Žádost o poskytnutí informací ze dne 2. 7. 2024

Žádost o poskytnutí informací ze dne 2. 7. 2024

Ústav obdržel žádost o informace týkající se užívání léčivých přípravků s obsahem léčivých látek Thiethylperazin a paracetamol v době těhotenství

Ústav žádosti vyhověl a poskytl žadateli následující informace:

Thiethylperazin

Kontraindikace léčivého přípravku Torecan po celou dobu gravidity byla přidána jak do Příbalového letáku (PL), tak do Souhrnu údajů o přípravku (SmPC) již v roce 2017 a od té doby nedošlo k žádné další změně týkající se užívání u této specifické populace. Mimoto bylo již v předchozích textech (SmPC i PL) zveřejněných před rokem 2017 doporučeno léčivý přípravek Torecan v těhotenství nepodávat, s výjimkou případů, kdy možný přínos z léčby pro matku byl vyšší než riziko pro plod.

Dostupná, avšak omezená preklinická data pro reprodukční toxicitu explicitně nepoukázaly na teratogenní potenciál ani vývojovou toxicitu thiethylperazinu. Avšak v případě podaných mnohonásobně vyšších dávek, než jsou dávky klinické, byl hlášen vyšší výskyt rozštěpu patra. Studie na zvířatech byly proto zhodnoceny jako nedostatečné k úplnému vyloučení teratogenního účinku thiethylperazinu.

Vzhledem k nevhodnosti použití thiethylperazinu u těhotných žen jsou klinické údaje z literárních zdrojů velmi limitované. Výsledky jedné observační studie s thiethylperazinem u těhotných žen naznačují potenciální riziko rozštěpu rtu/patra, jiná data nejsou dostupná. Z tohoto důvodu nelze určit další možná rizika poškození pro plod.

Paracetamol

Otázkou užívání paracetamolu v těhotenství a jeho možného vlivu na neurologický vývoj potomků se zabývá celoevropský Farmakovigilanční výbor pro hodnocení rizik léčiv (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (kde má ČR své zástupce) kontinuálně již mnoho let. V rámci hodnocení se seznámil (mimo jiná dostupná data - např. animální studie) i s velkými kohortovými studiemi, které byly publikovány:

Brandlistuen et al.2013, Liew et al.2014, Liew et al.2016, Avella-Garcia et al.2016, Stergiakouli et al.2016, Vlenterie et al.2016, Gervin et al. 2017, Ystrom et al. 2017, Skolvund et al.2017, Bornehag et al.2018, Petersen et.al. 2017

Data, která jsou v současnosti k dispozici, však pocházejí z epidemiologických observačních studií, ne z experimentálních studií. Mají tedy svá specifika, silné stránky i omezení (např. infekčí nebo zánětlivá onemocnění, pro která je paracetamol užíván, mohou mít sama o sobě vliv na neurologický vývoj dětí).

Při vzájemném porovnání výsledků studií se ukázalo, že některé jsou navzájem konzistentní, jiné si však protiřečí. Údaje dostupné v současné době neumožňují učinit závěr o příčinné souvislosti mezi expozicí paracetamolu během těhotenství a vlivu na neurologický vývoj potomků. Aby bylo možné posoudit kauzální roli paracetamolu, je zapotřebí další výzkum a hodnotitelé i držitelé rozhodnutí o registraci by měli pečlivě sledovat všechny nové důkazy, které budou i nadále hodnoceny.

Nicméně, některé studie naznačily, že roli může hrát dlouhodobé užívání paracetamolu ve vysokých dávkách. Proto byly na základě posledního hodnocení (v roce 2019) upraveny texty týkající se těhotenství takto:

SmPC

Bod 4.6 Fertilita, těhotenství a kojení:

Velké množství dat u těhotných žen neukazuje na malformační, ani na feto/neonatální toxicitu. Výsledky epidemiologických studií neurologického vývoje u dětí, které byly in utero vystaveny paracetamolu, nejsou průkazné. Pokud je to z klinického hlediska zapotřebí , může být paracetamol v průběhu těhotenství užíván, má být ovšem užíván v co nejnižší účinné dávce, po co nejkratší možnou dobu a s co nejnižší možnou frekvencí.

Bod 5.3 Předklinické údaje vztahující se k bezpečnosti:

Konvenční studie, které k vyhodnocení toxicity pro reprodukci a vývoj používají v současnosti uznávané normy, nejsou k dispozici.

Závěrem dodáváme, že dle dostupných informací zůstává paracetamol analgetikem první volby v graviditě. Paracetamol je možné užívat po celou dobu těhotenství, pokud je to z klinického hlediska zapotřebí. Je třeba ho však podat v co nejnižší možné účinné dávce, po co nejkratší možnou dobu a s co nejnižší možnou frekvencí.


Zařazenopo 29.07.2024 07:07:00
ZdrojSUKL
Originálsukl.cz/sukl/zadost-o-poskytnuti-informaci-ze-dne-2-7-2024

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.