Co znamená Bidenovo historické rozhodnutí pro trhy?

Co znamená Bidenovo historické rozhodnutí pro trhy?

Kristina Hooper
11:02 29. července 2024
Zdroj: Depositphotos

Mediální pokrytí amerických prezidentských voleb se rozhořelo v souvislosti s oznámením prezidenta Joea Bidena, že odstoupí z volebního klání. Očekávám, že to zvýší krátkodobou volatilitu trhů – zůstávám však také zaměřena na zasedání Federálního rezervního systému (Fed), protože se domnívám, že Fed má pro trhy mnohem větší význam. A sleduji výsledky výsledkové sezóny, zda se neobjeví známky toho, že by se výkonnost trhu mohla rozšířit z nadvlády akcií „velkolepé sedmičky“.

Volební turbulence v USA: Tři důsledky pro trh

Než se budeme zabývat tržními důsledky Bidenova rozhodnutí, považuji za důležité poznamenat, že to není poprvé, co se úřadující prezident rozhodl neusilovat o další funkční období. Ve dvacátém století se to stalo třikrát: Calvin Coolidge, Harry S. Truman a Lyndon B. Johnson se rozhodli neusilovat o znovuzvolení. Co je však dnes jiné, je načasování; ještě nikdy se nestalo, aby úřadující prezident odstoupil z prezidentského klání tak blízko volbám. Coolidge se rozhodl neusilovat o znovuzvolení v srpnu 1927, tedy více než rok přede dnem voleb, zatímco Truman i Johnson se rozhodli v březnu roku prezidentských voleb – tedy o dobré čtyři měsíce dříve, než se z kandidatury stáhl Biden.

Jinými slovy, stažení kandidatury až koncem července je velmi neobvyklé a přináší mnoho neznámých. Omezuje možnost Demokratické strany rozhodnout o novém kandidátovi a dramaticky zkracuje dobu, kterou má nový kandidát na kampaň, než se voliči vydají k volbám. Kromě toho by to mohlo otevřít cestu k právním námitkám, aby se v některých státech objevila nová kandidátka na volebních lístcích (ačkoli většina právních expertů se domnívá, že případné právní námitky nebudou úspěšné).

Kdo se tedy pravděpodobně objeví na kandidátce demokratů? Zdá se, že podpora se soustředila kolem viceprezidentky Kamaly Harrisové. Stojí za zmínku, že během 24 hodin po Bidenově oznámení zaznamenala výrazný příliv darů. Navíc ji podpořil i Biden. Zdá se tedy pravděpodobné, že bude v čele kandidátky.

Zásadní je také výběr viceprezidenta. Demokraté potřebují získat nezávislé voliče, kteří pravděpodobně považují Harrisovou za levicovější než Bidena, takže potřebují takového kandidáta na viceprezidenta, který osloví právě nezávislé voliče. Netradiční výběr viceprezidenta, jako je miliardář a podnikatel Mark Cuban, nezávislý a fiskální konzervativec, jehož jméno se v těchto rozhovorech začalo objevovat, by nejen oslovil nezávislé, ale vnesl by do voleb mnohem více vzrušení. Současně by naznačil, že nejde jen o obvyklou politiku. Zaměřil by také pozornost na důležité otázky, jako je rostoucí státní dluh. To se však v tuto chvíli zdá být spíše nepravděpodobné; mnohem pravděpodobnější je, že Harrisová zvolí umírněnějšího guvernéra, pravděpodobně z některého ze států, kde bývá nejasný výsledek voleb. Budu zvědavá, jak bude nakonec vypadat volební lístek.

Jaké jsou tedy v tuto chvíli důsledky pro trh?

Je zřejmé, že tato skutečnost v krátkodobém horizontu zvýší volatilitu, neboť značná nejistota ohledně nové demokratické kandidátky může být vyřešena až na srpnovém sjezdu strany (v posledních dnech došlo k velkému nárůstu volatility, ale očekávám, že nyní se bude dál zvyšovat).

V nejbližší době budeme pravděpodobně svědky silnějších reakcí trhu na prohlášení Donalda Trumpa, jak jsme to viděli v posledních několika týdnech, vzhledem k tomu, že trhy začaly v posledních týdnech předpokládat, že nyní zvítězí (sázkové kurzy na Predictit.org ukazují nyní sázky výrazně v Trumpův prospěch poté, co v dubnu naznačovaly vítězství demokratů). Navzdory současným předpokladům trhu však lze argumentovat tím, že tento vývoj vnáší do volební sezóny nový život a mohl by zvýšit šance na vítězství demokratů – jak však bylo uvedeno výše, hodně záleží na tom, kdo bude na kandidátce strany.

