Deník.cz: Žloutenka je v Česku na vzestupu, především typ E. Na vině je maso i voda

close
Žloutenka E u mnoha lidí probíhá podle odborníků bez příznaků. Pokud se ale objeví, typické příznaky jsou tmavá moč, bledá stolice, zvětšená játra. Může nastat i nevolnost, zvracení, snížená chuť k jídlu, zvýšená teplota, tlak v pravém podžebří.
info
Zdroj: Shutterstock
zoom_in

Žloutenka E u mnoha lidí probíhá podle odborníků bez příznaků. Pokud se ale objeví, typické příznaky jsou tmavá moč, bledá stolice, zvětšená játra. Může nastat i nevolnost, zvracení, snížená chuť k jídlu, zvýšená teplota, tlak v pravém podžebří.

Andrea Cerqueirová aktualizováno včera 16:52

Stačí sníst zkažené vepřové, napít se závadné vody nebo sníst polosyrovou zvěřinu či špatné mořské plody a člověk může chytit žloutenku E. Problémem je především pro lidi se sníženou imunitou. Loni výrazně vzrostl počet lidí s prokázanou nákazou, počty rostou i letos.

Co najdete v článku. Klikněte na to, co vás zajímá:

  • Počty nakažených v Česku
  • Jak se člověk nakazá žloutenkou typu E
  • Příznaky žloutenky typu E
  • Průběh onemocnění
  • Léčba žloutenky typu E
  • Jaké jsou typy žloutenek
  • Proti jakému typu žloutenky se lze očkovat

V loňském roce v Česku výrazně stoupl počet nakažených žloutenkou typu E. Zatímco v předcházejících letech Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal dvě stě (rok 2021) a tři sta (rok 2022) nových případů, loni jich bylo už bezmála sedm set.

Čísla neklesají ani letos, kdy od ledna do června SZÚ eviduje téměř čtyři stovky nakažených. Loni za stejné období jich přitom bylo jen něco málo přes tři sta, předloni necelých sto sedmdesát a v roce 2022 jen něco málo přes stovku.

Zdroje nákazy: špatné vepřové či zvěřina

Dřív se podle odborníků žloutenka E šířila především kvůli tomu, že si člověk špatně myl ruce nebo popíjel kontaminovanou vodu. Dominovala proto hlavně v zemích, kde nemají příliš vysoké hygienické standardy. Poslední dobou je ale hlavním zdrojem nákazy infikované vepřové maso či nedostatečně tepelně upravená zvěřina.

Ilustrační foto.

IKEM: Počty lidí se žloutenkou typu C a E jsou oproti loňskému roku dvojnásobné

Zdravotnictví

Zdrojem daného typu žloutenky mohou být například jeleni. „Nákaza však může pocházet i ze zdrojů, jako jsou krevety nebo mušle,“ upozornila zástupkyně přednosty pro klinickou hepatologii Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Soňa Fraňková.

Je proto podle ní důležité zachovat hygienické standardy, umývat zeleninu, řádně tepelně upravovat maso (nad 71 stupňů Celsia a minimálně dvacet minut) a v zemích se závadnou vodou pít jen balenou.

Podle Kateřiny Fabiánové z Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ je třeba dbát na správné „technologické“ postupy při kuchyňské úpravě potravin, aby nedocházelo ke křížení provozu, tedy používat jiná prkénka na syrové maso, jiná na zeleninu a jiná na vařené nebo pečené maso. „Pokud použijeme stejné náčiní na všechno, infekce se tak snadno může přenášet,“ vzkázala Deníku.

Doplnila, že více případů je u lidí nad čtyřicet let věku a častěji u mužů, což je obecně dáváno do souvislosti s povoláním myslivců, řezníků či veterinářů, chováním a zdravotním stavem.

Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl pro Deník upřesnil, že v přenosu infekce hraje prim právě konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa infikovaných zvířat, zejména vepřového masa při zabijačkách (včetně vnitřností prasat) a zvěřiny (divočáci, srnci, jeleni), ryb a mořských plodů.

