Letní měsíce a nápor úrazů: Chirurgická ambulance nemocnice denně ošetří stovku pacientů

Valašskomeziříčská nemocnice se každoročně v době letních měsíců potýká se zvýšeným počtem ošetřených pacientů v souvislosti s úrazy či pacientů v opilosti. Turistické a sportovní aktivity v Beskydech vedou k nárůstu úrazů a zdejší chirurgická ambulance tak nyní ošetřuje stovky pacientů týdně.

Pacienty ošetřuje valašskomeziříčská chirurgická ambulance 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Nejčastěji se jedná o úrazy spojené s venkovní sportovní či rekreační aktivitou. Primárně jde o lehčí a středně těžká zranění. Samotnou chirurgickou ambulancí projde denně průměrně 100 pacientů, a to jak s nově vzniklými potížemi a úrazy, tak v rámci kontroly již dříve zavedené léčby. „ Mezi poranění, která v letních měsících vedou, patří zhmožděniny, zlomeniny, vyvrtnuté kotníky, nebo například vykloubení ramenního kloubu. První kroky většiny zraněných vedou přes naši ambulanci na rentgenové nebo CT vyšetření ,“ říká staniční sestra chirurgické ambulance Sylva Fojtášková.

„Velmi častými zraněními jsou také otevřené rány, které vyžadují šití poškozeného místa na těle pacientů. Příčinou těchto úrazů je práce obyvatel našeho regionu s takzvaným valašským žralokem, tedy cirkulárkou, nebo při štípání dříví na zimní měsíce,“ doplňuje vrchní sestra chirurgické odbornosti Karla Melichaříková.

Za první pololetí roku 2024 se v rámci příjmové a odborné chirurgické ambulance včetně urgentního příjmu ošetřilo téměř 16 000 pacientů. Samotná chirurgická ambulance má dále své přidružené ambulance jako je traumatologie, bariatrie, cévní poradna, koloproktologická ambulance, ambulance chronických ran, či onkologická ambulance .

Nemalou část pacientů chirurgické ambulance tvoří také chroničtí etylici (alkoholici), kteří jsou v opilosti nalezeni na veřejném místě a následně dovezeni záchrannou službou do nemocnice. „U těchto pacientů je to vždy složitější. Mnohdy není možná verbální domluva a zjištění příčiny. Pokud nemají prokazatelné viditelné či skryté zranění, které vyloučí rentgenové nebo CT vyšetření, ale vykazují vysokou hodnotu hladiny alkoholu v krvi, je nutno tyto pacienty pozorovat, tedy přijmout k hospitalizaci. S tím souvisí i zajištění hygieny, o kterou se musí náš personál postarat, než se běžně dostanou na lůžko chirurgického oddělení,“ říká vrchní sestra chirurgické odbornosti Karla Melichaříková.

Zaslala:

Radka Miloševská

tisková mluvčí – AGEL a.s.


Zveřejnil/a: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 22.7.2024 / 22.7.2024

Zařazenočt 25.07.2024 14:07:00
ZdrojValašské Meziříčí
Originálvalasskemezirici.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=17636&id=56512

Související témata

Letní výprodej


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.