Děti se budou učit vařit v nových cvičných kuchyních

Děti se budou učit vařit v nových cvičných kuchyních
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN - O nové, kompletně vybavené cvičné kuchyně se po prázdninách rozroste zázemí dvou bohumínských základních škol. Malí kulináři se v rámci výuky mohou těšit na moderní a bezpečné prostředí, kde se budou učit přípravě pokrmů. Rekonstrukci místností pro praktickou výuku v Masarykově a skřečoňské škole umožnila dotace z Evropské unie.

Do oprav škol a školek putuje z městské kasy letos v létě přes osm milionů korun. Za dalších osmnáct milionů si bohumínské základky zajišťují modernizaci počítačových sítí a lepší internetové připojení. A díky evropské dotaci, kterou zprostředkovala Místní akční skupina Bohumínsko, teď ve dvou z nich vznikají nové cvičné kuchyně pro žáky za téměř tři miliony korun. Poslouží pro předměty, jako je pracovní výchova, člověk a svět práce či výchova ke zdraví, skýtají i zázemí pro projektové dny škol či aktivity dětí ve školní družině.

„Původní zázemí pro výuku praktických schopností už neodpovídalo současným standardům. Na základě úspěšné žádosti o dotaci jsme se proto rozhodli pro komplexní přestavbu těchto prostor. Vzdělávací infrastruktura nezahrnuje pouze kvalitní podmínky pro získávání teoretických znalostí, chceme také zajistit, aby si naše děti mohly osvojit užitečné dovednosti, které využijí v běžném životě,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha.

Projekt počítá s komplexní přestavbou prostor včetně rozvodů vody a elektroinstalace, obkladů, podlah i osvětlení. Do opravených místností se pořídí nové moderní vybavení včetně stolů, židlí, kuchyňských spotřebičů a nádobí. Rekonstrukce místnosti umožní vylepšit dispozice tak, aby děti měly více místa na jak na práci, tak i na posezení při konzumaci pochutin, které ukuchtí. Navýší se počet varných desek a oddělí se sekce pro praktický nácvik a pro stolování. Kuchyňské linky doplní dřezy, trouby a lednice.

Bohumín zaplatí renovaci školního zázemí prostřednictvím evropských peněz, do svého rozpočtu bude muset sáhnout jen minimálně. „Náklady na jednu cvičnou kuchyňku předpokládáme do výše 1,5 milionu korun, dotace z Integrovaného regionálního operačního programu představuje až 95 procent,“ uvedla projektová manažerka bohumínské radnice Hana Gonsiorová.

Praktická výchova je do osnov základního vzdělávání zařazena na druhém stupni. Kromě vaření zahrnuje například i nácvik rukodělných dovedností v dílnách. I do nich se investuje. Před pěti lety nechalo město zmodernizovat prostory pro řemeslné práce v základní škole ČSA a v Masarykově škole za celkem 4,5 milionu korun a také využilo evropskou dotaci zprostředkovanou Místní akční skupinou Bohumínsko.

Jana Končítková
tisková mluvčí



Zařazenočt 25.07.2024 17:07:31
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29775-deti-se-budou-ucit-varit-v-novych-cvicnych-kuchynich....
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.