U prasat se infekce neprojevuje klinickými příznaky, není rozpoznatelná v rámci běžných veterinárních prohlídek a možný je i opačný přenos viru hepatitidy E z člověka na zvíře. „Pití fekálně znečištěné vody a kontakt s infikovaným člověkem podle něj hraje méně významnou roli,“ dodal.

Příznaky: mnohdy jsou nenápadné

Žloutenka E u mnoha lidí probíhá podle odborníků bez příznaků či s jen malými. Nezřídka se na ni proto nepřijde. Podle informací zveřejněných Státní veterinární správou patří mezi typické příznaky tmavá moč, bledá stolice a zvětšená játra. Dále nevolnost, zvracení, snížená chuť k jídlu, zvýšená teplota, tlak v pravém podžebří, celková slabost či abdominální dyskomfort (pacient má chronické trávicí potíže, například nadýmání, plynatost, průjem či zácpu).

Inkubační doba je od dvou do devíti týdnů.

| Video: Youtube

Průběh: problém při špatné imunitě

Zdraví lidé se podle expertů onemocnění příliš obávat nemusejí. Problém ale může nastat především u lidí s oslabenou imunitou. Mezi ně patří třeba ti, kteří podstoupili transplantaci nějakého orgánu nebo lidé s autoimunitním onemocněním užívající imunosupresiva. Dále lidé s rakovinou, kteří docházejí na chemoterapii. Pozor by si měly dávat i těhotné ženy.

Problém podle lékařů zkrátka je, pokud na žloutenku E v akutní fázi nezafunguje vlastní imunita a onemocnění přejde do chronického stádia. „U těchto pacientů je pak velmi rychlá progrese jaterní fibrózy – rychlé vazivovatění jater směrem k cirhóze,“ nastínila Fraňková.

Vakcína existuje proti žloutence typu A a B.

Slovensko čelí epidemii žloutenky, nemocnice se plní. Čechům se radí očkování

Státy EU

Upozornila, že už po roce chronického onemocnění může mít pacient cirhózu jater s příznaky dekompenzace, s tekutinou v břiše. „Může mít i oteklé nohy. Prvním projevem infekce může být velmi pokročilé jaterní selhání, aniž by choroba byla dříve diagnostikována. Proto na ni musíme myslet,“ varovala lékařka.

Léčba: pro lidi bez potíží není náročná

Žloutenka typu E je akutní hepatitida. Pokud nepřeroste v chronickou, léčba není nijak náročná. Na infekčním oddělení v nemocnici je člověk asi dva týdny. „Akutní hepatitida se většinou léčí klidem na lůžku, mírní se příznaky onemocnění (teplota, zvracení), jaterní dietou, vitamíny, ve výjimečných případech se podávají antivirotika,“ informoval už v minulosti primář infekčního oddělení Pardubické nemocnice Pavel Němec na webu nemocnice.

Ilustrační snímek

V Ostravě se šíří epidemie žloutenky. Případy jsou na školách i na ubytovně

Regiony

Především lidi podstupující léčbu rakoviny ale může značně potrápit už zmiňovaná nezvládnutá žloutenka E. Kvůli selhání jater totiž musí přerušit protinádorovou léčbu, což snižuje šanci na jejich vyléčení. „Každý pacient musí mít před podáním protinádorové léčby provedeny krevní testy na virové hepatitidy,“ apeloval přednosta Hematologické kliniky 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tomáš Kozák.

Pro hematology či onkology je proto podle něj důležité, aby spolupracující hepatolog (tedy lékař specializující se na poruchy jater, žlučníku, žlučových cest či slinivky břišní) zahájil léčbu pacientů trpících současně virovou hepatitidou bezodkladně.

