Zlín láká stále více turistů, pro rok 2024 jsou nachystány novinky

Zlín – Zlín se dostává stále více do centra pozornosti jako atraktivní turistická destinace. Se stoupajícím počtem návštěvníků v uplynulém roce město pokračuje v trendu růstu a rozvoje cestovního ruchu. Pro nadcházející sezónu připravilo město Zlín řadu novinek a vylepšení. Město se zaměřuje nejen na tradiční lákadla, ale i na inovativní přístupy v oblasti cestovního ruchu, které odpovídají současným trendům a očekávání turistů.

„Rok 2023 byl co do počtu přenocování návštěvníků Zlína oproti roku 2022 velmi úspěšný. Návštěvníci strávili v ubytovacích zařízení 100 454 nocí, oproti roku 2022 je to nárůst o 26 269 přenocování. Když porovnáme údaje i s rokem 2021, kdy byl počet přenocování 71 426, jedná se o stále se zvyšující trend. Potvrzuje se, že vynaložené peníze na propagaci města, rozvoj produktů cestovního ruchu a akce ve veřejném prostoru přináší zisk v podobě zvyšujícího se počtu návštěvníků. Zlín je pro návštěvníky zajímavým a atraktivním místem,“ sdělil primátor Zlína Jiří Korec, do jehož kompetencí cestovní ruch spadá.

Oddělení cestovního ruchu připravilo jako každý rok komplexní komunikační plán, který zahrnuje tištěnou, online, outdoorovou nebo radiovou reklamu. Kampaně cestovního ruchu se objevují například v magazínech leteckých společností České aerolinie a SmartWings, ve vlacích a autobusech Leo Express a Student Agency, v prostorách letiště Brno Airport, na LCD obrazovkách obchodních center v Brně a Praze, v magazínu National Geographic nebo slovenském deníku SME. V online prostoru jsou využívány placené reklamy na sociálních sítích Facebook, Instagram nebo YouTube.

Novinky letošního roku

„Pro podporu cestovního ruchu vznikl nový projekt Baťův region. S tímto projektem došlo i ke spuštění nové interaktivní aplikace Baťův Zlín, která zájemce provede po nejvýznamnějších místech Zlína spojená s baťovským odkazem. Mobilní aplikace, kterou si během prvního měsíce fungování stáhlo přes 800 lidí, přiblíží historii města, nabídne spoustu zajímavých informací a s pomocí interaktivních prvků, jako jsou minihry, virtuální prohlídka a rozšířená realita nabídne jedinečný zážitek a zábavu. Promluví k vám například Marie Baťová nebo se nad vámi proletí památné letadlo Tomáše Bati Junkers F-13ge. Prohlídku městem zpestří vědomostní kvíz u každého stanoviště. Za splnění celého kvízu se může každý na konci procházky těšit na odměnu, kterou získá v Informačním středisku v budově radnice na náměstí Míru,“ sdělila vedoucí oddělení cestovního ruchu Eva Manišová.

Uživatelsky přívětivé rozhraní umožňuje intuitivní ovládání a pohodlné procházení aplikace všem bez rozdílu věku, a díky interaktivní mapě s navigací se tak každý snadno dostane na všechna zajímavá místa ve Zlíně. Aplikace, kterou vytvořilo oddělení cestovního ruchu ve spolupráci s Tasty air, je v českém a anglickém jazyce a zdarma ke stažení na Google Play i App Store. Oddělení cestovního ruchu vydalo pro návštěvníky města také nový image katalog, který představuje nejen unikátní architekturu města, jeho atraktivity a zajímavosti, ale představuje Zlín jako jedinečné město v zahradách. Katalog v česko-anglické verzi, doplněný řadou fotografií, je k dostání v Informačním středisku, na turistických místech, v hotelech a penzionech. Pro letošní rok se připravila nově i fotokniha města v českém, anglickém a německém jazyce, jejíž zmenšený formát je ideálním dárkem pro zahraniční návštěvníky či studenty. Město Zlín připravuje nové Turistické informační centrum, které bude umístěno v bývalých prostorách restaurace Dolce Vita, a jehož otevření je plánováno ke konci roku. Toto centrum bude novým výchozím bodem pro turisty a návštěvníky města, s cílem zpříjemnit jim zážitek ze Zlína, poradit kam se mohou vydat, kde se ubytovat, kam zajít na dobré jídlo apod..

„Připravujeme také nové propagační předměty, jejichž grafika vychází z nového vizuálního stylu města se symbolem nekonečna a z vítězného návrhu v rámci soutěže Zlin Design Week. V Informačním středisku si nyní můžete zakoupit nové hot cup kelímky s víčkem, na kterých jsou vyobrazeny motivy nejvýznamnějších architektonických symbolů Zlína a nové originální ponožky s výšivkou symbolu nekonečna a nápisem (po)kroky. Nabídka se dále rozšíří například o oblíbené plecháčky, plátěné tašky, zápisník a trička,“ doplňuje Eva Manišová.

