Projekty na vybudování úpravny a distribuci pitné vody

27.06.2024 / 11:14 | Aktualizováno: 31.07.2024 / 15:00

Dne 27. června 2024 se v Damašku uskutečnilo slavnostní podepsání dvou smluv mezi českými prováděcími společnostmi a Damašským úřadem pro zásobování vodou a kanalizaci (Dawssa) na vybudování úpravny pitné vody a její distribuci. Je to významný krok ke zlepšení životních podmínek syrského obyvatelstva. Smlouvy navazují na program české vlády týkající se obnovy Blízkého východu.

Po podpisu prvních smluv mezi Velvyslanectvím České republiky v Damašku, zastupujícím českou vládu, a Damašským úřadem pro zásobování vodou a kanalizaci (DAWSSA) bylo vyhlášeno výběrové řízení na realizaci těchto životně důležitých projektů. Výběrového řízení se zúčastnily české firmy s odbornými znalostmi v této oblasti a zakázky byly přiděleny dvěma renomovaným českým firmám: Vodní zdroje Ekonomitor spol. s.r.o . a G-servis Praha spol. s r.o.

Společnost Vodní zdroje Ekonomitor spol. s.r.o. byla vybrána k realizaci projektu úpravny pitné vody ve městě Shebaa, zatímco G-servis Praha spol. s r.o. byl pověřen realizací obdobného projektu ve městě Douma. Obě společnosti již v minulosti prokázaly zkušenosti s prací na syrském území, takže pravděpodobnost, že oba projekty budou dokončeny včas (do konce října 2024) a v požadované kvalitě, je vysoká.

Slavnostního podepsání obou smluv byl přítomen pan Roman Masařík, nový chargé d'affaires velvyslanectví České republiky v Damašku, spolu se zástupci obou českých firem. Za syrskou stranu smlouvy podepisoval ředitel Damašského úřadu pro zásobování vodou a kanalizaci (DAWSSA), přítomni byli i další pracovníci tohoto úřadu.

Syrští představitelé vyjádřili vděčnost za humanitární pomoc poskytovanou Českou republikou, zejména v období války. Tato pomoc významně prospěla Sýrii a cílovým oblastem a přispěla ke zlepšení humanitární situace a podpoře udržitelného rozvoje a stability obyvatelstva.

Podrobnosti o projektu a jeho dopadu

1. Projekt úpravny vody v Dúmě

V Dúmě, městě na damašském venkově s více než 400 000 obyvateli, je realizována úpravna pitné vody s kapacitou 10 m³/hod. Tato úpravna bude mít devět výtokových míst pro pitnou vodu a síť o délce přibližně 2 500 metrů. Celková hodnota tohoto projektu činí 8 592 469 Kč, tedy přibližně 351 000 eur. Tato iniciativa má zajistit tolik potřebný přístup k čisté pitné vodě a výrazně zlepšit kvalitu života obyvatel města Dúma.

2. Projekt úpravny vody v Shebaa

Podobný projekt probíhá ve městě Shebaa v oblasti Maliha, rovněž na damašském venkově. Tento projekt zahrnuje výstavbu úpravny pitné vody s kapacitou 10 m³/hod, doplněné o výtokové stojany a síť dlouhou přibližně 2 000 metrů, která má sloužit 50 000 obyvatelům. Kromě toho bude zřízena solární elektrárna, která bude odsolovací zařízení zásobovat energií. Celková hodnota tohoto projektu činí 9 731 380 Kč, tedy přibližně 400 000 EUR. Tato iniciativa nejen zajišťuje čistou pitnou vodu, ale také podporuje využívání udržitelné energie.

Obě české společnosti vyjádřily poděkování zástupcům Velvyslanectví České republiky v Damašku za možnost pracovat na těchto projektech. Zdůraznily, že angažmá v takto náročném prostředí nabízí neocenitelné zkušenosti a otevírá českým firmám nové trhy.

Tyto projekty jsou součástí širšího úsilí o pomoc městům silně postiženým vysídlením, jehož cílem je zlepšit životní podmínky a podpořit návrat obyvatel do jejich domovů. Závazek České republiky v oblasti humanitární pomoci a udržitelného rozvoje v Sýrii má i nadále významný dopad a podporuje stabilitu a naději do budoucna.

slavnostní podpis

slavnostní podpis

slavnostní podpis

slavnostní podpis

slavnostní podpis

slavnostní podpis

slavnostní podpis

slavnostní podpis



Zařazenost 31.07.2024 15:07:00
ZdrojMZv ČR v Damašku
Originálmzv.gov.cz/damascus/cz/obchod_a_ekonomika_syrie/projekty_na_vybudovani_upravny_a.html
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.