Typy žloutenek:

Hepatitida A: přenáší se výkaly nemocného, přes znečistěné ruce, kontaminované potraviny, vodu či předměty

Hepatitida B: přenáší se výkaly nemocného, přes znečistěné ruce, kontaminované potraviny, vodu či předměty

Hepatitida C: přenáší se infikovanou krví, pohlavním stykem či z matky na dítě v průběhu porodu, včas ji lze zjistit testem

Hepatitida D: je neobvyklá, člověk se může nakazit jen v případě, že je infikován virem žloutenky B

Hepatitida E: přenáší se především zkaženým vepřovým či nekvalitně upravenou zvěřinou, kontaminovanou vodou či špatným mytím rukou, loni SZÚ v Česku zaznamenal 684 nákaz, letos od ledna do června 388, loni za stejné období 331, předloni 164, v roce 2022 jich bylo 105

Očkování je k dispozici pouze proti žloutence A a B.

Na neděli 28. července připadá Světový den hepatitidy.

Související články

  • Spalničky: Je dobré vědět, zda je dítě plně očkované. Zbystřit by měli i dospělí
  • Mezi dětmi se šíří pátá nemoc. Mají zarudlé tváře, vyrážku či zvýšenou teplotu
  • Teenagery trápí otravy a závislosti. Starší jim mnohdy nerozumí, říká odborník
discussionVstoupit do diskuze
Facebook Twitter Email Kopírovat Zavřít
Andrea Cerqueirová

Andrea Cerqueirová

Redaktorka
Napište mi
tag Žloutenka infekční onemocnění Státní zdravotní ústav Česko Pavel Němec Univerzita Karlova Institut klinické a experimentální medicíny Státní veterinární správa České republiky maso Jan Kynčl

Hlavní zprávy

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka play_fill

V BIS musí umět střílet i sekretářka, říká šéf tajné služby Michal Koudelka

Generálmajor Michal Koudelka stojí v čele Bezpečnostní informační služby (BIS)…
Česko
gallery 16
Letní hudební festival v estonském hlavním městě Tallinn v roce 1994, kdy jej navštívilo asi 10 tisíc diváků. Konal se právě v době, kdy se z Estonska začala na základě rozhodnutí Borise Jelcina stahovat ruská vojska.

Před 30 lety se pobaltské státy svobodně nadechly, Jelcin schválil stažení vojsk

Estonsko si tento pátek připomíná 30 let od uzavření dohody o odchodu ruských…
Historie
gallery 6
Takto je ilustrována údajná pitva nalezeného mimozemského těla.

Údajné mumie mimozemšťanů z Peru šokovaly odborníky. Mají nelidské otisky prstů

Záhadné humanoidní ostatky objevené v Peru mají mít jedinečné otisky prstů.…
Objevy
Deník.cz po čtyřech letech opět připravil velkou anketu, aby zjistil, s čím jsou lidé ve svém kraji spokojeni

Čtenáře Deníku štvou lhůty a chování doktorů. Souhlasíte? Zapojte se do ankety

Téměř každý každý třetí člověk není spokojen s péčí v nemocnicích ve svém okolí…
O Deníku
Ministr financí Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala při jednání Poslanecké sněmovny

Green Deal po česku vláda odkládá. Podle odborníků ji vyděsily povolenky

Vláda odložila projednávání tří dokumentů, které se týkají takzvané Zelené…
Česko
Artur Omarov

Další česká hvězda přijde o olympiádu. Zápasník Omarov je po operaci

Po Markétě Vondroušové přišla český výprava na olympijských hrách v Paříži o…
Ostatní sporty
Kateřina Perknerová

Komentář: „Olympijská kolekce vyčnívá. Podobná odvaha politikům chybí“

Kateřina Perknerová Komentáře
Jeden z nejslavnějších gangsterů historie na policejních identifikačních snímcích z doby po svém zatčení.

