Soukromý investor postaví parkovací dům

Ve čtvrtek 19. července se konalo mimořádné zasedání zastupitelů města Jihlavy. Cílem bylo projednat předběžné smlouvy o výměně pozemků s investorem, který má záměr v Jihlavě postavit parkovací dům. Ten by měl stát na třídě Legionářů za obchodním domem Billa.

Vizualizace PD

Vizualizace parkovacího domu – pohled z třídy Legionářů. Zdroj: EUROPROJEKT s.r.o.

Soukromý investor společnost ICOM transport a. s. připravuje stavbu parkovacího domu na třídě Legionářů za obchodním domem Billa. Ten by měl doplnit volná parkovací místa nejen v blízkosti centra města, ale také pro Horáckou multifukční arénu, blízké kulturních instituce i budoucí Centrální dopravní terminál.

Nové parkoviště nabídne až 555 parkovacích míst pro osobní automobily a motocykly. Stavba bude mít sedm nadzemních podlaží a jedno podzemní. Parkovací dům je navržen v souladu s projektem úpravy třídy Legionářů včetně nových trolejbusových zastávek přímo před domem, což zajistí hladký průjezd a dostupnost okolí.

„Projekt je částečně hotový a vyjadřovaly se k němu různé odbory magistrátu, od životního prostředí a dopravy až po strategické plánování. Přízemí domu umožní využití pro obchodní prostory a stávající příjezdové komunikace k němu zůstanou zachovány, pouze se ze směru od Chlumovy ulice doplní o cyklostezku. Projekt ale není zcela dokončen a město na něm hodlá s investorem nadále spolupracovat,“ uvedl primátor města Jihlavy Petr Ryška.

Parkovací dům se zde plánoval

Pozemek určený pro parkovací dům má město ve vlastnictví od roku 2012, kdy je koupilo právě za účelem výstavby parkovacího domu. V současné době zde je plocha pro přibližně 100 parkovacích míst, kde je od loňského léta zaveden parkovací systém ve fialovém, tedy střednědobém režimu. Pro účel výstavby domu jej město smění za jiné pozemky investora.

Vizualizace parkovacího domu. Zdroj: EUROPROJEKT s.r.o.

Vizualizace parkovacího domu. Zdroj: EUROPROJEKT s.r.o.

„Město pozemky neprodává, ale směňuje s doplatkem, a to za pozemky před odborem dopravy na Tyršově ulici, o které už mnoho let usiluje, protože zde platí ročně nájem přibližně 140 tis. Kč a pak za další pozemky v Herolticích,“ přiblížil primátor.

Otevřen společně s arénou

V zájmu města i investora je otevřít parkovací dům přibližně ve stejné době, jako se bude otevírat nově postavená HMA v jeho blízkosti, což je přibližně za rok a půl. Stavba by tak měla v ideálním případě začít na jaře příštího roku, tedy za poměrně krátkou dobu. Proto bylo ve čtvrtek 19. července svoláno mimořádné jednání zastupitelstva, kde se projednávalo uzavření kupních a směnných smluv se zmíněným investorem.

„Do červnového zastupitelstva jsme nestihly smlouvy nastavit a další řádné zastupitelstvo by se konalo až v září, což nám přišlo dlouho. Ty dva měsíce navíc investor určitě využije a také nám přišlo vhodné mu takto vyjít vstříc,“ uvedl primátor s tím, že město jedná i s jinými investory o výstavbě dalších parkovacích domů. „Město samo by nemělo budovat parkovací domy, protože potřebuje dělat spousty jiných investičních akcí. Plánujeme ale výstavbu záchytných parkovišť v návaznosti na nový parkovací systém,“ dokončil.

V současné době začal Kraj Vysočina stavět parkovací dům u Nemocnice Jihlava, který pojme až 400 aut, další se plánuje také Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina, a to přibližně pro sto míst.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 29.7.2024 / 29.7.2024

Zařazenopo 29.07.2024 10:07:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=567072

Související témata

Investor | Jihlava | Město Jihlava | Ekologické domy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.