Závěrečný účet města za rok 2023 - hospodaření s přebytkem a nízká zadluženost

Zlín – Hospodaření města Zlína skončilo v loňském roce přebytkem ve výši 170 milionů korun. Závěrečný účet za rok 2023 schválili zastupitelé na svém posledním zasedání.

„Celkové příjmy do městské pokladny dosáhly v roce 2023 výše 2 659,99 milionu korun. Oproti upravenému rozpočtu byly vyšší o 11 %. V meziročním srovnání oproti roku 2022 byly příjmy vyšší o 381,27 milionu korun. Co se týče výdajové části rozpočtu, tak celkové výdaje města vloni dosáhly skutečné výše 2 489,98 milionu korun. Z toho provozní výdaje města se vyšplhaly na částku 1 970,73 milionu korun,“ sdělil náměstek primátora pro oblast financí, Miroslav Chalánek.

Velký podíl provozních výdajů směřoval vloni do oblasti dopravy na opravy chodníků, komunikací a zejména pak na zajištění provozu městské hromadné dopravy, dále do oblasti školství na provoz mateřských a základních škol, na provoz Domu dětí a mládeže ASTRA nebo na provoz jeslí. Další výdaje si vyžádala oblast sociálních služeb, kultury, sportu, životního prostředí, rozvoj města a výkon samosprávy a státní správy v přenesené působnosti.

V loňském roce bylo proinvestováno celkem 519,25 mil. korun. Zhruba padesát pět procent z celkového objemu investic směřovalo do oblasti dopravy. Největší investicí byla realizace nové křižovatky ulic Březnická a Mostní včetně narovnání a přechodů pro chodce za 129 mil. korun a dále akce dokončení velké dopravní stavby Silniční napojení průmyslové zóny Zlín – východ a parkoviště P + R Zlín – Příluky ve výši 93,6 mil. Kč. V oblasti dopravy realizovalo město několik dalších akcí – např. stavební úpravy ulice Zahradní čtvrt v Malenovicích, úpravu návsi v části Prštné, nový závorový systém u hotelu Zlín a Velkého kina, dokončení navigačního systému a dispečinku ITS ve Zlíně, apod. Do oblasti školství směřovalo celkem 32,85 mil. Kč na různé investiční akce. Například na pokračování budování infrastruktury v základních školách za 8,16 mil. Kč, rekonstrukce sociálních zařízení, výměnu umělého povrchu v tělocvičně školy, budování odborných učeben, apod. V oblasti sociální byla dokončena výstavba objektu sociální rehabilitace na Letné. Pokračovalo se v obnově dětských hřišť, realizaci projektů v rámci participativní rozpočtu Tvoříme Zlín či akcí jednotlivých komisí místních částí. V roce 2023 skončila výměna výplní – oken a dveří v objektu Zlínského zámku.

Město Zlín se může pochlubit trvale nízkou zadlužeností. Důležitý je zejména ukazatel „rozpočtové odpovědnosti“, který se dlouhodobě pohybuje nízko. V loňském roce dosahoval hodnotu 20,44 %.

„Dle zákona o rozpočtové odpovědnosti má obec hospodařit tak, aby, aby výše jeho dluhu nepřesáhla šedesát procent průměru jeho příjmů za poslední čtyři roky. Hospodaření města bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme,“ dodal Miroslav Chalánek.

Součástí Závěrečného účtu roku 2023 je i zpráva auditora. Celoroční hospodaření města přezkoumala a bez nedostatků shledala auditorská společnost H Z Brno. Závěr zprávy auditora zní: „Při přezkoumání hospodaření územního celku Statutárního města Zlín za rok 2023 jsme nezjistili žádné chyby a nedostatky.“


Zařazenočt 18.07.2024 14:07:00
ZdrojZlín.eu
Originálzlin.eu/tiskove-zpravy/zaverecny-ucet-mesta-za-rok-2023-hospodareni-s-prebytkem-a-nizka-zadluzenost-...
Přílohy
66a24b690633fb6ef3678d33 (63.4306640625kB)
Kategorieaktuality / tiskové zprávy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.