KVÍZ: Znáte příběhy slavných gangsterů? Kdo dá plný počet, je borec

Drsní muži v oblecích, s klobouky na hlavách, cigaretami v ústech a samopaly v…
Historie
Nový kombajn CR11 firmy New Holland dokáže sklidit až sto tun obilí za hodinu play_fill

Sto tun obilí za hodinu. Do žní se zapojil obří kombajn, existuje jen 15 kusů

Až sto tun obilí za hodinu dokáže sklidit stroj, jehož žací lišta může měřit až…
Regiony
gallery 9
Srdcem domu je nyní velkorysý obytný prostor otevřený do krovu, který je propojený s jídelnou a kuchyní.

Dům, co vstal z popela. Povedená oprava přinesla velkorysý prostor

V pražské části Zbraslav stojí na první pohled obyčejný vesnický dům. Před lety…
Architektura
gallery 15
Měsíční horoskop na únor 2024

Velký horoskop na únor 2024. Jestli jste něco odkládali, teď je čas to řešit

Všichni si pomalu zvykáte na Pluto, který se přesunul do Vodnáře, kde se během…
Kondice.cz
Drobenkový koláč podle oblíbené foodblogerky známé jako Markéta v troubě.

Drobenkový koláč jako od babičky: s receptem známé foodblogerky ho zvládne každý

Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však…
Za jídlem
gallery 6
Na kraji Prahy si manželé postavili vilu s funkcionalistickým nádechem

Na kraji Prahy si manželé postavili vilu s funkcionalistickým nádechem

Ve vznikající zástavbě na východním okraji Prahy stojí nový dům, který navazuje…
Dům a zahrada
Z hlediska poměru cena/prostor je skvělá Dacia Jogger.

Dvacet dostupných rodinných aut s velkým kufrem. Některá nabídnou i 7 míst a 4x4

Nejen při cestách na dovolenou se rodinám hodí auta s dostatečným prostorem na…
Život řidiče
gallery 28
Eduard Krečmar

Exmanželka mu zradu neodpustila: Zdena na pohřeb Eduarda Krečmara nedorazila

Legendární český textař Eduard Krečmar zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku 81…
Kafe.cz
gallery 6
Národní park Yellowstone proslul svou geotermální aktivitou. Nachází se v něm stovky gejzírů.

Masivní výbuch gejzíru v Yellowstone vyděsil turisty. Kdo nefotil, raději utíkal

/VIDEO/ Nečekaná hydrotermální exploze dosahující ohromné síly překvapila…
Věda
Hortenzie je třeba zastříhnout ve správný čas. Víte, jak a kdy?

Hortenzie: Pozor na chyby při jejich řezu, některé ho nesnesou, nezničte si je!

Nevíte si rady s řezem hortenzie a bojíte se chyb? Tyto nádherné keře pokvetou…
iReceptar.cz
Sandra Bullocková

Oslavenkyně Sandra Bullocková konečně plní slib, který dala zesnulému partnerovi

Oblíbená herečka Sandra Bullocková slaví šedesáté narozeniny. A přestože v…
Společnost
Zdravý člověk by s trávením lepku neměl mít potíže. Jsou však lidé, pro něž je konzumace lepku problematická a způsobuje jim velmi nepříjemné obtíže.

Dva způsoby jak očistit organismus od lepku a ozdravit své zažívání

K módním tématům ve stravování patří už několik let vyhýbání se lepku, a to…
Zdraví
Sladký hrášek patří k druhům zeleniny, které je velmi snadné vypěstovat. Výborně se hodí i pro malé zahradníky.

Superpotravina letos ještě jednou: Teď sázejte a koncem září můžete sklízet

Hrášek je zelenina, kterou můžete sklízet od jara až do podzimu. Jeho pěstování…
Zahrádkaření

Zařazenopá 26.07.2024 08:07:00
ZdrojSZÚ
Origináldenik.cz/zdravotnictvi/zloutenka-typu-e-projevy-nakaza-lecba.html
KategorieAktuality, SZÚ V MÉDIÍCH
AutorDeník.cz
guidhttps://szu.cz/?p=39483

Související témata

Veolia Voda | EON | Sucho | Povodně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.