U Nasavrk se lidé vrátí do historie. Probíhá zde keltský festival



U města Nasavrky právě probíhá již osmnáctý ročník keltského festivalu Lughnasad, který se koná od 26. do 27. července 2024. Tento výjimečný festival přináší návštěvníkům unikátní příležitost prožít dva dny plné keltské kultury, tradic a zábavy.

Lughnasad, pojmenovaný po keltském bohu Lugovi, je svátek oslavující začátek sklizně a zároveň připomínající bohaté keltské dědictví. Návštěvníci festivalu mají možnost vrátit se v čase a zažít atmosféru starověkých keltských oslav. Keltové, kteří kdysi obývali rozsáhlé území Evropy včetně dnešních Čech, byli známí svou mytologií, uměním, řemesly a válečnickými dovednostmi. Festival Lughnasad v Nasavrkách je tak skvělou příležitostí k prozkoumání této fascinující kultury. Dvoudenní festival, který pořádá spolek Boii, se odehrává v areálu Země Keltů.

„Pardubický kraj pravidelně přispívá na rozvoj tohoto areálu. Během roku se zde také odehrává vzdělávací program pro školy a také probíhají prohlídky areálu pro veřejnost. V letošním roce bude otevřena svatyně – nový objekt, který Pardubický kraj už v loňském roce podpořil částkou 1,5 milionů korun. Původně se předpokládalo, že bude otevřen v měsíci červnu, nakonec bude slavnostně otevřen v srpnu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se pátečního programu zúčastnil společně s radním pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslavem Krčilem.

Festivalový program nabízí širokou škálu aktivit a vystoupení. Návštěvníci mohou sledovat historické rekonstrukce keltských obřadů, bojových ukázek a každodenního života v autentické keltské vesnici. Profesionální skupiny historického šermu a nadšenci do living history předvádějí, jak Keltové žili, pracovali a bojovali. Atmosféru dále umocňuje tradiční keltská hudba a taneční vystoupení, do kterých se mohou návštěvníci sami zapojit.

„Festival nabízí také možnost vyzkoušet si tradiční keltská řemesla. Návštěvníci mohou sledovat mistry kovářství, hrnčířství, tkaní a výroby šperků při práci a dokonce si některé techniky sami vyzkoušet. Na trzích jsou k dostání ručně vyráběné výrobky inspirované keltskou kulturou, které návštěvníkům umožňují odnést si kousek keltské historie domů,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Součástí programu jsou i přednášky a workshopy vedené odborníky na keltskou historii a kulturu. Tyto aktivity přinášejí hlubší vhled do keltské mytologie, archeologie a každodenního života Keltů. Workshopy nabízejí praktické dovednosti, jako je výroba keltských nástrojů a šperků, což návštěvníkům umožňuje plně se ponořit do keltské kultury.


Zařazenopá 26.07.2024 02:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125785/u-nasavrk-se-lide-vrati-do-historie-probiha-zde-keltsky-festival

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.