První etapu Czech Tour vyhrál Američan Lamperti, Bittner spurtoval v Ostravě druhý

První etapu Czech Tour vyhrál Američan Lamperti, Bittner spurtoval v Ostravě druhý

czech tour vítězové.jpg

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou, která po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Luka Lampertiho. Američan z týmu Soudal Quick-Step v těsném dojezdu porazil Čecha Pavla Bittnera (Team dsm-firmenich PostNL) a oblékl první žlutý dres.

V cílovém spurtu jako první rozkmital nohy Bittner, jemuž se do poslední levotočivé zatáčky 400 metrů od pásky podařilo vjet na ideální pozici. Sázka na dlouhý nástup však skončila jen pár metrů od konce, kde 21letý americký zástupce tzv. vlčí smečky vymáčkl poslední zbytek sil. A pak vysvětloval: „Tento závod zahajuje druhou část mé letošní sezony a zahájit ji vítězstvím je skvělý pocit.“

Zahajovací etapa 16. ročníku Czech Tour měřila 151,3 km, peloton zavedla na jedinou vrchařskou prémii 2. kategorie na Kozlově a v závěru odpoledne se měl naplnil předepsaný scénář v podobě hromadného dojezdu na Masarykově náměstí v Ostravě, kam se závod vrátil po pěti letech. Zvlášť proto, že převýšení dne 1422 metrů byla vlastně rovina.

Jakmile Leopold König, ředitel národní tour, odmával po 13. hodině ostrý start, Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling) a Filip Řeha (ATT Investments), jedničky svých týmů, nedokázali zkrotit své ambice a bez respektu k osmičce worldtourových formací, které pořadatelé letos dostali na start, se pustili do samostatného úniku, v němž nakonec dostali několikahodinový prostor.

ýhoda české dvojice dosáhla maximálně 5minutové hranice, zatímco tempo v pelotonu strážil tým UAE, který je poslední dobou zvyklý jezdit tam, kde fouká nejvíc – v čele. Ať je to Česku, nebo ve Francii.

Kalojíros s Řehou si cestou zazávodili o body nejdřív na vrchařské prémii a pak i na té rychlostní. Obě vybojoval starší z dua Kalojíros a do druhého dějství oblékne dres s puntíky, protože ten sprinterský mu dík vyššímu bodovému přídělu z cíle vyfoukl Lamperti. Protože je ale Američan průběžným lídrem celého závodu, zelený trikot místo něj poveze Bittner.

Právě vrchařská prémie na Kozlově probudila peloton a ten začal neúprosně stahovat odstup vedoucího tandemu. Po stovce kilometrů etapy klesla výhoda na dvě minuty a 24 km od konce už to byla rovná minuta.

Když už začal peloton dvěma odvážlivcům 10 km od finiše dýchat na záda, vzal to Kalojíros na sebe, dvakrát Řehovi nastoupil a jeho druhá akcelerace celodenní jednotu rozbila. I tato last minute snaha jednotlivce však byla před hladovým pelotonem plným sprinterů marná. Sedm kilometrů před cílem hlavní pole pohltilo Řehu a 2 km nato taky staršího z dvojice.

Pak už ke slovu přišly spurterské vláčky. A v konečném souboji Bittner odvážně nastoupil, ale poslední slovo měl Lamperti, který závodí teprve první rok mezi profesionály. „Pro mě je vždycky těžké uspět v rovinaté etapě,“ říkal 21letý Američan. „Zvlášť když tu máte týmy plné sprinterů. Ale stejně nikdy nevíte. Díky týmu, jsem šťastný.“

A spokojený byl nakonec i druhý Pavel Bittner. „Chtěl jsem sice vyhrát, chybělo málo, ale druhé místo před domácím publikem se počítá. Mám formu a myslím, že jsou další etapy, kde je šance na vítězství,“ pochvaloval si Bittner. Není sice specialista na prudká stoupání, ale jeho tým chce na Czech Tour vyhrát etapu. „Máme vrchaře,“ ujistil. A ocenil únik českých závodníků „Jsem moc rád, že byli Češi dnes vidět. A fanoušci jsou od prvního dne skvělí, atmosféra je vynikající,“ doplnil 21letý rodák z Olomouce.

Zdroj text i foto: www.czechtour.com

Zařazenopá 26.07.2024 07:07:00
ZdrojProstějov
Originálprostejov.eu/cs/aktuality-archiv/prvni-etapu-czech-tour-vyhral-american-lamperti-bittner-spurtoval-v...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.