Nejhorší scénář pro pohonné hmoty? Kolik budeme platit v srpnu?

Nejhorší scénář pro pohonné hmoty? Kolik budeme platit v srpnu?

Petr Lajsek
09:18 25. července 2024
zdroj: Unsplash

Ceny pohonných hmot v minulých dnech dále zlevňovaly, korekce cen je však stále minimální. Za uplynulých 7 dnů spadla průměrná cena za litr benzínu o 10 haléřů na 38,40 Kč. U nafty došlo ke korekci o 7 haléřů na 37,05 Kč za litr. Již od prvního červencového týdne však ceny pohonných hmot prakticky stagnují. Za mírným zlevněním z posledních dnů stojí korekce na trhu s ropou a také pád cen na burze pohonných hmot v Rotterdamu. Většímu zlevnění však brání velmi slabá koruna, která se na páru s EUR propadla již na 25,40. Výhled na druhou polovinu prázdnin však hovoří pozitivně – barel ropy brent se již propadl na 80 dolarů, což je o téměř 10 % méně, než byla červencová maxima. Na ropu aktuálně tlačí silnější americký dolar, nepřesvědčivá data z čínské ekonomiky a také predikce trhu na poslední kvartál roku, která očekává vyšší nabídku ropy. Bez nečekaných událostí by tak mohly pohonné hmoty během srpna opět zlevnit, u benzínu se dost možná průměrná cena propadne pod 38 Kč a u nafty pod 36,50 Kč za litr. Ještě výraznějšího zlevnění by se mohli dočkat řidiči na podzim, kdy bude již po hlavní motoristické sezóně. Barel ropy brent by se tak mohl propadnout hlouběji pod 80 dolarů i díky rozšiřování produkce kartelu OPEC, ke kterému by mělo dojít od října.

Aktuální situace vybízí k obchodování ropy, u nás to lze bez poplatků. Více se dozvíte ZDE.

Ropný trh však může stále ovlivnit mnoho faktorů. Zejména se jedná o geopolitické napětí, které se stále stupňuje na Blízkém východě. V minulém týdnu pomocí dronů zaútočili jemenští rebelové na Tel Aviv – při útoku přišel o život jeden člověk. Izraelská odplata na sebe nenechala dlouho čekat, když došlo k útoku pomocí raket na jeden z přístavů v Jemenu. Při útoku dokonce hořel ropný sklad. Trh s ropou však zatím eskalaci konfliktu ignoruje, Izrael ani Jemen nejsou z pohledu ropné produkce důležitými zeměmi. Případné zapojení Íránu (který údajně podporuje jemenské rebely) by však ceny ropy vyhnalo na extrémní hodnoty, dost možná nad 100 dolarů za barel. Írán je jeden z nejdůležitějších producentů ropy na světě. Ropu na vyšší úrovně neposlalo ani překvapivé snížení úrokových sazeb v Číně, kterým se země snaží nakopnout svou ekonomiku. Ta je stále na pokraji deflace a letošní růst HDP o 5 % je tak ohrožen. Na začátku srpna také očekáváme setkaní kartelu OPEC, žádná překvapení by však oznámena neměla být. Kartel má pevně stanovený rámec své produkce do konce tohoto roku. Od října však trh počítá s tím, že země OPEC začnou snižovat svá dobrovolná těžební omezení, ropy by tak na trhu mělo být více. V příštím roce pak díky vyšší nabídce a nižší poptávce očekává americká banka Morgan Stanley barel ropy brent kolem 75 dolarů, což by znamenalo další pád cen pohonných hmot.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice ropa

Zařazenočt 25.07.2024 09:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/nejhorsi-scenar-pro-pohonne-hmoty-kolik-budeme-platit-v-srpnu/
KategorieInvestice, investice, ropa
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=161324

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.