Zaznamenali jsme určitý dopad „Trumpových obchodů“ na trh, protože obchodníci nastavují svá portfolia na to, co by očekávali od další Trumpovy vlády – viděli jsme zejména strmější výnosovou křivku a nárůst cen bitcoinu. Toto se však může částečně zvrátit v závislosti na tom, co se stane v příštích týdnech s demokratickou kandidátkou. Nicméně očekávám, že pravděpodobný začátek snižování úrokových sazeb Federálního rezervního systému podpoří určitý stupeň strmosti výnosové křivky.

Federální rezervní systém se možná blíží ke snížení sazeb

Mediální pozornost zaměřená na prezidentské volby odvádí naši pozornost od toho, na čem podle mého názoru záleží trhům mnohem více – od Federálního rezervního systému (Fed). Řada různých účastníků Federálního výboru pro volný trh v posledních týdnech uvedla, že Fed si je čím dál jistější, že začne snižovat sazby. Zrovna minulý týden se guvernér Fedu Christopher Waller podělil o názor, že Fed se „blíží k okamžiku, kdy je snížení základní úrokové sazby oprávněné “.

Zatímco na zasedání Fedu tento týden 30. a 31. července snížení sazeb očekává jen málokdo, pravděpodobnost by se mohla zvýšit po zveřejnění nadcházející zprávy o výdajích na osobní spotřebu (PCE) tento pátek. Ačkoli je to stále velmi nepravděpodobné, domnívám se, že Fed bude v červenci snižovat jen pokud uvidí známky většího zhoršení v ekonomice, zejména na trhu práce. Jedním z dalších podnětů by mohla být rostoucí nejistota, vedoucí k poklesu výdajů. Béžová kniha Federálního rezervního systému zveřejněná předminulý týden naznačila, že v nadcházejících šesti měsících se očekává pomalejší růst kvůli nejistotě spojené s blížícími se volbami, domácí politikou, geopolitickým konfliktem a inflací.

Guvernérka Fedu Adriana Kuglerová ve svém projevu předminulý týden zdůraznila, že je důležité využívat data ze soukromého sektoru jako doplněk k oficiálním vládním datům při hodnocení stavu ekonomiky a inflace, protože nabízejí větší aktuálnost a vyšší hustotu. Vysvětlila: „Když se zabýváme zlomovými body v ekonomice, je důležité brát v úvahu také zprávy o očekáváních a předpokládaných výsledcích z nevládních zdrojů. Mezi ně patří průzkumy očekávání budoucí inflace, očekávaného najímání nebo propouštění zaměstnanců a spotřebitelských a podnikatelských nálad ohledně ekonomiky nebo jejího vývoje“. Při diskusi o nejnovějších datech zlehčovala oficiální statistiky o nákladech na bydlení, protože nejsou aktuální (novější data ohledně bydlení v soukromém sektoru ukazují, že náklady klesly).

Oceňuji zájem guvernérky Fedu Kuglerové zabývat se různými zdroji informací o stavu ekonomiky, včetně těch soukromých. Určitě hledám informace o stavu ekonomiky ve zprávách o výnosech. Jedna ze společností, kterou považuji za indikátor zdraví spotřebitelů, Synchrony Financial, vykázala předminulý týden zisk. Sdělila, že míra delikvence spotřebitelů se podstatně zvýšila, ale že existuje významný rozdíl mezi spotřebiteli s vyššími příjmy a spotřebiteli s nižšími příjmy, přičemž spotřebitelé s nižšími příjmy pociťují ekonomický tlak. To potvrzuje můj obecný názor, že se zatím nezvoní na poplach, ale v americké ekonomice se začínají tvořit trhliny a Fed musí jednat spíše dříve než později.

Stručně řečeno, vše nasvědčuje tomu, že Fed do konce třetího čtvrtletí sazby sníží.

Výsledková sezóna je v plném proudu

Očekává se, že smíšené tempo růstu zisků za druhé čtvrtletí bude meziročně dělat 9,7 %, nicméně značnou část tohoto růstu zisků mají na svědomí čtyři společnosti „Velké sedmičky“. Pokud bychom tyto čtyři společnosti z analýzy vyřadili, očekávaná míra růstu zisků by činila 5,7 % meziročně.

Chtěla bych vidět víc firem, pokud jde o růst zisků – to by podle mého názoru učinilo tuto rotaci udržitelnou. Dobrou zprávou je, že současné odhady analytiků počítají s dvouciferným růstem zisků dalších 496 společností z indexu S&P 500 a to počínaje čtvrtým čtvrtletím roku 2024.

Zdroj: Invesco

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenopo 29.07.2024 11:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/co-znamena-bidenovo-historicke-rozhodnuti-pro-trhy/
KategorieInvestice, investice
AutorKristina Hooper
guidhttps://roklen24.cz/?p=161367
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.