Dnes se na podporu Ukrajiny uskutečnil první převod výnosů ve výši 1,5 miliardy eur z imobilizovaných ruských aktiv

Ukrajina

EU dnes poskytla na podporu Ukrajiny první platbu ve výši 1,5 miliardy eur z imobilizovaných ruských aktiv. Tyto mimořádné příjmy z imobilizovaných ruských státních aktiv vytvořené subjekty z EU a držené centrálními depozitáři cenných papírů poskytla společnost Euroclear Komisi 23. července jako první platbu. Tyto finanční prostředky půjdou nyní prostřednictvím Evropského mírového nástroje a Nástroje pro Ukrajinu na podporu vojenských kapacit Ukrajiny a rekonstrukce země.

Imobilizace aktiv Centrální banky Ruska je výsledkem sankcí EU vůči Rusku přijatých v reakci na jeho útočnou válku proti Ukrajině. Mimořádné příjmy vytvořené v této souvislosti subjekty z EU Rusku nepatří a mají je v držení centrální depozitáře cenných papírů. EU nyní začala tyto příjmy směrovat na Ukrajinu.

Souvislosti

V reakci na brutální a neodůvodněnou invazi Ruska na Ukrajinu přijaly Evropská unie a její členské státy vůči Rusku několik balíčků omezujících opatření (sankcí).

V rámci těchto sankcí byla aktiva Centrální banky Ruska držená v EU imobilizována. Zákaz transakcí souvisejících s těmito aktivy a rezervami Centrální banky Ruska a jejích přidružených subjektů vede k mimořádné a neobvyklé akumulaci hotovosti a vkladů v rozvahách centrálních depozitářů cenných papírů ze splatných finančních nástrojů a vytváří mimořádné příjmy.

V návaznosti na návrhy Komise a vysokého představitele rozhodla Rada v únoru 2024 o tom, že centrální depozitáři cenných papírů držící aktiva a rezervy Centrální banky Ruska ve výši přesahující 1 milion eur, které byly v důsledku sankcí EU imobilizovány, musí mimořádné peněžní zůstatky, které se v důsledku sankcí EU akumulují, vyčlenit a nesmějí nakládat s čistými příjmy vytvořenými subjekty z EU, které z toho plynou.

Na základě březnových návrhů Komise a vysokého představitele přijala Rada 21. května 2024 soubor právních aktů, které umožňují tyto čisté zisky využít ve prospěch Ukrajiny.

Další informace

Mimořádné příjmy z imobilizovaných ruských aktiv: Rada schválila využití čistých neočekávaných zisků na podporu sebeobrany a rekonstrukce Ukrajiny

Evropský mírový nástroj

Solidarita EU s Ukrajinou

Otázky a odpovědi týkající se prvního převodu výnosů ve výši 1,55 miliardy eur z imobilizovaných ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny

Media

European and Ukrainian flags raised in front of the Berlaymont building to commemorate the second year of the Russian invasion of Ukraine 2024-02-23

Quote

EU stojí na straně Ukrajiny. Dnes převádíme 1,5 miliardy eur z výnosů z imobilizovaných ruských aktiv na obranu a obnovu Ukrajiny. Není lepšího symbolu a využití peněz Kremlu, než aby se Ukrajina a celá Evropa staly bezpečnějším místem pro život.
Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise 2024-07-25

Díky první výplatě těchto neočekávaných zisků bude poskytnuta konkrétní podpora přímo na místě. Z částky 1,4 miliardy eur, která byla vyčleněna pro Evropský mírový nástroj, budeme financovat nákup prioritního vojenského vybavení, konkrétně protiletecké obrany a dělostřelecké munice, a to i prostřednictvím zakázek pro ukrajinský obranný průmysl. Nejenže poskytujeme Ukrajině vojenskou podporu, ale zároveň podporujeme i vojenskou výrobu na Ukrajině, čímž přispíváme k odolnosti Ukrajiny v jejím boji proti útočné válce Ruska.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2024-07-25


Zařazenopá 26.07.2024 16:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/4029&language=cs
guid/IP/24/4029/


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.