude vyjádřením úcty k historii staré Karvinné i mnohdy pohnutým osudům stovek hornických rodin,“ řekl náměstek primátora Karviné Andrzej Bizoń a dodal, že město se bude podílet na provozu POHO Parku a je jedním ze zakladatelů zapsaného spolku POHOPARK, který bude o areál pečovat a bude mít na starost také jeho program a náplň.

Zakladateli spolku POHOPARK jsou kromě Moravskoslezského kraje a města Karviná také regionální rozvojová agentura MSID a Iniciativa Dokořán. Předsedou předsednictva spolku byl zvolen Michael Sikora z Iniciativy Dokořán, která je v Karviné známá také provozováním oblíbeného areálu Lodičky. „Těšíme se na nové výzvy, které nám provoz POHO Parku Gabriela přinese. Kromě samotného zrekonstruovaného dolu bude jeho součástí nové turistické informační centrum, které bude vybudované z recyklovatelných materiálů a do šesti let dosáhne uhlíkové neutrality. Návštěvníkům nabídne ekologicky šetrné zázemí s restaurací a modulárními workshopovými místnostmi,“ řekl předseda spolku POHOPARK Michael Sikora a objasnil, že právě návrh infocentra prošel od původního architektonického návrhu největší proměnou. Nový návrh vyšel vstříc požadavkům památkářů, nově je navíc zabudováno do podzemí vedle strojovny bývalého dolu.

„Karvinsku toho náš stát hodně dluží. Desetiletí tu místní lidé dřeli v šachtách, trpělo nejen jejich zdraví, ale i místní krajina a celé životní prostředí. Věřím, že POHO Park Gabriela spolu s dalšími strategickými projekty nastartují další rozvoj, že sem potečou další evropské i státní peníze, aby se dluhy, o kterých tu mluvím, splácely. Karvinsko si to zaslouží. Děkuji všem, kteří na projektu spolupracují, vážím si i vstřícného přístupu společností DIAMO a Asental, se kterými jsme řešili prodej dotčených pozemků. Gabrielu zrekonstruujeme i díky nim,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka a připomněl, že rozpočet projektu POHO Park Gabriela je 503 milionů korun, financování je z 85 % zajištěno z Operačního programu Spravedlivá transformace, zbytek nákladů pokryje Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu. Projektová dokumentace je ve finalizaci, na podzim 2024 by mohl začít archeologický výzkum dotčeného území, stavba začne na jaře 2025, hotovo by mělo být do konce roku 2027.

Zdroj: Tisková zpráva Moravskoslezského kraje

03-zmensene.jpg
07-zmensene.jpg04-zmensene.jpg02-zmensene.jpg


Zařazenost 24.07.2024 07:07:00
ZdrojKarviná
Originálkarvina.cz/deje-se/prace-na-projektu-poho-park-gabriela-pokracuji
Přílohy
7118.jpg (105.84375kB)

Související témata

Gabriela Kratochvílová
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.