Akce, filmy, jídlo a zábava pro všechny

„Řada kulturních a sportovních akcí, které město pořádá nebo je v nich významným partnerem, oživuje centrum města a přitahuje návštěvníky z širokého okolí i ze zahraničí. Jednou z největších akcí je filmový festival pro děti a mládež Zlín Film Festival, jehož letošní program si opět nenechalo ujít tisíce návštěvníků. Další významnou akcí je již 3. ročník třídenního multižánrového festivalu Zlín žije, který opět nabídne nabitý hudební program a spoustu zábavy pro všechny návštěvníky. V červenci a srpnu budou letní večery patřit Zlínskému filmovému létu. Na již tradiční městské akci se mohou návštěvníci těšit opět na pestrý program filmů, od českých novinek, po zahraniční hity a animované filmy pro nejmenší,“ přibližuje primátor Jiří Korec. Barum Czech Rally Zlín je jistě jedním z vrcholů letní sezóny pro milovníky motorismu a adrenalinu, kterou každoročně navštěvují tisíce fanoušků. Letošní 53. ročník této největší automobilové rally v Česku přinese řadu novinek. Kromě nového motivu soutěže je také změněno několik tratí rychlostních zkoušek, které budou celkem měřit 202 km. Podzim pak obohatí Food truck festival, Svatomartinské hody a konec roku bude patřit tradičnímu Adventnímu Zlínu.

Komentované procházky po zlínské architektuře ZÓNA ZLÍN

Město Zlín letos opět pořádá komentované procházky ZÓNA ZLÍN ve spolupráci se spolkem aArchitektura, které umožní poznat výjimečné architektonické stavby, funkční zóny a dozvědět se něco o historii a urbanismu města. Prohlídky se konají od 1. května do 28. září 2024, každou středu od 15.30 a sobotu od 14.00. Procházky vedou po centru Zlína a zaměřují se na různé aspekty jeho architektury a urbanismu. Na výběr jsou tři tematicky zaměřené trasy – Plánované město, Bydlení u Bati a Továrna v zahradách. Trasy se pravidelně střídají a termíny pro tento rok jsou zveřejněny na turistickém webu www.ic-zlin.cz.

Tržiště Pod Kaštany

Tržiště pod kaštany ve Zlíně se opět postupně stává oblíbeným místem setkávání místních obyvatel i turistů. Tržiště nabízí jedinečnou atmosféru a široký sortiment čerstvých místních produktů, řemeslných výrobků a regionálních specialit. Návštěvníci zde mohou ochutnat zajímavou gastronomii, nakoupit čerstvou zeleninu a ovoce od místních farmářů nebo objevit originální rukodělné produkty. Tržiště Pod Kaštany je nejen místem nákupů, ale také místem setkávání, kde se pravidelně konají kulturní akce, chillout večery a další akce, které přispívají k oživení centra města.

„Celkově je koncept fungování tržiště odlišný oproti době před jeho rekonstrukcí. Chceme přinést více gastronomických zážitků a tematických akcí. V rámci celého roku je naplánován program mimořádných akcí. Propojujeme se i s velkými akcemi jako je filmový festival, festival Zlín žije nebo Barum Czech rally Zlín. V neposlední řadě se v pravidelných intervalech konají farmářské trhy. Nový koncept přináší výsledky, tržiště navštěvuje čím dál více lidí,“ popisuje primátor Jiří Korec.

Na tržišti dostávají příležitost i lidé, kteří dosud mají s prodejem menší nebo vůbec žádnou zkušenost. Podle manažerky Michaely Topič jsou vítáni všichni, kdo rádi tvoří, pečou nebo pěstují rostliny, ovoce či zeleninu, aby přišli nabídnout své produkty veřejnosti. Všichni kreativní lidé mohou své podněty poslat na adresu trziste@zlin.eu. Více informací najdou zájemci na webu trzistepodkastany.cz

Město nekonečných možností

Zlín v komunikaci využívá novou identitu, která pomáhá vytvářet obraz o městu. Ta definuje rysy, hodnoty a kulturu města, láká tak turisty i případné nové obyvatele, zároveň posiluje městskou komunitu.

„Pokud jde o obraz města, je důležité mluvit jednotným hlasem. Zlín je městem nekonečných možností, protože je postavený na zdánlivě utopistické myšlence, že může existovat místo, kde práce a život jsou v souladu. Zlín vždy ztělesňoval českou variantu amerického snu, kde si každý, kdo chce, může splnit svůj sen o uplatnění a úspěchu. Díky invenci a nápaditosti, s odvahou a podnikavostí pouštět se do nových věcí a s energií překonávající všechny překážky. To vše v klidné atmosféře a s ideálními podmínkami pro rodinný život. Tyto rysy potvrzují lidé pocházející se Zlína, kteří se uplatnili v různých oborech v našem městě, v České republice nebo zahraničí,“ vysvětlil Tomáš Melzer, tiskový mluvčí a vedoucí Odboru tiskového a cestovního ruchu Magistrátu města Zlína. Více informací o značce města najdete na www.zlinbrand.eu.


Zařazenočt 25.07.2024 10:07:00
ZdrojZlín.eu
Originálzlin.eu/tiskove-zpravy/zlin-laka-stale-vice-turistu-pro-rok-2024-jsou-nachystany-novinky-66a7
Přílohy
66a756e146c52441eb0ae2e3 (69.6201171875kB)
Kategorieaktuality / tiskové zprávy

Související témata

Rozpočet příští rok | Město Zlín | Zlín
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.