Češi si svou „blbou náladu“ nechtějí nechat vymluvit

Tuzemská ekonomická důvěra se v podle konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu v červenci snížila oproti předchozímu měsíci o 2,9 bodu a dosáhla tak hodnoty 95,1 bodu. Přečtěte si komentář Víta Hradila.

Češi si svou „blbou náladu“ nechtějí nechat vymluvit

24. 7. 2024 Autor: Vít Hradil

Průmysl hlásí zhoršení nálady kvůli slabší poptávce

Zhoršení hlásí obě složky, tedy spotřebitelská (o 2,6 na 98,4 bodu) i podnikatelská (o 2,9 na 94,5 bodu). Celková i podnikatelská důvěra se tak propadla nejníže od března letošního roku, spotřebitelská pak nejníže od února.

Citelné zhoršení nálady reportuje průmysl, kde opět ochladlo hodnocení současné poptávky i výhled na objem výroby v nadcházejících třech měsících.

Mírné zlepšení naopak přišlo ve stavebnictví, kde narostla poptávka i očekávaná zaměstnanost.

Relativně dobrá zůstává nálada v obchodě, který sice o něco hůře hodnotí aktuální ekonomickou situaci, ovšem naopak s větší nadějí hledí do příštích měsíců.

Nepatrné ochlazení hlásí poskytovatelé služeb, ačkoliv zde sentiment zůstává na historické poměry stále pozitivní. I sektor služeb ovšem vnímá mírný pokles poptávky a s tímto trendem počítá i v blízké budoucnosti.

Pokles nálady spotřebitelů jde primárně na vrub zhoršení vnímané aktuální finanční situace domácností a poklesem deklarovaného úmyslu realizovat větší nákupy. Naopak mírně se zlepšilo očekávání ohledně ekonomického vývoje v blízké budoucnosti.

Spotřebitelé zůstávají skeptičtí navzdory růstu mezd a nízké nezaměstnanosti

Červencová data nelze hodnotit jinak než jako zklamání. Další zhoršení nálady v průmyslu samo o sobě není překvapivé a naznačovaly jej předchozí signály. Průmyslový sektor na své odražení ode dna stále čeká a vzhledem k chatrnému vývoji v zahraničí pravděpodobně ještě chvíli čekat bude. Podstatně větší naděje ovšem byly vkládány do tuzemských spotřebitelů. Ti si po předchozím půstu užívají růstu reálných mezd a nadále mizivé nezaměstnanost, což je mělo namotivovat k obnovení nákupní aktivity. Právě zvýšená spotřeba domácností se pak měla stát hlavním tahounem letošního oživení tuzemské ekonomiky.

Namísto toho se ovšem sentiment spotřebitelů zhoršil již třetí měsíc v řadě a dostal se tak zpátky pod svůj dlouhodobý průměr, což znamená návrat do teritoria „blbé nálady“. Mezi domácnostmi opět narostly obavy ze zdražování a znatelně se zhoršilo hodnocení aktuální i budoucí vlastní finanční situace, což je poněkud v rozporu s pozorovaným zkrocením inflace a plošným růstem mezd.

Jelikož toto chování nelze dost dobře vysvětlit tvrdými daty z tuzemské ekonomiky, lze spekulovat o souvislosti s Evropskými volbami a celospolečenskou diskuzí o ceně, kterou budou Češi muset v nadcházejícím období zaplatit za zelenání evropské ekonomiky. Navzdory ne zcela přesvědčivým signálům i nadále věříme, že tuzemská ekonomika i spotřeba domácností v letošním roce míří opatrně směrem nahoru a počítáme s růstem HDP v okolí 1 procenta.

Zobrazit celý disclaimer

Odebírejte makroekonomické novinky od Víta Hradila

Neplatný formát emailu

Přihlášením k newsletteru budeme zpracovávat Vaše osobní údaje. Více informací o způsobu zpracování osobních údajů najdete zde.


Zařazenost 24.07.2024 00:07:00
Zdrojcyrrus.cz Blog
Originálcyrrus.cz/blog/vit-hradil/nalada-cervenec

Související témata

Martin Čech | Čech Tomáš | Daniel Čech | Petr Čech
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.