Co je potřeba k lepší péči o ohrožené děti



Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková navštívila Dětské centrum Veská na Pardubicku, kde se setkala se zástupci krajské samosprávy, náměstkyní hejtmana Michaelou Matouškovou a radním Pavlem Šotolou. Zajímalo ji, jak si kraj vede v péči o ohrožené děti a zejména pak o to, co by bylo potřeba v systému lépe nastavit.

„Děti se zdravotním postižením a dalším znevýhodněním stále čelí mnoha překážkám. To se nyní snaží alespoň částečně vyřešit novely zákonů o zdravotních a sociálních službách, které mj. umožní poskytování zdravotních služeb v zařízeních sociálních služeb. Děti již nemohou déle čekat, a proto budu usilovat, aby se novely stihly schválit do konce volebního období. Co nejdříve je však třeba řešit další problémy, jako je třeba nemožnost osobních asistentů vykonávat běžné zdravotní úkony nebo absenci zdravotních asistentů ve školách, aby děti se zdravotním postižením nebyly vylučovány ze vzdělávání, na které mají nárok stejně, jako všechny ostatní dětí. V neposlední řadě by měl být kladen důraz na včasnou detekci ohrožených rodin, pomoci by mohla třeba sdílená pěstounská péče nebo terénní chůvy, které by pomáhaly s běžnými úkony přetíženým rodičům přímo u nich doma. Pracuji také na tom, aby zaměstnanci všech pobytových zařízení byli podporováni v někdy velmi náročné péči o děti a bylo jim umožněno například školení, jak pracovat s traumatizovanými dětmi tak, aby v náhradní péči děti našly opravdu bezpečné a respektující prostředí a mohly se ze svých špatných zkušeností zotavit,“ uvedla Klára Šimáčková Laurenčíková.

Centra komplexní péče o děti

Jak náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková, tak ředitelka Dětského centra Veská Markéta Tauberová si hodně slibují od vzniku takzvaných center komplexní péče o děti, které umožní poskytování zdravotní respitní péče o děti s nejzávažnějším postižením. „Změny v sociálních službách běží dobře už několik let, ale zdravotní služby v našem zařízení zdravotní pojišťovny neproplácejí. Nyní jsme změnili zřizovací listinu v tom smyslu, že tady můžeme mít klienty až do 18 let, ale zdravotní stránku dotuje kraj ze svého rozpočtu,“ sdělila náměstkyně Matoušková.

Paliativní péče

Velký podíl práce centra spočívá v paliativní péči o těžce nemocné děti. „Pečujeme tady vlastně o celou rodinu. Hlavní náplní naší práce je poskytování respitní péče (odlehčovací) na lůžku a dlouhodobé péče na lůžku. Doplňkově a občas dle potřeby i jezdíme do domácího prostředí. Máme tu odbornosti pediatr, paliatr, speciální pedagog, rehabilitační pracovník, psycholog a zkušené zdravotní sestřičky a jsme také provázání s mobilním hospicem,“ řekla lékařka Barbora Červíčková. „Mladé dospělé nad 18 let si nyní nově přebírá naše zařízení v Odborném ústavu Adalbertinum v Žamberku,“ dodala náměstkyně Matoušková.

Změny zákonů ulehčí cestu k lepší pomoci rodinám a dětem

Pardubický kraj je na této cestě změny z bývalého kojeneckého ústavu o kus dál, než mnohé další kraje. Už od roku 2014 totiž pracuje na transformaci všech pobytových zařízení pro ohrožené děti. Od začátku je toto úsilí spojeno se jménem radního pro sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly. „Za tu dobu jsme se hodně posunuli, i když se nezměnil jediný paragraf v zákoně. Ale nejde to ze dne na den. Celkem skoro tři roky nám trvala příprava se zaměstnanci všech zařízení, kteří museli změnit myšlení a opustit postupy, které je provázely dlouhá léta. Měli jsme k tomu externí konzultanty, brali jsme zaměstnance na zahraniční stáže do míst, kde to už dobře funguje a nechávali je spoluvytvářet nové strategie. A také jsme se už tenkrát shodli na tom, že zdravé děti do tří let do ústavu nepatří. Proto jsme se soustředili na kampaně pro nábor nových pěstounů i na zjednodušení jejich cesty k pěstounství. Pravidelně se s nimi setkáváme a získáváme od nich zpětnou vazbu, co dobře funguj, a co by se dalo zlepšit. Je to ovšem nikdy nekončící práce,“ konstatoval Šotola s tím, že změny v zákoně tuto cestu určitě ulehčí a zejména ujasní financování provozu zařízení na pomezí sociálních a zdravotních služeb, jako jsou právě Dětská centra.

obrázky

Pavel Šotola, Šimáčková Laurenčíková , Michaela Matoušková
Barbora Čevíčková, Markéta Tauberová  a Pavel Šotola
Z DC Veská
Z DC Veská
Z DC Veská
Z DC Veská
Z DC Veská
Z DC Veská
Z DC Veská
DC Veská

Zařazenočt 25.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125768/co-je-potreba-k-lepsi-peci-o-ohrozene-deti

Související témata

Centrum.cz
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.